به گزارش خبرگزاری مهر، شورای روابط خارجی آمریکا نوشت : توافق هند و آمریکا برای همکاری هسته ای غیر نظامی تاکنون ثابت کرده که یک حرکت دشوار برای هر دو طرف بوده است. زمان هم برای "جرج بوش" رئیس جمهوری آمریکا و هم برای "مانموهان سینگ" نخست وزیر هند برای نهایی کردن این توافق پیش از انتخابات در هر دو کشور رو به پایان است.
"جایشری باجوریا" نویسنده این مطلب خاطر نشان کرده است : تاییدیه آژانس برای این توافق که پیش از پیشبرد آن لازم است؛ تنها اولین چالش از چالشهای بسیار پیش روی دو کشور است. این توافق به تاییدیه گروه 45 نفری تهیه کنندگان هسته ای ، پارلمان هند، و کنگره آمریکا نیاز دارد.
در ادامه این مطلب آمده است : همه کشورهای عضو گروه تهیه کنندگان هسته ای از جمله چین باید با مستثنی کردن هند از اصولی موافقت کنند که این اصول فروش (مواد) هسته ای به کشورهایی که توافقهای پادمانی را در همه تاسیسات هسته ای خود و در حوزه کامل آن نمی پذیرند، ممنوع می کند. هند امضا کننده معاهده منع گسترش سلاحهای هسته ای ( ان پی تی) و معاهده جامع ممنوعیت آزمایش هسته ای نیست.
نویسنده افزوده است : پیش از رای پارلمان هند به این قرارداد، دولت سینگ باید رای اعتماد را برای ابقای قدرت خود در 22 جولای (اول مرداد) به دست آورد. حزب کمونیست و هم پیمان دولت هند که مخالف این قرارداد بود، از ائتلاف خارج شد.
شورای روابط خارجی آمریکا ادامه داده است : اما بوش هم مشکلات خود را در متقاعد کردن کنگره برای تصویب این قرارداد پیش از آغاز تعطیلات و تنفس کنگره آمریکا دارد. مرکز کنترل تسلیحات و منع گسترش سلاحهای هسته ای واشنگتن از گروه تهیه کنندگان و کنگره خواسته تا درباره این توافق هسته ای تصمیم عجولانه ای نگیرند.
آنها معتقدند که این قرارداد تلاشها جهت منع گسترش سلاحهای هسته ای را تضعیف می کند. هم "باراک اوباما" و هم " جان مک کین" نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا از این قرارداد حمایت کرده اند، اما مشخص نیست که آیا آنها آن را به شکل فعلی به کنگره ارائه دهند یا خیر. برخی تحلیلگران با این قرارداد مخالفند، زیرا برنامه سلاحهای هسته ای هند را متوقف نمی کند.
نظر شما