به گزارش خبرنگار مهر، "روشنان" (وابسته به کانون پرورش فکری) از کارشناسان، پژوهشگران و صاحب نظران ادبیات کودک و نوجوان دعوت کرده تا نظرات و راهکارهای خود را در قالب مقاله ارائه کنند. مهلت ارسال آثار تا 30 شهریور اعلام شده است.
موضوعات قابل ارائه در زمینه "نظریه پردازی در ادبیات کودک و نوجوان" به این شرح اعلام شده است: چرا در جامعه ما قلمرو نظریه پردازی در حوزه علوم انسانی کم فروغ است؟، پیشینه قلمرو نظریه پردازی در جامعه ایرانی چیست؟، موانع تاریخی اجتماعی بی بنیادی نظریه پردازی چیست؟ موانع فلسفی و فقر و فتور جریان اندیشه، چه تاثیری در بی بنیادی حوزه نظریه پردازی دارد؟، قلمرو دین و باورهای دینی و دین پژوهی چه نوع اثراتی در مسدود ماندن حوزه نظریه پردازی دارد؟ تحول و سیر تطور این قلمرو پیش و بعد از انقلاب چگونه بوده است؟ در ادوار گوناگون ادبیات کودک (پیش و بعد از انقلاب، از سرآغاز مشروطه، پس از مشروطه، دهه 1310، دهه 1340 تا سرفصل انقلاب) چه جریانات عمده ای در حوزه نظریه و نقد ادبیات کودک فعال و تاثیر گذار بوده است؟ در ادوار پس از انقلاب، آغاز مبارزات مردمی تا پیروزی انقلاب، شکل گیری ادبیات مبارزه و ادبیات انقلاب، دهه نخست پدیده جنگ، شکل گیری ادبیات دفاع مقدس پس از جنگ، چه جریانات عمده ای در حوزه نظریه و نقد ادبیات کودک، فعال و تاثیرگذار بودند؟
همچنین در حوزه "ادبیات کودک و نوجوان و ضرورت های نظریه پردازی" این عناوین به چشم می خورد: پیشینه نظریه های ادبیات کودک، ادبیات کودکان و نظریه تعلیمی و اخلاقی، ادبیات کودکان و نظریه بهداشت روانی، ادبیات کودکان و نظریه جامعه شناسی، ادبیات کودکان و نظریه تربیتی و روان شناسی، ادبیات کودکان و نظریه ادبیات محض، ادبیات کودکان و نظریه جهانی سازی و فرهنگ جهانی، تولیدات ادبیات کهن (افسانه ها، اساطیر، قصه های کهن و...) و نظریه ادبیات کودک و نوجوان، تولیدات ادبیات مدرن (افسانه ها و داستانهای مدرن) و آفرینش نظریه ادبی در حوزه ادبیات کودک و نوجوان، بازآفرینی و نظریه ادبیات کودک و نوجوان، ادبیات کودک و نوجوان و تبیین دیدگاه "هر کتاب یک نظریه"، ادبیات کودک و نوجوان و رئالیسم و ادبیات کودک و نوجوان و فانتزی.
پرسش هایی نظیر "چه اشکالات بنیادینی متوجه دستگاه ها و رویکردهای نقد ادبی حوزه کتابهای کودکان و نوجوانان است؟"، "آیا اساسا دستگاه منظمی برای نقد ادبی در جامعه ما تعریف شده است؟"، "اگر بخواهیم دستگاهی را برای نقد ادبی تعریف کنیم، زیرساخت ها و بنیادهای آن چیست؟"، "آیا نظریه ادبیات کودک و نوجوان می تواند از بطن اساطیر و افسانه ها بجوشد؟" و "آیا تفاوت اساسی میان رویکرد نقد ادبی کودکان و نوجوانان و بزرگسالان وجود دارد؟" دیگر مباحث فراخوان را تشکیل می دهد.
دیدگاه های صمد بهرنگی، شورای کتاب کودک، توران میرهادی و محمدرضا سرشار در حوزه نظریه ادبیات کودک و نوجوان هم از موضوعات مطرح در فراخوان مجله روشنان است.
نظر شما