به گزارش خبرنگار مهر، محمد نهاوندیان در همایش عضویت ایران در WTO، پیشرفتها، چالشها و نقش بخش خصوصی در تهران گفت: حضور در سازمان جهانی تجارت بدون در نظر گرفتن صحنه وسیع تر حضور در عملیات جهانی شدن منطقی نیست. این درحالی است که در این راه باید تحولات اقتصادی جهان و واقعیت های امروزی آن را مورد توجه قرار داد.
رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران افزود: مسئله چندجانبه گرایی در سالهای اخیر، حیات و شرح وظایف سازمان جهانی تجارت را دچار تحول کرده است.
وی تصریح کرد: روال جهانی شدن و منطقه گرایی عملا نه تنها در تعارض با منطقه گرایی نیست، بلکه با آن پیش رفته؛ این درحالی است که موافقتنامه های تجارت آزاد در واقع تضعیف منطقه گرایی است.
نهاوندیان گفت: حضور بازیگران جدید، ماندن و حضور یافتن در صحنه رقابت جهانی را روز به روز سخت تر می کند و برای کشوری مثل ایران عضو دائم شدن بسیار ساده تر از عضویت ناظر بود و هرچه این عضویت به تاخیر افتد حتما شرایط نیز دشوارتر خواهد شد.
وی تصریح کرد: چین با 15 سال پافشاری، در نهایت ناچار شد امتیازاتی را به سازمان جهانی تجارت بدهد؛ این درحالی است که بی تصمیمی برای ایران در راه پیوستن به سازمان جهانی تجارت پرهزینه است و عدم اتخاذ تصمیم هزینه ای دوبرابر را به کشور تحمیل می کند به این معنا که هزینه اعتبار ملی را نیز علاوه بر ضررهای عدم الحاق به همراه دارد.
نهاوندیان گفت: دلیل این امر این است که ما تصمیم گیری کرده ولی به آن عمل نمی کنیم. این درحالی است که با کارشکنی آمریکا، 10 سال عضویت ایران در دستور کار شورای عمومی سازمان جهانی تجارت قرار نگرفت و بالاخره سه سال قبل با طرح موضوع و تاکید بر تشکیل گروه کاری ایران عضو ناظر در این سازمان شد.
وی اظهار داشت: خوشبختانه کار مقدماتی در کشور صورت گرفت و زمینه برای تهیه گزارش رژیم تجاری در کشور فراهم شد؛ ترجمه به انگلیسی نیز صورت گرفته؛ اما علیرغم اینکه در این سه سال راه برای ما بازشد؛ ولی هنوز خبری از تشکیل گروه کاری و تقدیم رسمی گزارش رژیم تجاری به دبیرخانه سازمان جهانی تجارت نیست.
نهاوندیان گفت: نتیجه این کندی مستقیما در جامعه تجاری و صنعتی ایران منعکس می شود، وقتی فعالان اقتصادی پیام مثبتی از سوی سیاست گذاران مبنی بر الحاق به سازمان جهانی تجارت دریافت می کنند، قطعا خود نیز به استخدام کارشناسان مخصوص و خبره برای مشاوره در این رویارویی با پدیده جهانی شدن می پردازند و احساس می کنند که کار جدی است.
وی افزود: کشور در جریان الحاق و نیز اجرای موافقتنامه های تجاری سازمان تجارت جهانی حضور جدی و فعال بنگاه های اقتصادی را نیاز دارد. در جریان الحاق، بنگاه های اقتصادی باید برای تیم مذاکره کننده ارزیابی از آثار یک یک تعهدات را ارائه دهند.
نهاوندیان ادامه داد: لذا حضور فعال بنگاه های اقتصادی در مذاکرات الحاق ضروری است و در بسیاری از موافقتنامه ها نیز اقدام کننده آغازین بنگاه های اقتصادی و اتحادیه ها هستند.
وی خاطرنشان کرد: عضویت در این سازمان در راستای یک استراتژی رشد و توسعه ملی معنا داده و جواب می دهد و اصولا عضویت در WTO کیمیایی است که مس اقتصاد را طلا می کند. اگر ملتی بداند که چه می خواهد بکند و چگونه می خواهد در اقتصاد جهانی حضور یابد قطعا عضویت در این سازمان برایش امری مفید خواهد بود.
نهاوندیان تاکید کرد: نباید در پدیده الحاق به این سازمان ذوق زده شویم و حتی ترس نیز نباید داشته باشیم. باید در این میان استراتژی ملی و هماهنگ برای توسعه اقتصادی کشور وجود داشته باشد.
وی افزود: صحنه رقابت ما رقابت فضای کسب و کار با فضاهای دیگر کسب و کار است. به نظر می رسد دستیابی به اهداف سند چشم انداز بیست ساله جمهوری اسلامی ایران در جریان حضور فعال و مبتکرانه در اقتصاد جهانی حاصل می شود که نیازمند آن است که از قاعده مندی های موجود استفاده کنیم.
نظر شما