مصاحبه داوود دانش جعفری وزیر وقت امور اقتصادی و دارایی در تاریخ 15 دی ماه سال گذشته با خبرگزاری مهر به شرح ذیل است:
دانش جعفری با بیان اینکه با بحثی که در مورد بانکهای قرض الحسنه آغاز شد نوع نگاه به بانکداری تا حدودی در حال تغییر است، افزود: این امر بدین معنا است که فعالیت بانکی در کشور به دو دسته تقسیم می شود.
وی ادامه داد: یک نوع فعالیت بانکی، قرض الحسنه است، بنابراین بانکها به اندازه ای که قرض الحسنه دارند، پرداخت می کنند و دیگری نیز سرمایه گذاری است، یعنی بانکها بنا به استعداد خود در جذب سپرده، سرمایه گذاری می کنند.
دانش جعفری خاطرنشان کرد: آنچه ما به دنبال آن هستیم این است که اگر بانکها منابع خود را در جهت سرمایه گذاری صرف کنند، سود حاصل از سرمایه گذاری به هر میزان که باشد، متوجه سرمایه گذار می شود.
وی با تاکید بر اینکه نقش بانک با آنچه هم اکنون است، قدری تفاوت خواهد کرد، افزود: در حال حاضر اینگونه است که بانک پول مردم و سپرده گذار را می گیرد، خود وکیل مردم می شود و آن را وارد سرمایه گذاری می کند یا این سرمایه را در اختیار افرادی قرار می دهد که می خواهند سرمایه گذاری کنند.
وی اضافه کرد: بانک بابت این نقشی که ایفا می کند، مسئولیت این سپرده ها را می پذیرد، وکیل مردم می شود و مردم نیز طرف حساب بانک می شوند.
به گفته دانش جعفری، شکل جدید بانکداری این است که بانک واسطه می شود. به عنوان مثال، فردی دارای منابع مازاد است و فردی نیاز به منابع برای سرمایه گذاری دارد که بانک این دو فرد را به یکدیگر وصل می کند، یعنی مثلا دو درصد برای خود دریافت می کند و این تبدیل به منابع بانک می شود، دو درصد نیز حق العملکاری دریافت می کند و دیگر کاری با اینکه سود حاصل از سرمایه گذاری به چه میزان است، ندارد.
دانش جعفری خاطرنشان کرد: این سود به هر میزان که باشد، بین دو فرد مذکور یعنی فرد دارای منابع و فرد گیرنده منابع به صورت توافقی تقسیم خواهد شد، بنابراین سود منابع بانکی که وارد سرمایه گذاری می شود، در جریان سرمایه گذاری مشخص خواهد شد که این نوع نگرش به بانکداری جدید است.
وی اظهارداشت: اما آنچه غیر از سرمایه گذاری صورت می گیرد، قرض الحسنه است که سودی ندارد، منتهی به اندازه ای که قرض الحسنه دارد، بانک پرداخت می کند.
نظر شما