۱۹ خرداد ۱۳۸۷، ۹:۱۸

جزئیات سیاستها و ضوابط مصوب پایگاه استنادی علوم در جهان اسلام

جزئیات سیاستها و ضوابط مصوب پایگاه استنادی علوم در جهان اسلام

جزئیات سیاستها و ضوابط مصوب پایگاه استنادی علوم جهان اسلام که بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی شامل 12 ماده و 3 تبصره به مراجع ذیربط ابلاغ شده است، اعلام شد.

به گزارش خبرنگار مهر، بنیانگذاری پایگاه استنادی مستقل و خاص دانشمندان جهان اسلام و مرکز اسلامی و مرتبط با سایر پایگاههای استنادی علمی جهان و تعامل مؤثر و سازنده با آنها، ایجاد فرصت و تقویت روح نوآوری در علوم انسانی در جهت اولویتهای بومی و با معیارها و ارزشهای اسلامی در راستای الهام بخشی به جهان اسلام، فراهم‌ سازی بستر مناسب برای گسترش علم و توسعه علم سنجی در کشور‌های اسلامی، توجه به ضوابط اخلاقی و حقوقی اسلامی در تولید و نشر علم، ایجاد زمینه ‌های مناسب برای تعاملات بهینه میان دانشمندان مسلمان و مراکز اسلامی، ارائه ابزار‌های مناسب برای ارتقاء و پاسخگویی علمی به نیازهای کشور‌های اسلامی، جزء ماده یک با عنوان مبانی و اهداف کلی پایگاه استنادی علوم جهان اسلام به شمار می آید.

اهم مأموریتها و وظایف پایگاه استنادی علوم جهان اسلام نیز بر اساس ماده 2 این مصوبه شامل راهبری مناسب و نظارت بر وضعیت انتشارات علمی، تشویق و جهت ‌دهی به پژوهشهای علوم انسانی بر اساس مبانی و ارزشهای اسلامی و در جهت حل معضلات اجتماعی جهان اسلام، برنامه ‌ریزی برای ارزیابی استنادی انتشارات علمی، ارزش‌ گذاری کمی، کیفی و رتبه ‌بندی مجلات و سایر تولیدات علمی و ثبت در فهرست ISC پس از طی مراحل علمی ارزیابی با تأکید بر شاخصهای اسلامی، نمایه ‌سازی به منظور دسترس‌ پذیر کردن انتشارات علمی دانشمندان و پژوهشگران جهان اسلام، تعیین اثر‌بخش‌ ترین آثار علمی در رشته ‌های موضوعی مختلف، پیش‌ بینی امکان ثبت اختراعات و نیز ثبت مطالعات بالینی برای حفظ حقوق دانشمندان مسلمان، بستر‌سازی برای معرفی و توسعه دامنه انتشارات ISC در سطح جهان و معرفی پرتألیف‌ ترین و پراستناد‌ترین مؤلفان و مقامات علمی در جهان اسلام می شود.

همچنین بر اساس ماده 3 این مصوبه، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با ایجاد "پایگاه استنادی علوم" و مدیریت آن، وضعیت علمی دانشگاهها، مراکز پژوهشی و فناوری، حوزه‌ های علمیه، نشریات، دانشمندان و نویسندگان مقالات در نشریات علمی ایران و سایر کشور‌های اسلامی را بر پایه استناد‌ها ارزیابی می‌ کند.

اعضای شورای راهبردی پایگاه ISC

به گزارش مهر، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری (رئیس شورا)، معاونت پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری (نایب رئیس شورا)، معاونت پژوهشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، معاونت ذیربط سازمان فرهنگ و ارتباط اسلامی، معاونت ذیربط وزارت امور خارجه، معاونت ذیربط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاونت ذیربط وزارت آموزش و پرورش، معاونت ذیربط مدیریت حوزه علمیه قم، معاونت جهاد دانشگاهی، معاونت دانشگاه آزاد اسلامی، دو نفر به انتخاب شورای عالی انقلاب فرهنگی، نماینده سازمان کنفرانس اسلامی، رئیس دفتر منطقه‌ای آیسسکو در تهران، دو نفر از سردبیران نشریات علمی - پژوهشی به انتخاب کمیسیون نشریات علمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و یک نفر از سردبیران نشریات علمی - پژوهشی به انتخاب کمیسیون نشریات علمی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، رئیس مؤسسه مجری پایگاه استنادی علوم (دبیر شورا) به عنوان اعضای شورای راهبردی این پایگاه انتخاب شده اند.

عضویت نمایندگان حقیقی با تأیید شورای عالی انقلاب فرهنگی و با حکم وزیر علوم، تحقیقات و فناوری صورت خواهد گرفت و دبیر شورای راهبری با حکم وزیر علوم، تحقیقات و فناوری منصوب می‌ شود.

ماده 5 این مصوبه فرهنگستانها، دانشگاهها، مؤسسات پژوهشی و فناوری، دولتی و غیردولتی، حوزه ‌های علمیه و وزارتخانه ‌های امور خارجه، ارشاد اسلامی و سایر دستگاههای ذیربط را ضمن همکاری با شورای راهبری پایگاه استنادی علوم موظف به اجرای ضوابط و آیین‌ نامه‌ های مصوب آن شورا در زمینه روابط با پایگاه استنادی می کند.

بر اساس ماده 6 این مصوبه، گزارشهای پایگاه استنادی علوم در اختیار هیئتهای ممیزه دانشگاهها، مؤسسات پژوهشی و فناوری فرهنگستانها و حوزه‌ های علمیه قرار می‌ گیرد تا از این پایگاه همچون دیگر پایگاههای معتبر نمایه ‌سازی برای ارتقاء اعضای هیئت علمی و ارزیابی مقالات و نشریات استفاده شود.

ماده 7 نیز وزارت امور خارجه و سازمان فرهنگ ارتباطات اسلامی را موظف به برقراری ارتباطات لازم برای ترویج پایگاه استنادی علوم در کشورهای اسلامی و تهیه نشریات علمی کشورهای اسلامی با پایگاه استنادی علوم و شورای راهبری می کند.

بر مبنای ماده 8 پایگاه استنادی علوم هر ساله گزارش و تحلیل‌های جامعی از مجموعه فراورده‌های پایگاه استنادی علوم تهیه و برای استفاده جامعه علمی کشور منتشر می کند.

الزام دولت به تصویب تشکیلات پایگاه استنادی علوم دو ماه پس از تصویب سیاستها

به گزارش مهر، دولت نیز بر اساس ماده 9 این مصوبه موظف است ظرف مدت 2 ماه پس از تصویب این سیاستها، تشکیلات لازم برای پایگاه استنادی علوم را تصویب و بودجه اعتبارات مربوط به آنها را در لوایح بودجه سالیانه پیش بینی کند.

دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی با همکاری شورای راهبری پایگاه استنادی علوم وظیفه نظارت بر حسن اجرای این مصوبات را برعهده خواهند داشت و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری موظف است گزارش پیشرفت کار را به صورت سالیانه به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه دهد.

آیین ‌نامه های اجرایی در چارچوب این سیاستها به تصویب شورای راهبری می ‌رسد.

کد خبر 695380

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha