به گزارش خبرنگار مهر در مشهد، محمد رکنی ظهر امروز در جمع خبر نگاران اظهار داشت: در ابتدای کار که از جمع آوری کنار پله های روبروی درب شرقی آرامگاه آغاز شد، حفاری به صورت لایه به لایه به صورت کاوشهای باستان شناسی و با هدف عدم تخریب و بیرون آوردن آثار قدیمی صورت گرفت و پس از برداشتن سنگ فرش سطحی، هر نوع سازه ای آشکار و در جای خود حفظ و تثبیت می شد.
وی اظهار داشت: در پی بازسازی و اجرای طرح حریم آرامگاه حکیم خیام، راهروی روبروی درب شرقی خیام تا جلوی آرامگاه امام زاده محروق (ع) که به صورت آب نما، حوض، فواره، سنگ فرش سطحی راهرو و باغچه بود که مربوط به دوران معاصر است، جمع آوری و آثار مربوط به دوران قاجاریه و صفویه کشف شد.
رکنی تاکید کرد: مهمترین سازه کشف شده در قسمت پلکان روبروی درب شرقی آرامگاه تا پلکان روبروی آرامگاه شامل حوضی در کنار درب شرقی آرامگاه که با عمق حدود یک متر و با آجرهایی به ابعاد 8 در 18 سانی متر و 24در 24 سانتی متر ساخته شده بود، است.
به گفته وی، این حوض با توجه به آجرهای کار شده مربوط به دوران قاجاریه و صفویه است و در اطراف این حوض که کانالهای آب و همچنین تنپوشه ای وجود دارد، آب را از حوض دیگری وارد این حوض می کرده است.
وی خاطرنشان کرد: احتمالا تنپوشه سفالی، آب را مستقیم از حوض بالایی وارد حوض می کرده ولی آب راههای سفالی دو طرف پس از آبیاری باغچه های اطراف، آب را وارد حوض می کرده است.
رکنی ادامه داد: در ادامه آب حوض با کانالی که سطح آن با آجرهایی به ابعاد 24در 24 سانتیمتر کار شده و در اطراف آن آجرهای خرندی وجود داشته و به حوض میانی وارد می شده که طول این کانال جوی مانند حدود 5/10 مترد است.
وی یادآور شد: این حوض که در حال حاضر با پوشش سیمان مشاهده می شود، مربوط به دوران صفویه و قاجاریه است.
وی گفت: آب این حوض نیز با کانال دیگری به طول 5/14 متر تا روبروی آرامگاه خیام ادامه داشته و از آنجا نیز به صورت آبشار به سمت جنوب جلو آرامگاه امامزاده محروق ادامه داشته که این قسمت به علت وجود پلکان ها کار نشده است.
نظر شما