۲۹ اردیبهشت ۱۳۸۷، ۹:۰۶

گیتا گرکانی: مشکل ما در ترجمه استفاده از زبانی یکسان برای آثار تمام نویسندگان است

گیتا گرکانی: مشکل ما در ترجمه استفاده از زبانی یکسان برای آثار تمام نویسندگان است

رجعت مترجمان به ترجمه آثار کلاسیک جهان در صورتی مطلوب است که مترجم در این وادی زیاده روی نکند و موجب نشود تا بخش بزرگی از ادبیات جهان مغفول و ناشناخته بماند.

گیتا گرکانی - مترجم - در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: در همه جای دنیا روند به این شکل است که یک مترجم، متخصص ترجمه به عنوان مثال آثار "ایبسن" است یا مخاطبان می دانند اگر بخواهند اثری از "دیکنز" را بخوانند، سراغ کدام ترجمه بروند. برای نمونه ادبیات کلاسیک روسیه، انگلیس و غیره از جمله حیطه های پربار و غنی هستند که ترجمه هر چه بیشتر آنها برای مخاطبان جذاب است.

وی افزود: اما واقعیت این است که ما به ترجمه ادبیات مدرن و کلاسیک به شکل توام نیازمندیم. با این تفاسیر ترجمه ادبیات کلاسیک، منوط به داشتن سواد و تخصص است. شاید به این خاطر که اصولا ادبیات یک امر فنی به شمار میرود.

نویسنده رمان "فصل آخر" تصریح کرد: متاسفانه امروز ترجمه های همزمان از یک کتاب، معمولا در شرایطی اتفاق می افتد که مترجمان برنامه ریزی و یا اطلاعات کافی از کارهای هم  ندارند و از همه مهم تر حقوق یکدیگر را رعایت نمی کنند. در صورت رعایت این موارد و وجود انبوهی کتاب ترجمه نشده، ما نیازی به ترجمه همزمان چند کتاب نداریم.

وی افزود: ترجمه همزمان در درجه نخست موجب می شود که ناشر، مترجم را برای ترجمه زود تحت فشار قرار دهد و مترجم نیز به تبع این فشارها ناچار است کار را در عین تعجیل و بدون دقت کافی به اتمام رساند؛ در حالی که هر اثری را نمی توان به سرعت ترجمه کرد به عنوان مثال من برای کتاب "خدای چیزهای کوچک" سه سال وقت گذاشتم. یا به عنوان مثال کتابهای "هری پاتر" دارای متن انگلیسی پخته ای است که نیازمند وقت صرف کردن مترجم است.

این مترجم تصریح کرد: اگر بانک ترجمه وجود داشت می توانست با اطلاع رسانی دقیق و کامل از ترجمه همزمانی جلوگیری کند و یا مترجمان را در جریان کارهای یکدیگر قرار دهد. همچنین سابق بر این فعالیت خانه ترجمه، تاثیر خوبی در این عرصه داشت.

گیتا گرکانی یاد آور شد: نمی توان گفت طی سالهای اخیر تحول چندانی درعرصه ترجمه ما صورت نگرفته است. چطور چنین چیزی ممکن است، وقتی زبان دائما در حال تحول است؟ اعتقاد من بر این است که مشکل ما در ترجمه این است که یک زبان یکسان و یک شکل را برای آثار تمام نویسندگان به کار می بریم. در حالی که نثر، لحن، نشانه گذاری، اصطلاحات به کار برده و حتی زبان هر نویسنده با دیگری متفاوت است؛ به عنوان مثال نویسنده در کتاب "خدای چیزهای کوچک" می گوید "شخصیت داستان، صورتش را مثل گنجه بست" مسلما مترجم باید این جمله را درک کند و مطابق با منظور نویسنده آن را برگرداند.

مترجم کتاب "کافکا در ساحل" ادامه داد: به خاطر دارم بعد از انتشار کتاب "حادثه عجیب برای سگی در نیمه شب" کسی گفته بود من کتاب را طوری ترجمه کرده ام که گویی راوی عقب مانده است درحالی که واقعا همین بود زیرا شخصیت داستان در این کتاب دچار بیماری اوتیسم بود. بنابراین مترجم در درجه اول باید امانتدار باشد و از هر گونه دخل و تصرف در اثر بپرهیزد و با ترجمه بی طرفانه هویت کتاب را به خطر نیندازد. 

کد خبر 685153

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha