۲۴ تیر ۱۳۸۷، ۸:۴۸

گزارش تحلیلی مهر/

زنبورداری در مهد پرورش زنبورعسل ؛ همچنان بدون متولی

زنبورداری در مهد پرورش زنبورعسل ؛ همچنان بدون متولی

ساری - خبرگزاری مهر: مازندران با تولید سالانه هزار و 800 تن عسل، رتبه پنجم را در کشور دارد اما صنعت زنبورداری در این استان همچنان بدون متولی اداره می شود.

به گزارش خبرنگار مهر در مازندران، زنبورداری در حالی در مازندران مورد بی مهری مسئولان و کم توجهی متولیان امر قرار گرفته است که بر اساس یافته های پژوهشی نام مازندران با "ماز" زنبور عجین شده و این استان مکان و جایگاه مناسبی برای پرورش و توسعه صنعت زنبورداری در کشور است.

خبرنگار مهر به منظور بررسی مشکلات صنعت زنبورداری گفتگویی با تعدادی از زنبورداران انجام داده است.

یکی از زنبورداران پرسابقه مازندرانی با انتقاد از کم توجهی به این صنعت بیان داشت: نبود متولی خاص، کم توجهی و عدم حمایت مسئولان این کار پرزحمت و پرسابقه را در مازندران با بحران روبرو کرده است.

نبود جایگاه عرضه عسل، کمبود نقدینگی، کمبود دارو، نبود مکان پرورش ملکه های اصلاح نژاد شده و کمبود امکانات از دیگر چالش های این صنعت مفید اعلام شد.

این کمبودها در حالی است که از عسل به عنوان بهترین دارو و ماده غذایی مغذی یاد می شود و برای گسترش مصرف آن باید به تبلیغات توجه شود.

بروز خشکسالی و سرمای شدید در سال جاری و گذشته نیز عاملی جدیدی دیگری در تهدید گونه های زنبور است و موجب از بین رفتن نیمی از زنبورهای استان از جمله نوشهر و چالوس شد.

بر اساس آمار هم اکنون 12 هزار و 500 کلنی زنبور عسل با 418 بهره بردار در نوشهر و چالوس فعالیت دارند.

نائب رئیس شرکت تعاونی زنبورداران غرب مازندران نیز در این خصوص بیان داشت: ابزار و وسایلی که برای این حرفه در منطقه وجود دارد، استاندارد نیست و برای تهیه قالب کندو مشکل داریم.

نصیر صادق کوهستانی افزود: تولید محصول عسل و فعالیت در این حرفه به تامین ابزار و امکانات وابسته است که اگر در این زمینه تلاش نشود هر سال میزان خسارتها افزایش می یابد.

وی اظهار داشت: توان مالی بیشتر زنبورداران ضعیف بوده و برای رفع مشکلات به حمایتهای دولتی چشم دوخته اند.

وی خاطرنشان کرد: تغییرات آب و هوایی و شرایط نامساعد جوی هر سال خسارتهای زیادی به زنبورستانهای منطقه وارد می کند.

به گفته نصیری، دسترسی نداشتن زنبورداران به داروهای مورد نیاز و کم بودن دارو تلفات زنبور عسل را افزایش داده است.

نائب رئیس شرکت تعاونی زنبورداران نوشهر و چالوس ادامه داد: داروهای " ژل آپی گاز، آپیسان و بای واراول" از داروها مورد نیاز زنبورداران است.

علی کرمی، یکی از زنبورداران چالوس نیز در خصوص مشکلات و بحرانهای زنبورداری بیان داشت: سال گذشته به دلیل سرما و امسال به دلیل خشکسالی و کمبود منابع مغذی زنبورهای عسل، خسارات زیادی به زنبورداران وارد شد اما بیمه هنوز خسارتی به زنبورداران پرداخت نکرده به همین علت امسال نیز زنبورداران حاضر به بیمه کردن زنبورهای خود نیستند.

وی همچنین با اشاره به نبود جایگاه مشخص برای فروش عسل عنوان کرد: این عامل موجب شد تا عسلهای تقلبی در بازار افزایش یابد که این امر بر کار تولید کنندگان تاثیر منفی گذاشته است.

وی فرهنگ سازی و اطلاع رسانی برای جایگزینی و اسکان زنبور در باغها و مزارع منطقه را ضروری دانست و تصریح کرد: در کشورهای پیشرفته دولت باغداران را موظف کرد تا برای اسکان زنبورداران با آنها قرارداد اجاره منعقد کنند.

شمس الدین بحرینی، زنبورداری از چالوس نیز عنوان کرد: فرهنگ سازی مناسب و تبلیغات کافی برای گسترش مصرف عسل در جامعه صورت نگرفته است و این امر نیز یکی از بزرگترین مشکلات اقتصادی کار زنبورداری است این در حالی است که برای انواع کالاها و فست فودهای غیرضروری و مضر برای سلامتی در صدا و سیما تبلیغات زیادی انجام می شود.

وی بیان داشت: این منطقه مرکز تولید و صدور انواع چوبهای جنگلی است ولی زنبورداران چوب کندوهای خود را باید از شهرستان های دیگر تامین کنند.

مدیرعامل شرکت تعاونی زنبورداران نوشهر و چالوس گفت: سالانه حدود 200 تن عسل در این شهرستانها تولید می شود که این میزان در سال جاری کاهش چشمگیری یافته است.

عزت الله شریفی افزود: در دسترس نبودن ملکه های اصلاح شده زنبور عسل در مازندران مشکلات اساسی زنبورداران منطقه است.

وی تامین داروهای مورد نیاز، ایجاد مراکز فروش و ارائه تسهیلات مناسب را از دیگر خواسته های زنبورداران منطقه برشمرد.

وی تصریح کرد: بر اثر بلایای طبیعی 50 درصد زنبورهای عسل منطقه در سال جاری از بین رفته است.

معاون جهاد کشاورزی نوشهر خواستار توجه بیشتر برای رفع مشکلات فراروی صنعت زنبورداری شد.

داریوش کیانی افزود: نبود نقدینگی و نداشتن سرفصل نقدینگی، مشکلات فراروی فعالان این عرصه را بیشتر کرده است.

وی اظهار داشت: کارگاه های تولید و بسته بندی عسل در منطقه وجود ندارد و این امر موجب شده تا بخشی از تولیدات عسل سال گذشته زنبوداران منطقه با گذشت زمان زیادی به فروش نرسد.

وی خاطرنشان کرد: باید به گونه ای تبلیغ و برنامه ریزی شود تا عسل به عنوان قوت و غذای روزانه مردم قرار گیرد و فرهنگ سازی در این زمینه نیاز است.

کیانی ادامه داد: هر سال شماری زنبوردار غیربومی به این منطقه کوچ می کنند که باید جلوی آنها گرفته شود و تعیین متولی خاص در این زمینه ضروری است.

معاون جهاد کشاورزی نوشهر یادآور شد: برای رفع کمبود چوب باید هر سال سهمیه ای برای شرکت تعاونی زنبورداران مشخص شود.

کد خبر 714425

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha