۱۳ اردیبهشت ۱۳۸۷، ۱۸:۲۶

خاتمی در دانشگاه گیلان :

باید شجاعانه در برابر تحریف اندیشه های امام ایستاد / امام منادی ایمان و اخلاق بود

باید شجاعانه در برابر تحریف اندیشه های امام ایستاد / امام منادی ایمان و اخلاق بود

سید محمد خاتمی گفت: باید شجاعانه در مقابل تحریف اندیشه‌های حضرت امام ایستاد و بزرگان نظام در این زمینه بیش از همه مسوولیت دارند.

به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الاسلام سید محمد خاتمی که در جمع اعضای شورای مرکزی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه گیلان سخن می‌گفت، با ابراز امیدواری نسبت به این که دانشجویان پایبند به اندیشه‌ای باشند که انقلاب اسلامی بر اساس آن صورت گرفت و پیروز شد ، افزود: 30 سال از عمر این نظام می‌گذرد و آن چه به‌ویژه الان برای ما باید خیلی مورد توجه باشد، این است که امروز در کجای نظامی که مورد درخواست امام و مردم بود ، قرار داریم؟

خاتمی ادامه داد: اگر واقعا وفادار به امام و انقلاب و ارزش‌های انقلاب هستیم باید بدانیم که نظام مورد درخواست امام و مردم چه بود و روشنگری کنیم که مبادا خدای ناکرده از این هدف انحراف و مشکل پیش آید که تناسب یا سنخیتی با آن اندیشه و خواست اصلی نداشته باشد؛ اصول‌گرا و انقلابی و مومن واقعی به نظر من کسی است که این معیارها را بشناسد و از آن دفاع کند.

رئیس‌جمهور سابق کشورمان ادامه داد: امروز که ما از آزادی و آزادی اندیشه و بیان، محدودیت و همچنین مسوولیت حاکمان در نظام جمهوری اسلامی دفاع می‌کنیم و این که همه امور و به خصوص قدرت سیاسی بر اساس رای مردم و تحت نظارت آنها باشد و عدالت را به عنوان اساسی‌ترین محورهای انقلاب و نظام و اسلام مطرح می‌کنیم، نمی‌شود تحت عنوان اصول انقلاب، چیزهایی را مطرح کنیم که اولا اصول نیست ثانیا اصول اصلی را از بین می‌برد.

سید محمد خاتمی گفت: مهمترین اصل در دعوت پیامبران اخلاق است و اتفاقا اخلاق حاکمان بسیار مهم است. اگر در جامعه‌ای بداخلاقی، تحقیر و توهین نسبت به دیگران، نسبت های ناروا دادن به دیگران و پرونده‌سازی رایج شود و بخواهند با این کارها دیگران را از عرصه خارج و اینها را به عنوان اصول انقلاب معرفی کنند، دو کار اشتباه انجام می دهند؛ یکی این که این‌ها بداخلاقی و خلاف معیارهای اسلامی و انقلابی ماست، دوم این که متاسفانه انقلاب ما که برای تحقق اخلاق آمده است، با این کار مورد ظلم واقع می‌شود.

رئیس موسسه بین‌المللی گفت‌وگوی فرهنگ‌ها و تمدن‌ها یادآور شد: وقتی یک نفر بداخلاقی می‌کند، خیلی بد است؛ اما وقتی یکی به نام اخلاق بداخلاقی می‌کند این خیلی بدتر است. من گاهی به خاطر مسائلی که در مجامع بین‌المللی می روم، وقتی صحبت از تروریسم و خشونت و ترورپروری می‌شود، می‌گویم اگر برخی از این کارها در کشورهای اسلامی می‌شود، اولا شما این طور اسلام را مورد حمله قرار می‌دهید و حرکتهای خشونت‌آمیز و تند و براندازانه و مافیاهایی که تحت نام مسیحیت و یا در ادیان دیگر می‌شود را نمی‌گویید، معلوم می‌شود شما مشکل سیاسی دارید که این طور مسائل را مطرح می‌کنید. دوم این که باید دید سیاست‌های شما در دنیا چقدر سبب بروز این خشونت‌ها می‌شود؟ شما خشونت و تحقیر می‌کنید و حقوق ملت‌ها را از بین می‌برید و اجازه نمی‌دهید ملت‌ها از طریق مسالمت‌آمیز حق خود را بخواهند و بگیرند، در این صورت طبیعی است که آن ملت‌ها احساس می‌کنند برای گرفتن حقشان به زور متوسل شوند، اگر خشونت بد است آن سیاست‌های خشونت‌آمیز و اعمال معیارهای دوگانه که منجر به این خشونت می‌شود بدتر است و اگر بناست چیزی محکوم شود این هم باید محکوم شود. 

