۳۰ خرداد ۱۳۸۷، ۱۱:۲۷

شب گذشته؛

بزرگداشت علی شریعتی و رونمایی از پاکت نمادین تمبر یادبود وی برگزار شد

بزرگداشت علی شریعتی و رونمایی از پاکت نمادین تمبر یادبود وی برگزار شد

مراسم سی و یکمین سالگرد درگذشت دکتر شریعتی، افتتاح نمایشگاه تمبر موضوعی و رونمایی از پاکت نمادین تمبر یادبود علی شریعتی، شب گذشته با حضور احسان شریعتی در سالن اجتماعات حسینیه ارشاد برگزار شد.

به گزارش خبرنگار مهر، در ابتدای مراسم این دکتر ناصر میناچی مدیر حسینیه ارشاد گفت: شریعتی اندیشمندی مشرف به قرآن و نهج البلاغه بود. او در خانواده ای با فرهنگ و زیرنظر پدرش استاد شریعتی به مطالعه پرداخت و دانش خود را گسترش داد.

وی افزود: تسلط شریعتی به نهج البلاغه و قرآن در آن سالها مورد توجه علمای دینی قرار گرفته بود، به خصوص حضرت امام که حتی یک بار نشد که از آثار و تفسیرهای قرآنی او ایراد بگیرند، هر چند برخی قصد داشتند در این باره سیاه نمایی کنند و کتابهای او را نزد امام نقد می کردند اما امام می گفتند شریعتی کتابهای خوبی هم دارند و آنها را بخوانید. نکته جالب این است که امسال هم در نمایشگاه کتاب غرفه شریعتی شلوغ ترین غرفه بود و عمده بازدیدکنندگان آن جوانان بودند.

سپس مهرناز خراسانچی رئیس کتابخانه حسینیه ارشاد گفت: در سال 83 که مسئولیت کتابخانه حسینیه بر عهده ام گذاشته شد به این فکر کردم که چطور می توان در قالب این کتابخانه نام بزرگ شریعتی را حفظ کرد. اما با همت دکتر میناچی فعالیتی توام با تلاش علمی، هدفمند و مطابق با دانش روز را ادامه دادیم.

وی افزود: بعد از جلسات ماهانه در حسینیه به فکر انتشار تمبر علی شریعتی افتادیم؛ تمبری که در نگاه اول مینیاتوری از فرهنگ و هویت بود و گویای اهمیتی که برای مردم، یک رویداد خاص را بیان می کرد و در درجه دوم تبیین شخصیت شریعتی برای نسل های آینده بود. به دنبال این طرح تصمیم گرفتیم نمایشگاهی از تمبرهای مشاهیر سیاسی را برگزار کنیم. همچنین پاکت نمادینی درست کردیم که روی این پاکت را صاحب نظرانی که شریعتی را می شناختند امضا کردند و در مراسم سی و یکمین سالگرد شریعتی به نمایش گذاشتیم.

پروین بختیاری نژاد - روزنامه نگار و فعال حقوق زنان - نیز در این مراسم تصریح کرد: امروز زنان در مطبوعات آزاد مستقل، احزاب سیاسی، فرهنگی، سینما، ورزش، ادبیات، پژوهش و دانشگاهی می درخشند. امروز زنان در این عرصه ها نقش کلیدی دارند. اگرچه سهم زنان از بخش مدیریت دولتی از سه درصد هم کمتر است اما همین بس که شتاب زنان در عرصه های اجتماعی جدی گرفته شده است. شریعتی از معدود افرادی بود که زن را از حاشیه به متن آورد و از او به عنوان فردی مصلح و جامعه شناس یاد کرد. در داستان حسن و محبوبه شریعتی بیش از آن که از دو جنس یاد کند درباره دو انسان حرف می زند و می گوید زن در آن خانواده شخصیتی هم عرض با مردان دارد. فاطمه (س)، زینب (س)، سمیه و... از جمله زنانی هستند که شریعتی مصرانه و با منطق قصد دارد آنها را سرمشق زن ایرانی معرفی کند.

وی ادامه داد: موضوع تغییر در وضعیت زنان همواره یکی از دریغ های شریعتی بود. در 20 دسامبر 93 قانونی به تصویب رسید و به موجب آن 25 دسامبر روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان اعلام شد. بنابر آمار اعلام شده توسط سازمان های بین المللی امروزه در 53 کشور جهان حقوق جنسی زن نادیده گرفته می شود.

در ادامه، هاله سحابی - پژوهشگر تاریخ اسلام و قرآن - در سخنانی با موضوع زن و نواندیشی گفت: نواندیشی یادگار دکتر شریعتی و ادامه راه اوست. او عقیده داشت قرآن باید از قبرستان به بطن جامعه آورده و خوانده شود.

سپس دکتر مرضیه مرتاضی لنگرودی گفت: در زمان ما مسائلی چون اندام متناسب داشتن، زیبا بودن، در آرزوی دختر شایسته جهان شدن و تاثیر پذیرفتن از مدهای روز وجود داشت. نوگرایی نسل من که اتفاقا نقادانه هم بود در شعر نیما، شاملو و فروغ، در کتابهای جلال آل احمد، ترانه های فرهاد و فروغی و... بود. نسل نوگرای من آن زمان سابقه 50 سال مشروطه خواهی داشت.

وی اضافه کرد: حسینیه ارشاد در عنفوان جوانی ما مدلی از یک مکان مذهبی نوجویانه بود، گنبد داشت اما گلدسته نداشت، حوزه علمیه و امامزاده نبود، در آن چادر اجباری نبود و کسی نسبت به پوشش تذکر نمی داد. اینجا یک مرکز نو بود و شریعتی چیز دیگری بود. او با آن وسعت اطلاعات و قلم جادویی، مبانی دینی سنتی را ترک داد و شکست. در آن سالها فکر من این بود که مدل زندگی ام چطور می تواند باشد؛ دختر شایسته جهان شدن یا فروغ شدن؟ ولی شریعتی الگوی مطلوب را برای ما در قالب شخصیت حضرت فاطمه (س) تصویر کرد.

مرتاضی لنگرودی تصریح کرد: شریعتی بیش از همه چیز حق متفاوت بودن، متفاوت فکر کردن، نوشتن و آموختن را به گردن ما دارد. او تلاش کرد از شاگردانش انسانهایی مدرن بسازد و برای همین بود که بحث بازگشت به خویشتن خویش را مطرح و ما را در قرآن متوجه شیوه و سیره پیامبر کرد. انسان دینی مدل شریعتی، انسانی است که پوسته را می شکافد و از بهشت امن در خود ماندن به کویر پرسش ها هبوط می کند. بازگشت به خویشتن خویش در واقع نوعی رستاخیز معنوی است.

وی ادامه داد: شریعتی به ما آموخت که موطن هر انسان، خویشتن خویش است. انسان بودن، انسان مدل شریعتی، انسانی کارگزار و خودآگاه که در کویر پرسش ها از دل خاکستر خویش ققنوس وار زاده می شود. انسان مدل شریعتی انسانی است شناسنده و فارغ از هر رنگ و جنس و طبقه.

در ادامه مراسم ناهید توسلی - مدیر نشریه نافه - گفت: خوانش من از متن و اندیشه شریعتی خوانش تعصب و شیفته وار نیست اما باید ابراز تاسف کنم که هر ساله در مراسم بزرگداشت شریعتی صندلی های ردیف جلو مملو از فقها و اندیشمندان می شد و امروز که این سالگرد به بحث زنان اختصاص یافته این افراد حضور ندارند.

وی افزود: کویر شریعتی مرا با انسانی آشنا کرد که دارای دو دیدگاه اسطوره ای و اجتماعی بود. شریعتی هرگز به زن به صورت ابژه و سوژه نگاه نکرد.

سپس رضا علیجانی در سخنانی با موضوع "زن شناسی شریعتی" گفت: به شریعتی همواره دو اعتراض درباره بحث ولایت و زنان مطرح بود اما واقعیت این بود که شریعتی دغدغه انسانها را داشت و درون این دغدغه زن نقش ویژه ای ایفا می کرد. احسان شریعتی سال گذشته گفت "از کسانی که انتساب ضدیت با آزادی را به شریعتی داده اند نمی گذرم" اما خود شریعتی چه کسانی را نمی بخشید؟ او یک بار گفته بود "از آن معممی که در قم زندگی می کند و باید به جای عامه کلاه مخملی روی سر بگذارد نمی گذرم که به شاگردان دختر و زن در محافل و کنفرانس های من اتهام جنسی می زند."

در پایان دکتر احسان شریعتی فرزند دکتر علی شریعتی گفت: مسلما مقصودمان از این مراسم همسبتگی و تبیین نقش زنان شیردل ایرانی است. امروز ما ادامه دهنده راه شریعتی هستیم که با عوام فریبی و زن فریبی مخالف بود.

وی افزود: با وجود تمام محدودیت هایی که طی سالهای گذشته درباره کتابهای شریعتی اعمال می شد، زنی بود که در پیاده روی خیابان انقلاب کتابهای او را با نام های مستعار می فروخت. این زن 84 ساله، کبری قدسی نظام آبادی نام دارد و خانواده و بنیاد شریعتی امشب از او با اهدای لوح تقدیر و یک سکه بهار آزادی تجلیل می کند.

سپس قدسی نظام آبادی با پشتی خمیده به روی سن آمد و احسان شریعتی هدایای او را تقدیم و از وی تجلیل کرد.

به گزارش مهر، در نمایشگاه موضوعی حسینیه ارشاد تمبرهایی از 28 شخصیت برجسته معاصر ایرانی و خارجی که در راس آنها دکتر شریعتی، قائم مقام فراهانی، سید جمال الدین اسدآبادی، محمد مصدق، ایت الله طالقانی و... قرار دارند در معرض دید عموم قرار گرفته است.

کد خبر 702108

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha