عبدالجلیل رضوی در گفتگو با مهر افزود: مصوبه مجلس شورای اسلامی برای اختصاص این 3 درصد به منطقه ویژه اقتصادی پارس در بودجه دیده شده که پس از ابلاغ از سوی وزارت اقتصاد و دارایی و معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهوری در پروژه های پارس جنوبی مورد استفاده قرار می گیرد.
وی تصریح کرد: براساس برنامه ریزی صورت گرفته قرار است این بودجه برای پروژه های منطقه ویژه اقتصادی پارس از جمله پروژه های زیر ساختی و فازهای مختلف پارس جنوبی تخصیص یابد.
مدیر عامل منطقه ویژه اقتصادی پارس با بیان اینکه در حال حاضر هیچ کدام از پروژه های منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس با مشکل مالی مواجه نیستند، خاطر نشان کرد: در عین حال این مصوبه موجب تضمین و حمایت مالی از پروژه های پارس جنوبی می شود و نگرانی های احتمالی را از بابت کمبود منابع مالی مرتفع می کند. ضمن اینکه سرمایه گذاران در این منطقه از بابت بازگشت سرمایه دغدغه نخواهند داشت.
به گفته وی با این مصوبه به سرمایه گذاران از بابت بازگشت سرمایه تضمین داده می شود و سرمایه گذار می داند در صورت مواجه شدن با مشکل مالی حمایت خواهد شد.
رضوی با تاکید بر اینکه خوشبختانه هیچ پروژه ای در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس با مشکل مالی مواجه نیست، اظهار داشت: همه پروژه های زیر ساختی و طرحهای توسعه ای بالادستی منطقه در صورت بروز مشکل مالی می توانند از این 3 درصد استفاده کنند.
بهره برداری از پروژه های جدید
مدیر عامل منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در بخش دیگری از گفتگوی خود با مهر درخصوص پروژه های مهم منطقه اقتصادی انرژی پارس که در سال جاری به بهره برداری می رسند، توضیح داد: امسال 2 واحد ترمینال بار و مسافر، حدود 130 کیلومتر اتوبان از جمله اتوبان 4 باندی بین پارس جنوبی با بوشهر، فارس، هرمزگان ، دانشگاه بین المللی علوم پزشکی، بخشی از پس کرانه بندر و قطعه 4 و 5 اتوبان تنبک به عسلویه به عسلویه به بهره برداری می رسد.
وی با بیان اینکه عملیات اجرایی بسیاری از پروژه ها در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس امسال آغاز می شود، اظهار داشت: برج کنترل بندر، پس کرانه مجتمع بندری پارس، مرکز اورژانس هوایی، ترمینال خارجی، فرودگاه خلیج فارس و راه آهن فارس-بوشهر از جمله پروژه های مهمی هستند که در سال جاری عملیات اجرایی آنها آغاز می شود.
مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس با اشاره به اینکه بخش عظیمی از اراضی فرودگاه قدیم عسلویه از نظر فنی و ایمنی در منطقه خطرناک و بین فازهای پالایشگاهی قرار داشت، تاکید کرد: این فرودگاه از استانداردهای روز جهانی به عنوان یک فرودگاه مدرن محروم بود و به همین دلیل لازم بود که فرودگاه منطقه به مکان دیگری انتقال داده می شد.
به گفته وی به دلیل ایمن نبودن این فرودگاه و نزدیکی به فازهای پالایشگاهی و گذشتن خط لوله گاز ترش فازهای 6 تا 10 و 15 تا 18 پارس جنوبی از این محل به هیچ عنوان امکان فرود هواپیما در این فرودگاه وجود نداشت.
نظر شما