خاتمی ادامه داد: تروریسم و اعمال خشونت از سوی هر کس که باشد بد است و اگر به نام دین، چه مسیحیت و چه اسلام باشد، جنایت مضاعف است؛ چون هم آدم‌کشی شده و هم به نام دین که برای ارتقای سلامت و امنیت و اخلاق انسانی آمده، این جنایت صورت می گیرد.

وی تاکید کرد : بداخلاقی بد است و این بداخلاقی را به حساب اسلام و انقلاب گذاشتن بدی مضاعف است. بسیار مهم است که ببینیم امام چه می‌خواست و چرا در میان همه شیوه ها، این همه روی جمهوری اسلامی تاکید می‌کند؛ مگر امام شوخی می‌کند؟

رئیس بنیاد باران در ادامه درباره مفهوم « دفاع از اسلام» گفت: امروز در حوزه مسایل اجتماعی و در جامعه‌ای که انقلاب مردمی صورت گرفته و نتیجه آن یک نظام اسلامی است، دفاع از اسلام و ارزش‌ها، دفاع از معیارهایی است که به ایجاد این نظام منجر شده و تلاش برای تداوم آن مسیر و ارزش‌ها و ادامه آنها در جامعه اسلامی بوده است؛ بنابراین شناخت این اندیشه سیاسی و دفاع از آن یک کار اسلامی و دینی بزرگ است.

خاتمی با بیان این جمله که گاهی اندیشه امام و نظام اسلامی از چند جهت مورد تهاجم قرار گرفته است تصریح کرد: ما به عنوان ارادتمندان امام و کسانی که سعی کرده‌ایم به اصل اندیشه‌های امام و معیارهایی که در انقلاب اسلامی مورد خواست مردم بود، وفادار بمانیم و خالی از هوس و منافع این را درست بفهمیم و این را برای خود افتخار می‌دانیم که در خط امام حرکت کنیم، از ارزش‌هایی دفاع می‌کنیم که در متن انقلاب اسلامی تجلی یافته، امام بیان کرده‌اند و در قانون اساسی ما تحقق یافته است.

وی درباره خطراتی که خواسته‌های حضرت امام و مطالبات مردم را تهدید می‌کند، گفت: مطمئن باشید خطراتی که از بیرون ، این نظام و خواست امام را تهدید می‌کنند، جدی هستند؛ یعنی نظامی که به نام اسلام تحقق یافته و مدعی عدالت، استقلال، آزادی و پیشرفت است و می‌تواند الگوی بسیاری از کشورها باشد و معادلات قدرت و سیاست های هژمونیک قدرت‌های سلطه‌طلب را به هم بزند، این نظام مورد خواست این قدرت ها نیست و آنها توطئه می‌کنند و این توطئه هم چند جور است.

خاتمی ادامه داد : یکی برخورد نظامی است، یکی هم این است که تبلیغات وسیع علیه ما کنند، این تبلیغات الان از حد جمهوری اسلامی فراتر رفته و به اسلام و اسلام‌ستیزی کشیده شده است. از اسلام یک چهره خشن، نگران‌کننده، مخالف صلح و پیشرفت و حقوق بشر درست می‌کنند و روی بعضی رفتارهای گروه‌های خاص و یا برخی سیاستمداران در دنیای اسلام انگشت می‌گذارند و می‌گویند اسلام یعنی همین تا با اسلام در تبلیغات و سیاست‌گذاری بستیزند .

وی افزود : یک مورد دیگر هم این است که کاری کنند تا واقعا چهره نظام جمهوری اسلامی بد جلوه کند، در سیاست ناموفق، در اقتصاد ناموفق، در ایجاد عدالت ناموفق، در حرمت نگه داشتن انسان‌ها ناموفق، به هم زننده ثبات؛ یعنی سعی کنند نظام جمهوری اسلامی را به این سو ببرند و تفکراتی بر آن حاکم شود که حاصل کارش و خروجی‌اش چیزی باشد که هیچ انسانی نتواند آن را قبول کند.

به گزارش مهر ، خاتمی درباره شعار حضرت امام مبنی بر «صدور انقلاب» گفـت: امام چه می‌خواست و منظورش از صدور انقلاب چه بود؟ منظور امام این بود که ما این جا الگو بسازیم؛ یعنی انسان ببیند که در این جامعه اقتصاد و علم و حرمت انسان‌ها خوب است و سیر جامعه به سمت رفع فاصله طبقاتی و ایجاد رفاه نسبی و بهبود اوضاع و احوال در همه مسایل است و این مهم‌ترین راه صدور انقلاب بود. اگر ما این الگو را بد بسازیم و یا کاری کنیم که دشمن بتواند جنبه‌های مثبت این الگو را بپوشاند و جنبه‌های منفی را جلوه بدهد و یا جا بیندازد، این بزرگ‌ترین خیانت به اسلام و انقلاب است.

وی با اشاره به تعابیر امام(ره) درباره کفر و ایمان گفت: در کلام امام البته از کفر و ایمان صحبت بوده است؛ چرا که معلوم است که امام منادی ایمان است و کفر آن که در مقابل حق و حقیقت و به خصوص خدا و ارزش‌های الهی می‌ایستد و جنگ می‌کند. در سخنان امام صحبت از ظلم و عدل، مستضعف و مستکبر و نیروهایی که سلطه بر انسان ها را می‌خواهند و استقلال کشورها را از بین می‌برند و می‌خواهند منافع خود را محور روابط بین‌المللی قرار دهند، می‌شود و این که باید با اینها مبارزه کرد و البته مبارزه با اینها هم نظامی نیست.

رئیس موسسه بین المللی گفتگوی فرهنگ ها و تمدنها تصریح کرد : ما هیچ‌گاه در حوزه نظامی تهاجمی نبوده‌ایم و تنها دفاع کرده‌ایم . مبارزه فکری و سیاسی و اجتماعی بوده است؛ اما پیدا کنید که امام جامعه را بر اساس کفر و ایمان تقسیم کند و حتی در عرصه بین‌الملل میان ملت‌ها به عنوان یک ملت‌های کافر و مومن تعارضی ببیند، شما این را نخواهید دید.

خاتمی خاطرنشان کرد: اما این که شما بیایید در داخل کشور و در تقسیم‌بندی‌های کشور کفر و ایمان را مطرح کنید، چنین چیزی را در سخنان امام نمی‌بینیم؛ این که کسی بگوید ما باید جامعه را به مومنان و کافران تقسیم کنیم و امتیازاتی به مومنان بدهیم و کافران را از امتیازات شهروندی شان محروم کنیم.

وی افزود : اگر کسانی در تقسیم‌بندی‌های داخل مساله کفر و ایمان را مطرح کنند و بگویند این سلیقه‌ها عین ایمان است و سلیقه‌های دیگر ولو این که به خدا و رسالت پیامبر ایمان داشته باشند منافق و کافر هستند و باید از عرصه خارج شوند، این تقسیم‌بندی اگر شد بدانید نشانه یک انحراف بزرگ در جامعه ماست و نیز نشانه ایجاد یک نوع تقابل‌ درونی برای مضمحل کردن و از هم پاشاندن نظام جمهوری اسلامی است .

خاتمی گفت : آیا انقلاب ما برای ترویج اخلاق آمد یا بداخلاقی؟ امروز برخی به نام انقلاب بداخلاقی می‌کنند. بدتر این که اگر برخی آنهایی که در قدرت هستند به نمایندگی از افکار عمومی این حرف‌ها را بزنند، یا کسانی بکوشند این افکار انحرافی را اندیشه بنیادی انقلاب و نظام اسلامی معرفی کنند، این خیلی خطرناک است.

رییس بنیاد باران با اشاره به اهمیت آسیب‌شناسی انقلاب و اخلاق حاکمان در قدرت با استفاده از معیارها و سیره و روش امام خمینی گفت: این نظام برای ما گران تمام شده است. خون شهیدان و انقلاب و جنگ برای حفظ نظام جمهوری اسلامی بود و نمی‌توان این نظام را دو دستی تقدیم کسانی کرد که قطعا با آن موافق نیستند.

وی تاکید کرد: باید شجاعانه در مقابل این مساله ایستاد و بزرگان نظام در این زمینه بیش از همه مسوولیت دارند.

کد خبر 675946

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha