فرزان شیروان بیگی در گفتگو با خبرنگار مهرخاطرنشان کرد: کلیه قوانین مصوب شهرسازی و معماری در شهر تهران همواره به پیش بینی پارکینگ مورد نیاز ساختمانها با کاربریهای مختلف مسکونی ، تجاری و اداری تأکید دارد که طرح جامع سال 49 تهران، قدیمی ترین نمونه در این زمینه است.
وی همچنین یادآور شد: در حال حاضر ضوابط و قوانین مشخص و کاملی در این زمینه وجود دارد که مقدار پارکینگ مورد نیاز برای واحد های مسکونی با متراژهای مختلف و همچنین واحدهای تجاری ، اداری ، صنعتی و حتی مجتمع های چند منظوره را مشخص کرده است.
مدیرکل ضوابط و مقررات شهرسازی معاونت معماری و شهرسازی شهرداری تهران در خصوص مواردی که امکان ایجاد پارکینگ را ندارند نیز گفت: در قوانین و دستور العمل های موجود مواردی نظیر املاک واقع در گذرهای با شیب بسیار تند ، پله ای و کم عرض مستثنی شده اند که به همین خاطر نیز عوارض پارکینگ پرداخت می کنند.
به گفته شیروان بیگی، املاک با شکل هندسی خاص که امکان ایجاد پارکینگ ندارند و ورودی های کم عرض برخی زمین ها نیز از مواردی است که مشمول پرداخت عوارض پارکینگ می شوند ضمن آنکه طبقات تشویقی واحد های قرارگرفته در بافت های فرسوده نیز جهت سهولت در نوسازی با سقف مشخص ، از ساخت پارکینگ معاف خواهند بود.
این مقام مسئول در حوزه معماری و شهرسازی شهرداری تهران در ادامه خاطر نشان کرد: هر واحد مسکونی ملزم به ایجاد یک واحد پارکینگ است که این مقدار در مورد واحد های مسکونی بالای 200 متر 5/1 واحد پارکینگ و واحد های زیر 100 متر 5/0 واحد پارکینگ است.
وی در خصوص واحدهای تجاری نیز افزود: هر واحد تجاری 100 متری 2واحد پارکینگ باید داشته باشد و واحدهای بالای 100 متر نیز باید 3 واحد و بیشتر واحد پارکینگ تأمین کنند ضمن آنکه هر واحد تجاری کمتر از 100 متر نیز باید 1 واحد پارکینگ را پیش بینی کند.
نظر شما