به گزارش خبرنگار مهر، رسول زرگر در یک نشست خبری در خصوص طرح تحول اقتصادی دولت گفت: یک مترمکعب آب شرب بین 120 تا 150 تومان هزینه تصفیه و انتقال و بین 320 تا 350 توان نیز سرمایه گذاری نیاز دارد.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا افزود: این به معنای آن است که هر مترمکعب آب شرب با استانداردهای معقول در حدود 500 تومان برای کشور هزینه دارد؛ در حالیکه به قیمت 80 تومان در اختیار مردم قرار می گیرد. بنابراین هر مترمکعب آب نیازمند 400 تا 420 تومان یارانه است. با این احتساب می توان میزان یارانه پرداختی کشور به آب را محاسبه کرد.
وی تصریح کرد: در بخش کشاورزی نیز یک مترمکعب آب که از طریق سدها و شبکه ها تحویل گرفته می شود بین 70 تا 80 تومان تمام می شود ولی این آب به قیمت هر مترمکعب 10 تومان در اختیار کشاورزان قرار می گیرد.
زرگر گفت: اینکه دولت می خواهد به چه صورت یارانه آب را هدفمند کند در جریان نیستم ولی رئیس جمهور دو مرتبه اعلام کرده که بخش آب کشور از منابع مازاد این طرح منتفع می شود.
به گزارش مهر، به نظر می رسد که میزان مصرف آب 6 میلیارد مترمکعب است که با این احتساب میزان یارانه پرداختی به بخش آب حدود 2 هزار و 520 میلیارد تومان باشد.
سازه های زیرزمینی
وی در خصوص ایده وزارت جهاد کشاورزی برای ساخت سدهای زیرزمینی در کشور گفت: اصولا در ادبیات فنی و مهندسی خصوصا در فرهنگ سدسازی، سد مفهوم خاص خود را دارد و این ویژگی موضوعی نیست که در کشور ما مطرح شود؛ چراکه نمی توان هر سازه آبی را سد دانست.
زرگر گفت: کار خوبی در پژوهشکده آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی صورت گرفته که در نقاطی که آب باریکی در زیرزمین جاری است و به منابع دیگر آب می پیوندد، با ایجاد دیواره هایی محدود شده و به سایر منابع آبی بپیوندد.
وی تصریح کرد: البته کنترل آبهای زیرزمینی نباید اثر سوء بر روی منابع آب زیرزمینی داشته باشد. در اصطلاح به چنین کاری احداث طرحهای زودبازده در بخش آب می گیوند. این پروژه مطلوب بوده و می تواند در بازه ای از زمان اثرگذار باشد.
زرگر گفت: وزارت نیرو از وزارت جهاد کشاورزی درخواست کرده تا محل احداث این سازه های زیرزمینی را به این وزارتخانه منتقل کند.
هدر رفت آب
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا گفت: 98 درصد جمعیت شهری کشور تحت پوشش آب آشامیدنی بوده و برخی از شبکه های انتقال نیز قدمت 35 تا 40 ساله برخوردار هستند، این درحالی است که بین 25 تا 30 درصد هدررفت آب در شبکه ها به چشم می خورد.
وی خاطرنشان کرد: در برنامه چهارم توسعه پیش بینی شده که سالانه یک درصد از پرت آب کاهش یابد ولی تصمیم وزارت نیرو بر این است که از سال آتی به صورت سالانه 2 درصد از پرت آب را کاهش دهد. در اعتبارات مربوط به قانون خشکسالی نیز منابع مالی لازم برای این طرح دیده شده است.
زرگر ادامه داد: بیش از 15 شهر کشور از جمله قم، زاهدان، ساوه، یزد و کرمان هم اکنون از سیستم جداسازی آب شرب و غیرشرب استفاده می کنند. تفکیک آب شرب از غیر شرب در تهران نیز در دست مطالعه است اما باید به این نکته نیز توجه داشت که کیفیت آب تهران از سطح بسیار بسیار مطلوبی برخوردار است که این خود کار را مشکل می سازد.
آب شیرین کن ها
وی گفت: هم اکنون روزانه 80 هزار مترمکعب آب از آب شیرین کن ها تحویل گرفته می شود که این رقم تا پایان سال به 100 هزار مترمکعب می رسد. در کنار این آب شیرین کن ها یکسری آب شیرین کن ها موبایل نیز خریداری شده است.
زرگر ادامه داد: سیاست وزارت نیرو تشویق استفاده از آب شیرین کن ها نه با سرمایه گذاری دولتی بلکه با سرمایه گذاری بخش خصوصی است.
این مقام مسئول در وزارت نیرو تصریح کرد: هم اکنون دو مزیت رقابتی برای سرمایه گذاران در احداث آب شیرین کن ها وجود دارد به نحوی که وزارت نیرو خرید آب این تاسیسات را تضمین کرده و از سوی دیگر مابه التفاوت قیمت تمام شده و قیمت عرضه شده به مردم را نیز می پردازد.
زرگر گفت: امسال نیز در بودجه 100 میلیارد ریال برای پرداخت این مابه التفاوت دیده شده است. بر این اساس اگر بخش خصوصی علاقمند به فروش آب به دولت از طریق آب شیرین کن ها باشد، وزارت نیرو قطعا استقبال خواهد کرد.
وی ادامه داد: مشکل اساسی آب شیرین کن ها به لحاظ زیست محیطی پسابی است که به صورت مرطوب از این تاسیسات خارج می شود. این پساب به شدت محیط زیست را آلوده می کند، بنابراین از آنها در مکانهایی می توان استفاده کرد که برای دفن پساب آنها فکری شده باشد یا سازمان حفاظت محیط زیست آنها را کنترل کرده باشد.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا تصریح کرد: اگر بتوان به نحوی پساب را تصفیه و حتی نمک آن را مورد استفاده قرار داد. اما هنوز این تکنولوژی در ایران وجود ندارد.
نظر شما