۷ خرداد ۱۳۸۷، ۱۵:۲۷

مهر منتشر کرد/

14 نکته کلیدی از گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی

14 نکته کلیدی از گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی

خبرگزاری مهر- گروه انرژی هسته ای : محمد البرادعی مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی شب گذشته آخرین گزارش خود از فعالیت های هسته ای ایران را در اختیار اعضای شورای حکام آژانس قرار داد که در درون خود دارای نکات قابل توجه می باشد.

به گزارش خبرگزاری مهر ، گزارش اخیرالبرادعی  که شب گذشته در اختیار 35 عضو شورای حکام قرار گرفت برای دوازدهمین بار متوالی به صلح آمیز بودن فعالیتهای هسته ای جمهوری اسلامی ایران تصریح کرده است.
همچنین این گزارش بار دیگر به همکاری روبه افزایش ایران و مفید بودن سه دور مذاکره اخیر و نیز بازرسی های این سازمان از تاسیسات اتمی ایران اشاره کرده است که در ذیل اهم نکات فوق الذکر را به تفصیل مورد اشاره قرار خواهیم داد:

جمع بندی کلی گزارش

گزارش ششم خرداد آژانس بین المللی انرژی اتمی با وجود فشارهای آمریکا و متحدانش در مجموع به دلایل استناد به نکته زیر، گزارش مثبتی ارزیابی می شود و نشان دهنده تایید مجدد صلح آمیز بودن فعالیت های هسته ای ایران است.

آژانس برای نخستین بار در انتهای گزارش سئوالاتی را مطرح کرده است که معمولا طرح این گونه سئوالات در گزارش های آژانس معمول نبوده است. این موضوع نشان می دهد آژانس تحت فشار آمریکا و متحدانش سئوالات محرمانه ای را که به طور معمول بین کشورها و آژانس مطرح می شود را در یک اقدام غیر معمول و در انتخاب گزارش آورده است.

گزارش چون تمام پاسخ های ایران را درج کرده است در مجموع گزارش مثبتی ارزیابی می شود. در این گزارش آژانس به تحت فشار قرار گرفتن از سوی آمریکا اشاره کرده است.

ضمن اینکه آژانس در گزارش تایید کرده است که تا کنون هیچ یک از اسناد مطالعات ادعایی تایید نشده و ایران همه مدارک و پاسخ های خود را به سئوالات آژانس ارائه کرده است.

نکته اول:

در پاراگراف2 گزارش آمده « همه موارد هسته ای در مرکز غنی سازی سوخت بعلاوه آبشارهای نصب شده تحت محدودیت ها و نظارت آژانس قرار دارد.»

نکته: در این بخش آژانس صراحتا ذکر کرده است کلیه فعالیت های ایران تحت نظارت و دوربین های آژانس قرار دارد و انحرافی در فعالیت ها دیده نمی شود.

نکته دوم:

در پاراگراف 4 و5 آمده :«همه مواد در این مرکز PFEP بعلاوه منطقه آبشاری تحت محدودیت ها و نظارت آژانس قرار دارند...نتایج نمونه های گرفته شده در مرکز غنی سازی سوخت EFP و مرکز PEFP (نطنز) نشان می دهد که این مراکز همانگونه که اظهار شده بود به فعالیت پرداخت. (بازرسان آژانس) از ماه مارس 2007، 14 بازرسی سرزده (بدون اطلاع قبلی) انجام داده اند.»

نکته:در این بخش آژانس تایید می کند که گزارش آژانس با فعالیت های هسته ای ایران مطابقت دارد.

نکته سوم:

در پاراگراف 6 آمده: « با وجود بازرسی ها و راستی آزمایی مربوط به اطلاعات مربوط به طراحی، ادامه داده است. نشانه ای دال بر فعالیت های مربوط به بازفرآوری دراین تاسیسات مشاهده نشده است. ضمن اینکه ایران عنوان کرده فعالیت های تحقیق و توسعه (R&D) در این کشور در جریان نیست آژانس این امر را تنها در سه تاسیسات مورد تایید قرار می دهد چرا که تدابیر مربوط به پروتکل الحاقی در اختیار نبوده است».

نکته: آژانس در این بخش گزارش مجددا تاکید می کند که ایران در تاسیسات هسته ای خود فعالیت بازفرآوری نداشته است.

ایران از قبل رسما اعلام کرده است که هیچ فعالیتی غیر از سه مرکز یاد شده ندارد لذا وقتی آژانس تایید می کند که در سه تاسیسات یاد شده فعالیت باز فن آوری وجود ندارد معنی آن این است که در کل ایران فعالیت باز فن آوری وجود ندارد، لذا این موضوع تاییدی بر صلح آمیز بودن فعالیت های هسته ای ایران است.

