به گزارش خبرگزاری مهر، نیروی "ال نینو" حداقل دوره فعالیت خورشیدی و یک جریان نامتعارف آب و هوایی است که موجب گرم شدن اقیانوس آرام می شود.
به تازگی گروهی از باستان شناسان دانشگاه ایالت کارولینای شمالی با همکاری دیگر کارشناسان علوم دیرینه هواشناسی تحقیقاتی را در خصوص فاکتورهای غیرمعمول آب و هوایی در بزرگترین و اولین دریانوردی عرض زمین انجام دادند.
این محققان با استفاده از مدلهای ریاضی محاسباتی که توانایی بازسازی حوادث نیروهای "ال نینو" را دارند موفق شدند شرایط آب و هوایی دهه های اول قرن شانزدهم را مورد بررسی قرار دهند.
نتایج این تحقیقات نشان می دهد که یکی از جریانهای "ال نینو" در سال 1520 اتفاق افتاده است. در این سال ماژلان با هدف دستیابی به اسطوره های جزایر مالاکو در مجمع الجزایر اندونزی به شاخ آفریقا، جنوبی ترین نقطه آفریقای جنوبی رسید.
براساس گزارش آسوشیتدپرس، ماژلان دریانورد پرتغالی که در خدمت پادشاه اسپانیا بود یک سال قبل از این تاریخ از بندر "سویل" اسپانیا با پنج کشتی و با هدف کشف رازهای جزایر بسیار دور اقیانوس آرام حرکت کرد اما به جای اینکه مسیر خود را به طرف شرق طی کند به طرف غرب رفت و بنابراین به جای اینکه به آسیا جنوب شرقی عزیمت کند به آفریقا رفت.
ماژلان پس از سختیهای زیاد تنها با دو کشتی به شاخ آفریقا رسید و تصمیم گرفت از طریق اقیانوس آرام به آمریکای جنوبی برود اما به دلیل تاکنون نامعلوم تغییر مسیر یکبار دیگر سراسر اقیانوس آرام را طی کرد دوباره از شاخ آفریقا سر در آورد.
به اعتقاد این باستان شناسان، علت این سردگمی ماژلان شرایط غیرعادی آب و هوایی و به خصوص جریانهای گرم "ال نینو" بوده اند. به این ترتیب که اگر این جریان وجود نداشت ماژلان می توانست براساس پیش بینهای خود به "فیلیپین" که در نزدیکی اندونزی قرار دارد برسد. هرچند این سردرگمی موجب شد که نام ماژلان برای همیشه به عنوان اولین دریانوردی که سراسر آبهای زمین را پیموده است در تاریخ ثبت شود.
نظر شما