۲ خرداد ۱۳۸۷، ۱۰:۴۳

بخش تخصصی کتب دفاع مقدس در کتابخانه ملی ایران راه اندازی شد

بخش تخصصی کتب دفاع مقدس در کتابخانه ملی ایران راه اندازی شد

رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس گفت: بخش زیادی از اطلاعات موردنیاز ما در حوزه اطلاعات و آرشیو نخست وزیری سابق و ریاست جمهوری فعلی منجمد شده و در اختیار دانشجویان قرار نمی گیرد که ناگفته های حماسه خرمشهر جزئی از آن است.

به گزارش خبرنگار مهر، بخش تخصصی کتب دفاع مقدس کتابخانه ملی اول خرداد با حضور سردار میرفیصل باقرزاده رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس افتتاح و سه جلد از مجموعه کتاب "جنگ ایران و عراق از نگاه مطبوعات جهان" نیز رونمایی شد.

علی اکبر اشعری رئیس کتابخانه ملی در ابتدای این مراسم در سخنان کوتاهی با اشاره به انتشار چندین هزار جلد کتاب در زمینه دفاع مقدس تاکنون، گفت: کتابخانه ملی به عنوان بخشی از حافظه بزرگ ملت ایران، ضمن اینکه چنین مجموعه هایی را نگهداری می کند، تلاش دارد امکانات لازم برای محققان و پژوهشگران حوزه دفاع مقدس را فراهم کند. یکی از فعالیتهای مرکز تحقیقات ایران شناسی سازمان، بهره برداری از این مجموعه عظیم به عنوان دوره ای مشعشع از تاریخ ملت ایران است.

مجتبی رحماندوست مشاور رئیس جمهور نیز با ذکر خاطره ای از "نخستین سمینار بررسی مسائل رمان جنگ در ایران و جهان" - که در سال 72 در ایران برگزار شد - گفت: آن زمان هنوز اصطلاح "رمان جنگ" رسانه ای نشده بود و دیدیم و شنیدم که آن زمان رسانه ها می نوشتند که "سمینار درمان جنگ" یا "زمان جنگ" یا اسم هایی از این قبیل برگزار می شود! می خواهم بگویم که هنوز کسی این مفهوم را نمی شناخت. هدف ما از برگزاری سمینار این بود که توجه نویسندگان خود را به فضای جنگ معطوف کنیم.

وی در ادامه بیان این خاطره افزود: به همین خاطر من خودم رفتم به انگلستان برای خرید رمانهای جنگ و از کتابفروشی "موتور باکس" که فقط کتابهای جنگی می فروشد، تعدادی خریدم. البته مهم ترین کتابفروشی انگلستان در این زمینه "بریتیش لایبرری" است که می گویند 25 میلیون جلد کتاب دارد که یکی از همکاران ما که در دانشگاه برکلی درس می دهد از ما خواست تعدادی از این کتابها را برایش بفرستیم تا روی آنها تحقیق کند. اما باید گفت اگر یک محقق بی طرف، غیر ایرانی و حتی غیر مسلمان بخواهد سوژه ای به نام جنگ ایران و عراق را موضوع تحقیقاتی خود قرار دهد، در نهایت کار یک ضد انقلابی به تمام معنا از آب در خواهد آمد.

مشاور رئیس جمهور افزود: ما هم در داخل و هم در خارج با کمبود پشتوانه علمی درباره دفاع مقدس مواجهیم و اگر امروز چنین کاری اینجا (در کتابخانه ملی) می شود و بخشی تخصصی و مجزا به نام دفاع مقدس گشایش می یابد، این یک ضرورت است. اما در کتابخانه های عمومی دیگر طبیعتاً ما انتظار نداریم بخش یا بخشهایی تخصصی به دفاع مقدس اختصاص یابد که این خود ترویج یک سکولاریسم غیر فرهنگی است چرا که دلیلی ندارد بگوئیم مثلاً اینها کتابهای عمومی کتابخانه است و اینها هم کتابهای دفاع مقدسی کتابخانه و به این صورت دفاع مقدس را از بخشهای دیگر جدا کنیم.

سردار احمد سوداگر - رئیس پژوهشکده علوم و معارف دفاع مقدس - هم در سخنانی گفت: جمهوری اسلامی ایران در دوران دفاع مقدس تنها با استفاده از پتانسیل الهی خودش - چرا که همه تجهیزات و امکانات ما فقط 35 درصد تجهیزات مورد نیاز بود - نه تنها ایستادگی کرد که توانست دشمن را نسز سر جای خودش بنشاند و در مرکز اسناد و کتابخانه ملی عراق نامه ای را که صدام برای آقای هاشمی رقسنجانی نوشته بود، ثبت کند و در پی آن هم در سازمان ملل متحد نیز حقانیت خودش را ثابت کند.

وی همچنین از راه اندازی بخش تخصصی دفاع مقدس در کتابخانه ملی ایران به عنان "برگ زرینی که در تاریخ دولت نهم به ثبت می رسد" یاد کرد.

سردار میرفیصل باقرزاده رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس نیز در سخنانی گفت: هر اندیشه ای را اگر بخواهیم همواره در صحنه باشد، مستلزم طی دو مرحله است؛ یکی ثبت حق و دوم حمایت از حق در دفاع هشت ساله ملت ایران. اندیشه بلند اسلامی ملت ایران با دفاع جانانه ثبت شد و الان ما در مرحله ای دیگر، حمایت از این اندیشه را بر عهده گرفته ایم. دفاع از دستاوردهای فرهنگی کشور مستلزم زایش، تقدیر و عرضه آثار فرهنگی است.

باقرزاده با دیگر با انتقاد از برخی دستگاه های فرهنگی دولت در خصوص ارائه نکردن اطلاعات و اسناد مربوط به دفاع مقدس، افزود: امر در "زایش"، متوقف است بر مسئله گردآوری و تشکیل بانک اطلاعات که مقدمه ای می شود برای تولید آثار برجسته فرهنگی از جمله کتاب، فیلم، نمایشنامه و مجموعه چیزهایی که به عنوان محصولات فرهنگی می شناسیم. در کنار بحث زایش، فعالیتهایی را ساماندهی کرده ایم و همه دستگاه ها تلاش می کنند آثاری را گردآوری کنند اما متاسفانه گاه شاهد اشکالهایی هستیم و آن منجمدسازی اطلاعات است. بخش زیادی از اطلاعات ما در حوزه اطلاعات و آرشیو نخست وزیری سابق و ریاست جمهوری فعلی منجمد شده و در اختیار دانشجویان و دانش پژوهان قرار نمی گیرد.

وی با اشاره به نسخه های چاپی و الکترونیکی سه جلد از مجموعه 16 جلدی کتاب جنگ ایران و عراق، گفت: این آثار در طول یکی دو سال اخیر و از داخل بانک اطلاعاتی بنیاد بیرون کشیده شد اما تا زمان استخراج آنها، احدی حق دسترسی به آنها را نداشته اما ما امروز آن را به صورت کتاب در آورده ایم و در اختیار همگان قرار داده ایم. با این وجود در خصوص حماسه خرمشهر هنوز مطالب و ناگفته های مهمی هست که باید بیان شود و هنوز پندآموز است.

احمد جنتی محب - رئیس مرکز ملی اسناد دفاع مقدس - نیز در سخنانی کوتاه گفت: ما در این مرکز تاکنون 200، 300 هزار برگه سند مکتوب تولید کرده ایم و کار ذخیره سازی آنها انجام شده است و قابلیت جستجو در قالب واژه را دارد. در کتابخانه مرکز نیز حدود 8000 عنوان کتاب در قالب 20 هزار جلد کتاب لاتین، عربی و فارسی داریم که به همراه مقالات و پایان نامه هایی متعدد در زمینه دفاع مقدس نگهداری می شوند.

وی با اشاره به رونمایی سه جلد از مجموعه کتاب "جنگ ایران و عراق از نگاه مطبوعات جهان" افزود: این کتابها از مجموعه 35 هزار عنوان بریده جراید مطبوعات آن زمان گردآوری می شود که در قالب 50 جلد کتاب 528 صفحه ای است و به همراه نسخه الکترونیکی شان منتشر می شوند.

در ادامه این مراسم سه جلد کتاب مذکور توسط حبیب الله عظیمی - از جانبازان دوران دفاع مقدس و معاون فعلی کتابخانه ملی - و با شعار "یا زهرا (ع)" رونمایی و بخش تخصصی کتب دفاع مقدس این کتابخانه نیز با حضور مسئولان امر افتتاح شد.

در این مراسم احمد جلالی (رئیس کتابخانه مجلس و مشاور فرهنگی رئیس مجلس شورای اسلامی)، مهدی فیروزان (مدیرعامل موسسه شهر کتاب)، علی شجاعی صائیدن (مدیرعامل موسسه خانه کتاب) و مجید رجبی معمار (مدیر شبکه پنجم سیما) و جمعی از دانشجویان افسری دانشگاه امام علی (ع) حضور داشتند.

کد خبر 687743

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha