به گزارش خبرگزاری مهر، مشاور فرهنگی رئیس جمهور در این نشست که با حضور رئیس کتابخانه و آرشیو ملی کانادا، معاون آرشیو و کتابخانه ملی بلاروس، رئیس آرشیو ملی ایتالیا و مهدی خندق آبادی سفیر کشورمان در مالزی برگزار می شد، تجربه ادغام دو نهاد آرشیو ملی و کتابخانه ملی در ایران را موجب ایجاد تجربه های ارزشمندی برای جمهوری اسلامی ایران دانست و گفت: این تجربیات ارزشمند امروزه فراروی کشورهای جهان قرار دارد.
اشعری ضمن بیان تاریخچه ای از روند شکل گیری آرشیو در ایران، به شواهد مختلف در مورد قدمت بحث نگهداری سند در ایران اشاره کرد و افزود: کشف بیش از30 هزار الواح گلی به خط میخی در تخت جمشید که حاوی اسناد اداری و مالی بوده است از نمونه های مهم توجه به اهمیت نگهداری اسناد در تاریخ ایران است.
وی به بررسی های گسترده ای که به منظور ادغام کتابخانه ملی و آرشیو ملی در کشورمان انجام شده اشاره کرد و ادامه داد: در این بررسی ها با توجه به کارکرد های مشترکی چون گردآوری، ساماندهی و اشاعه اطلاعات به سرفصل های اولیه قابل جمع در دو سازمان رسیدیم.
اشعری بررسی نمونه های مشابه در برخی از کشورهای دنیا را از جمله دیگر عوامل ادغام این دو سازمان دانست و افزود: امروزه و پس از گذشت 6 سال مشاهده کردیم که این اتفاق می تواند نتایج بسیار درخشانی را برای ساماندهی میراث مکتوب کشور ایجاد کند که با سند چشم انداز بیست ساله نظام جمهوری اسلامی ایران نیز همخوان تر است.
رئیس کمیته ملی حافظه جهانی کشورمان تلاش برای گردآوری و حفظ میراث ملی دیجیتال را یکی دیگر از فواید این ادغام خواند و اضافه کرد: نقش مراکز آرشیوی در حفظ هویت قومی و فرهنگی و جایگاه انکارناپذیر کتابخانه ها در اطلاع رسانی و نگهداری اطلاعات تولید شده در فضای مجازی سبب شده است تا با برقراری تعامل مثبت بین دو حوزه آرشیو و کتابخانه موجب رسیدن به شاخصه های مثبتی برای حفظ میراث ملی دیجیتال شویم.
اشعری همچنین ایفای نقش سازنده در برنامه حافظه جهانی یونسکو و سهولت دسترسی به منابع برای پژوهشگران را از دیگر فواید این ادغام دانست و افزود: ما توانسته ایم با ایجاد این سازمان جدید تجربیات دو حوزه در امر حفظ، مرمت و نگهداری منابع را نیز با هم پیوند بزنیم و به هم افزایی دانش در این دو رشته کمک کنیم.
مشاور فرهنگی رئیس جمهور در پایان این نشست گفت: سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران آماده است تا تجربیات به دست آمده در راه ادغام این دو نهاد را در اختیار کشورهای دیگر قرار دهد.
شانزدهمین اجلاس سالانه شورای جهانی آرشیوها (ایکا) روز گذشته و به میزبانی کشور مالزی در کوالالامپور با حضور مسئولان آرشیو کشورهای عضو و مقاماتی از کشور مالزی آغاز به کار کرد.
شورای جهانی آرشیوها وظیفه استانداردسازی آرشیوهای ملی و هماهنگسازی و سازماندهی آرشیوهای کشورهای عضو در جهان را برعهده دارد.
نظر شما