به گزارش خبرگزاری مهر، این کارشناس مسائل بالکان با اشاره به رویداد اخیر مربوط به بازداشت این جنایتکار صرب و در عین حال ریشه های این بحران گفت: بحران در بالکان قدیمی است و مشکلات امروزی آن ریشه در جنگ جهانی دوم و از زمان تهاجم آلمان به یوگسلاوی دارد، که در آن زمان مارشال تیتو با یک جنگ پارتیزانی با آلمانها، آنها را بیرون راند و حکومت کمونیستی- سوسیالیستی روی کار آورد و از آن پس نگاه ملی به مسلمانان پدید آمد و تیتو پس از پیروزی، اسلام را یک ملیت در کنار صربها وکرواتها محسوب کرد.
وی در ادامه با اشاره به این سابقه اضافه کرد: این مسئله بعدها ریشه خیلی از بحرانها در صربستان و بالکان شد که اوج آن جنگ بوسنی در سال 1992 بود که در آن تمامی طرفها یعنی صربهای اردتدوکس، کروات های کاتولیک، و از همه بیشتر مسلمانان، آسیب دیدند که غرب و آمریکا عامل اصلی بود.
وفایی درباره دلیل اصلی اهمیت و تاکید برای محاکمه جنایتکاران صرب برای غرب می گوید: در جنگ بوسنی آمریکا به طرفداری از مسلمانان برخواست و غرب می خواست به این شکل به چند نتیجه کلی برسد:
1) با دامن زدن به درگیری ها جمهوری یوگسلاوی را تجزیه کند چونکه این کشور و قدرت نظامی و منابع قدرت برخوردار بود و در حالیکه در بلوک شرق بود اما تحت حمایت هیچ بلوکی نبود و به نوعی البته توازن را در تعامل با دو بلوک حفظ می کرد.
2) هدف آمریکا در بالکان به حداقل رساندن جمعیت مسلمانان بوده و هست. با جنگی که صورت گرفت 250 هزار نفر از مسلمانان کشته و 2 میلیون نفر از آنان نیز آواره شدند و به کشورهای غربی نقل مکان کردند و این کشور اکثریت مسلمان را از دست داد و امروز دیگر در انتخابات این کشور و پارلمان آن نمی توانند کرسی های زیادی را بدست آورند.
3) دیگر اینکه در 5 الی 6 سال گذشته وجود بحران در بالکان به نفع غرب نبوده و صربهای سرکش همیشه برای غرب به عنوان عوامل بحران بوده و هستند و اتحادیه اروپا و غرب در تلاش هستند تا با خشکاندن ریشه های بحران این ناسازگاری را از بین ببرند.
این کارشناسان مرکز مطالعات بالکان در سازمان ارتباطات اسلامی با اشاره به روند مبارزره با جنایتکاران جنگی و تلاش غرب برای از بین بردن برخی مشکلات در این منطقه ، کاراجیچ را 45 نفری می داند که تاکنونن دستگیر شده اما بر این باور است که سرکرده نظامی یعنی رادکو ملادیچ همچنان فراری است.
وفایی در ارتباط با چشم انداز اختلافات و درگیریها در بالکان در رابطه با تاثیر این بازداشت ها بر تنش ها در این منطقه می گوید: احتمال بروز درگیری دیگری در منطقه به سبب دستگیری این جنایتکاران به ویژه از سوی افراطیون و ناسیونالیستها و طرفداران صرب نیست برای اینکه بازیگران بین المللی از جمله آمریکا، روسیه و اتحادیه اروپا به دنبال این درگیر ها نیستند اما در کوتاه مدت ممکن است چند اتفاق مهم رخ دهد؛
1) احزاب افراطی صرب دست به اقدامی علیه برخی از مراکز دولتی و بین المللی از جمله دفتر لاهه در بلگراد و احتمالاً سفارت خانه ها آمریکا و چند کشور دیگر غربی بزنند.
2) به سبب کشمکش ها و تنش های داخلی راه برای عضویت صربستان در اتحادیه اروپا به رغم گفته های فرانسه ریاست این اتحادیه مشکل شود و این اتحادیه روی خوشی برای عضویت صربستان نشان دهد.
3) به سبب این رفتارها احزاب معتدل در داخل صربستان به سمت گروههای افراطی سوق داده شوند.
4) احتمال می رود گروههای صرب راستی مشکلات بیشتری را رد مسیر استقللال کامل کوزوو فراهم آروند و به دولت فشار بیاورند که از شناسایی این منطقه به عنوان کشور مستقل - که تاکنون هم با آن مخالف بوده- مقاومت کند.
نظر شما