به گزارش خبرنگار مهر، بررسی آمار و وضعیت تولید و مصرف گاز طبیعی در کشورمان حاکی از این است که احتمالا شرکت ملی گاز برای تامین نیاز گاز مشترکان در زمستان امسال با مشکل مواجه شود.
تولید گاز طبیعی تا پایان امسال به حداکثر 500 میلیون متر مکعب در روز می رسد. این در حالی است که نیاز کشور در روزهای سرد سال ، از مرز 700 میلیون متر مکعب خواهد گذشت. بدین ترتیب به نظر می رسد در فصل زمستان حداقل 200 میلیون متر مکعب کسری تراز روزانه گاز طبیعی را که به گفته مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران از سالها پیش وجود داشته را شاهد خواهیم بود.
از سوی دیگر به گفته منابع کارشناسی در واحدهای برنامه ریزی وزارت نفت، اگر برنامه ریزی صورت گرفته در این وزارتخانه مبنی بر افزایش روزانه 75 میلیون متر مکعب گاز طبیعی از نفت مناطق مرکزی و فازهای 9 و10 پارس جنوبی محقق نشود، موازنه منفی تولید و مصرف گاز طبیعی به مراتب بیش از 200 میلیون متر مکعب در روز خواهد بود.
افزایش ظرفیت پالایشگاه های گاز
پیش از این نیز محمد باقر بان مدیر امور پالایش شرکت ملی گاز ایران از افزایش ظرفیت پالایش گاز طبیعی به روزانه 500 میلیون متر مکعب خبر داده بود. این در حالی است که این امکان وجود دارد که تولید گاز طبیعی در سال جاری کمتر از این میزان باشد و بخشی از ظرفیت پالایشگاههای گاز بدون استفاده بماند.
به گزارش مهر، وزارت تصمیم دارد 25 میلیون متر مکعب به ظرفیت تولید روزانه گاز طبیعی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران اضافه کند، ضمن اینکه تلاش این وزارتخانه این است که با راه اندازی فازهای 9 و10 میدان گازی پارس جنوبی قبل از آغاز فصل سرما،50 میلیون متر مکعب گاز را وارد شبکه گاز رسانی کشور کند.
هر چند وزیر نفت هر هفته از پیشرفت این فازها بازدید می کند تا در زمان پیش بینی شده به بهره برداری برسند اما برخی از منابع در وزارت نفت از تاخیر در بهره برداری از این فازها خبر می دهند.
در همین حال آمارها حاکی از این است که متوسط تولید گاز طبیعی در سال گذشته 336 میلیون متر مکعب در روز بوده است که با آغاز فصل سرما این میزان از مرز روزانه 400 میلیون متر مکعب گذشت و در نیمه اول دی ، نیمه دوم دی و 15 روز اول بهمن سال گذشته ، به ترتیب 438 ، 457، و 466 میلیون متر مکعب رسید.
این در حالی است که با احتساب محدودیتهایی که برای نیروگاه ها و صنایع بزرگ در نظر گرفته شده بود ، تقاضای گاز طبیعی به متوسط روزانه 600 میلیون متر مکعب در ماههای دی و بهمن رسید که به دلیل تامین ناقص ، شاهد قطع گسترده گاز در استانهای مختلف کشور بودیم.
به گزارش مهر، در زمستان سال گذشته ، 4 دوره قطع گاز در کشور رخ داد که به ترتیب و در دوره های مختلف 213 هزار، 501 هزار، و 260 هزار و 63 هزار خانواده با قطع گاز و تعداد بیشتری نیز با افت فشار مواجه شدند.
معضل تراز منفی گاز
هر چند از قطع گاز وارداتی ترکمنستان و سرمای شدید ، فراگیر و پایدار به عنوان عوامل اصلی قطع افت فشار گاز طبیعی در زمستان سال گذشته یاد می شود ، اما بررسی ها نشان می دهد که در شرایط عادی نیز تراز منفی گاز اجتناب ناپذیر است.
در حال حاضر تولید روزانه گاز طبیعی کمتر از 300 میلیون متر مکعب در روز است که با پایان پیگ رانی خطوط انتقال ، تعمیرات اساسی در پالایشگاه های گاز و تعمیر سایر تاسیسات پالایش و انتقال گاز طبیعی این رقم تا سقف 65 درصد وضع موجود افزایش می یابد، این در حالی است که نیاز کشور در سال جاری بیش از 700 میلیون متر مکعب خواهد بود .
بدین ترتیب پیش بینی می شود امسال نیز تامین گاز برخی از شهرهای کشور با مشکل مواجه شود. گزارشها حاکی از آن است که سهم مصرف خانگی گاز در ماههای گرم سال به کمتر از 50 درصد کاهش می یابد و به همین دلیل تراز منفی گاز در ماه های گرم سال به بحران تبدیل نمی شود. به عنوان مثال، این روزها مصرف بخش خانگی حدود 110 میلیون متر مکعب معادل 37 درصد مصرف کل کشور است. اما در سرمای زمستان ، نمودارهای آمار مصرف به تسخیر مشترکان خانگی در می آید.
مقابله با افزایش مصرف در بخش خانگی
در زمستان سال گذشته مصرف گاز طبیعی بخش خانگی به رکورد 409 میلیون متر مکعب در روز یعنی بیش از 87 درصد مصرف مصرف کل کشور رسید . با توجه به اینکه شرکت ملی گاز و شرکت ملی نفت ایران تا پایان پاییز امسال قادر به افزایش ظرفیت تولید و پالایش گاز طبیعی در حد نیاز نیستند، به نظر می رسد تنها راه پیش روی این شرکتها برای غلبه بر کمبود گاز، کاهش چشمگیر مصرف در بخش خانگی است.
به کار گیری راهکارهای قیمتی و فرهنگی
از سوی دیگر، در فصل سرد سال گذشته دهکهای 8،9، و10 مصرف کنندگان خانگی به ترتیب حدود 10، 9 و 12 درصد مصرف گاز بخش خانگی را به خود اختصاص داده اند . این در حالی است که اعضای این دهکها کمتر از 2 درصد مصرف خانواده های تحت پوشش شبکه گاز را تشکیل می دهند.
هر چند نمی توان از تلاش شبانه روزی کارکنان شرکت گاز برای مقابله با موج سرما غافل شد اما به نظر می رسد برای کنترل لجام گسیخته مصرف و مقابله با مشکل کمبود گاز، به کار گیری روشهای موثر بر مدیریت مصرف به ویژه راهکارهای قیمتی و فرهنگی بسیار ضروری و موثر است.
نظر شما