دكتر يوسف حجت با اعلام اين مطلب به خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهرتصريح كرد: در حال حاضر بنا برمصوبه هيات دولت استاندارد زيست محيطي يورو يك ( URO1) در مورد خودروهاي ديزلي بايد اعمال شود كه متاسفانه به علت نبود امكانات و آزمايشگاه مجهز در اين زمينه تاكنون اين استاندارد به اجرا در نيامده است.
وي با اشاره به ساخت آزمايشگاه مجهزي در اتوبان قزوين به كرج در استان تهران اظهار داشت: اين آزمايشگاه يكي از آزمايشگاههاي سنجش آلاينده هاي خودرو بزرگ در جهان است كه در خرداد ماه امسال راه اندازي شده و قادر به بررسي آلاينده هاي تمام خودروهاي سواري و سنگين ، موتور سيكلت ها، حتي قادر به تشخيص و اندازه گيري آلاينده ها و بخار هايي است كه علاوه بر اگزوز از بخش هاي ديگرخودرو نيز متصاعد مي شود.
رييس كميته كاهش آلودگي هواي تهران درخصوص خودروهاي ديزلي و ميزان آلايندگي آنها تصريح كرد: هدف ما اعمال استاندارد زيست محيطي URO2 در مورد خودروهاي ديزلي است ولي هيات دولت اجازه اين كار را به ما نمي دهد.
وي همچنين وجود گوگرد بيش از حد استاندارد در گازوئيل كشور را از ديگر مشكل خودروهاي ديزلي در توليد آلاينده هاي بالا دانست و تاكيد كرد: استاندارد وجود گوگرد در جهان پنجاه TPM است ولي متاسفانه گازوئيل هاي مصرفي در داخل كشور حدود هفت هزارTPM گوگرد دارد.
دكتر حجت با بيان اينكه وزارت نفت در راستاي كمك به كاهش آلودگي هوا گازوئيل هايي با پانصد TPM گوگرد در بين اتوبوس هاي شركت واحد توزيع مي كند، خاطرنشان كرد: براي بهبود وضعيت گازوئيل مصرفي كشور به يك ميليارد دلار اعتبار جهت بهسازي پالايشگاه نفت نياز است تا گازوئيل مرغوب به مصرف كننده داده شود.
رييس كميته كاهش آلودگي هواي تهران در ادامه با بيان اينكه تمام خودروهاي سواري توليدي داخل كشورداراي استاندارد زيست محيطي هستند، افزود: تنها خودرو غير استاندارد پيكان است كه بدون شك توليد آن از سال آينده متوقف مي شود و به هيچ وجه اجازه توليد آنرا نمي دهيم.
وي در خاتمه تصريح كرد: برخي از موتور سيكلت ها نيز استاندارد زيست محيطي مختص خود را رعايت نمي كنند كه از توليد آنها جلوگيري شده است و تا زماني كه استاندارد لازم را رعايت نكنند مجوز توليد به آنها داده نمي شود.
نظر شما