سید جعفر تشکری هاشمی در گفتگو با خبرنگار مهر خاطرنشان کرد: در قانون توسعه حمل و نقل عمومی ، اختیارات و مسئولیت ها در زمینه حمل و نقل عمومی و ترافیک تعریف شده و با واگذاری مسئولیت جابجایی مسافر و حمل بار در شهرها به شهرداریها، بر حرکت به سمت مدیرت واحد شهری تأکید شده است.
وی با بیان اینکه با تصویب این قانون در مجلس ، کلیه اختیارات در حوزه حمل و نقل عمومی و ترافیک به شهرداری واگذار شده افزود: با اجرای این قانون و در نهایت تحقق مدیریت واحد شهری در این حوزه می توان به یکپارچگی در سیاست ها ، مدیریت ، نحوه تخصیص منابع و تجهیزات و ... رسید که در حال حاضر فاصله زیادی با آنها داریم.
معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران یادآور شد: هم اکنون درحالی که بیشتر وظایف ، امور اجرایی ، تأمین تجهیزات و بخش عمده ای از منابع مالی توسط شهرداری تهران تأمین می شود ولی نحوه تعامل دستگاه ها و فضای تصمیم گیری ها ، یکپارچگی لازم را ندارند.
تشکری هاشمی ، وجود نهاد های موازی در حوزه حمل و نقل و ترافیک را از جمله مشکلات و نارسایی ها در این حوزه عنوان کرد و افزود: در بخشی مانند تاکسیرانی ، با وجود سازمان تاکسیرانی ، هنوز برخی دستگاه های دیگر نظیر اتحادیه تاکسیرانی فعالیت می کند که این مسئله تداخل مسئولیت ها ، وظایف و در نتیجه مشکلات زیادی را به دنبال دارد .
معاون شهردار تهران همچنین همخوانی اختیارات و مسئولیت های شهرداری ها را عاملی مؤثر در حل مشکل ترافیک در شهرهای بزرگ از جمله تهران دانست و یادآور شد: علی رغم تصوب قانون فوق در مجلس ، متأسفانه دولت هنوز پس از یکسال آیین نامه اجرایی آنرا تهیه نکرده است و اجرایی شدن این قانون نیز در ابهام قرار دارد.
نظر شما