نکته چهارم:

در پاراگراف 7 آمده:

« آژانس در 13 ماه می 2008 اقدام به راستی آزمایی اطلاعات مربوط به طراحی در راکتور تحقیقات هسته ای ایران (40- IR) کرده و عنوان کرد که عملیات عمرانی در این تاسیسات ادامه دارد. آژانس با استفاده از تصاویر ماهواره ای به نظارت خود بر وضعیت مرکز تولید آب سنگین ایران ادامه دارد.»

نکته: آژانس صراحتا تاکید می کند فعالیت هسته ای ایران در تاسیسات اراک از طریق ماهواره ها تحت نظارت قرار دارد. لذا فعالیت مغایر با مقررات آژانس در تاسیسات اراک مشاهده نشده است.

نکته پنجم:

در پاراگراف 9 و 11 آمده: «از سوم فوریه 2008 تا 12 می 2008 تقریبا 11 تن اورانیوم به شکل UF6 تولید شد. مقدار کل اورانیوم به این شکل که در تاسیسات تبدیل اورانیوم از مارس 2004 تولید شد و به 320 تن رسیده که تمام روند تولید این میزان تحت نظارت آژانس بوده است. این آژانس می تواند اطمینان دهد که تمامی اقدامات حفاظتی لازم از جمله بازدارندگی و نظارت پیش از این که UF4 در سانتریفیوژهای جدیدا نصب شده به کار رود، انجام شد.»

نکته: آژانس بر کلیه مواد حتی تزریق ها نظارت کامل دارد و جای نگرانی از نظر غنی سازی در ایران وجود ندارد.

نکته ششم:

در پاراگراف 12 و 15 آمده: «تمامی محموله های سوخت از روسیه برای استفاده در نیروگاه هسته ای بوشهر وارد شد از فوریه 2008 تحت مهر و موم کامل آژانس قرار دارند. ایران نیز پاسخ به این پرسش ها را در 23 می 2008 ارائه داد که هم اکنون توسط آژانس مورد بررسی قرار دارد.»

نکته: این بخش از گزارش نشان می دهد تمام محموله های سوخت ایران که برای نیروگاه بوشهر دریافت شده است تحت نظارت کامل آژانس قرار دارد. گزارش نشان از همکاری کامل و جدی ایران با آژانس برای پاسخ به سئوالات آژانس دارد اما بازرسان آژانس هنوز فرصت نکرده اند آخرین پاسخ های ایران را بررسی و ارزیابی کنند.

نکته هفتم:

در پاراگراف 13 آمده: «آژانس هم اکنون به تخمین اطلاعات و توضیحات ایران می پردازند. ایران در این مرحله تمامی اطلاعات لازم آژانس را ارائه نکرده است.»

نکته: آژانس تایید می کند که ایران با آژانس همکاری داشته است اما همه اطلاعات را نداده است که طبیعتا هم نباید هر اطلاعاتی را که خارج از تکالیف قانونی است، ارائه نمود.

نکته هشتم:

در پاراگراف 16آمده: « این اطلاعات که از سوی چند کشور عضو به آژانس ارائه شده بود، به نظر می رسد از چند منبع در دوره های زمانی متفاوت جمع آوری شده و به طور کلی نامتناقض است. آژانس بیشتر این اطلاعات را تنها به شکل الکترونیک به دست آورده است و مجاز به ارائه کپی به ایران نبود.»

نکته: آژانس صراحتا می گوید به خاطر فشاری که داشته (از سوی آمریکا) نتوانسته اطلاعات ادعایی را به ایران ارائه کند، به دلیل اینکه آمریکا می دانسته که این اطلاعات جعلی است و ایران می تواند پاسخ مناسبی برای آن تهیه نماید.

نکته نهم:

در پاراگراف 18 آمده: « ایران در 14 می 2008 برآورد کلی خود را از اطلاعات ارائه شده از سوی آژانس تهیه کرد. ایران اظهار داشت که این مدارک نشان نمی دهد که جمهوری اسلامی ایران در زمینه سلاح اتمی کار می کرده است. ایران همچنین گزارش داد که این مدرک صحت ندارد و ساختگی هستند. ایران بحث نکرد که بخشی از این اطلاعات در مدرک دقیق وجود داشت اما گفت که این فعالیت ها به کاربردهای نظامی متعارف مربوط می شد. ایران اعلام کرد که این مدارک شامل مواد نادرست بسیاری است و بسیاری دیگر بر اساس اطلاعات روزمره بنا شده است. ایران همچنین اظهار داشت که جمهوری اسلامی برنامه تولید سلاح اتمی نداشت و نخواهد داشت.»

نکته: آژانس صراحتا تایید کرده است که ایران به کلیه سئوالات آژانس پاسخ داده است و سئوالی را بدون جواب نگذاشته است.ایران به تعهدی که قبلا داشته است مجددا عمل کرده است.

نکته دهم:

در پاراگراف 21 آمده: « ....، از آنجا که این مدارک از سوی آژانس نشان داده نشده، نمی تواند در این باره اظهار نظر کند، هر چند این مدارک به آژانس نشان داده شده بود که به این نتیجه گیری منجر شد، متاسفانه در جایگاهی نبود که ایران نشان دهد.»

نکته: آژانس به فشارهای آمریکا اشاره دارد و رسما ابراز تاسف می کند از این که چرا آمریکا به آژانس اجازه نداده است که اسناد ادعایی را برای دریافت پاسخ به ایران ارائه کند.در حقیقت، آمریکا فعالیت آژانس را دچار مشکل کرده است.

نکته یازدهم:

در پاراگراف 24 آمده: « آژانس هیچ اطلاعاتی - به جز سند فلز اورانیوم - درباره طرح واقعی یا تولید اجرای مواد هسته ای تسلیحات هسته ای یا اجزای کلیدی مشخص دیگر از قبیل چاشنی ها یا مطالعات فیزیکی مرتبط توسط ایران در اختیار ندارد.»

نکته: آژانس از فعالیت های هسته ای ایران بر اساس پروتکل الحاقی 5/2 سال بازرسی و تحقیق داشته است و در این مدت از فعالیت های هسته ای ایران بازرسی کرده درباره فعالیت ها تحقیق نموده و از برخی اقلام نمونه برداری کرده است اما در هیچ مورد اطلاعات مغایر با مقررات نداشته است.

آژانس رسما اعلام می کند تمام اطلاعات و ادعای کشورها از جمله آمریکا درباره فعالیت هسته ای ایران را دریافت و بر اساس آن از تاسیسات ایران بازرسی داشته است. به عبارتی آژانس رسما اعلام می کند ایران از سال 2003 تا 2008 هیچگونه فعالیت اطلاعاتی درباره مطالعه یا تامین ملزومات ساخت سلاح نداشته و آژانس اطلاعاتی در این زمینه به دست نیاورده است.

آژانس اعلام می کند  پس از 5/2 سال فعالیت مستمر نظارت و بازرسی در نقاط مختلف ایران نتوانسته است هیچ یک از گزارش های اطلاعاتی کشورهای مدعی از جمله آمریکا درباره فعالیت غیر صلح آمیز هسته ای در ایران را تائید نماید.

نکته دوازدهم:

در پاراگراف 25 آمده: «از آنجایی که آژانس هیچگونه فعالیت هسته ای را در کلاهدوز یا پارچین نیافته است....»

نکته: آژانس تاکید می کند در سایت های نظامی ایران هیچگونه فعالیت هسته ای بدست نیاورده است. بنابراین مهر تایید دیگری است که فعالیت هسته ای در بخش نظامی ایران وجود ندارد.

نکته سیزدهم:

در پاراگراف 26 آمده:

« آژانس توانسته است که به راستی آزمایی عدم انحراف موارد اظهار شده هسته ای در ایران ادامه دهد.ایران دسترسی آژانس را به مواد اظهار شده هسته ای فراهم ساخته است. گزارش های لازم حسابرسی مواد هسته ای مرتبط با مواد و فعالیت های هسته ای اظهار شده را به آژانس ارائه داده است. »

نکته: 1- آژانس یک بار دیگر عدم انحراف ایران را تایید کرده است

2- آژانس بار دیگر بر صلح آمیز بودن فعالیت های ایران تاکید مجدد دارد

3- آژانس تایید کرده که ایران دسترسی مورد نیاز آژانس به مواد را فراهم کرده است

4- آژانس تایید کرده است که ایران گزارش های درخواستی آژانس را تهیه و ارائه کرده است

5- نهایتا آژانس مجددا رسما تایید می کند که ایران در فعالیت های هسته ای اش هیچ انحرافی به سمت سلاح هسته ای نداشته است.

نکته چهاردهم:

در پاراگراف 28 آمده: « آژانس هیچگونه کاربرد واقعی مواد هسته ای را در ارتباط با مطالعات ادعایی مشاهده نکرده است.»

نکته: این نکته دلالت بر این دارد که اگر چنین اتهاماتی علیه ایران وجود دارد صرفا جنبه مطالعاتی داشته و کاربرد موادی نداشته است و صرفا یک سری مطالعه است که آژانس در حال بررسی است و نیاز به اطلاعاتی دارد که ایران پاسخ ها را داده است.

آژانس تصریح می کند که سئوالات خود را به ایران داده است و ایران پاسخ های لازم را در 23 ماه می ارائه کرده است ولی آژانس فرصت کافی برای ارزیابی و بررسی پاسخ های ایران تا زمان ارائه گزارش را نداشته است.

آژانس مجددا تاکید کرده است که ایران پاسخ تمامی سئوالاتی را که آژانس درباره برنامه هسته ای ایران داشته را ارائه کرده است.

کد خبر 690886

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha