به گزارش خبرنگار مهر اعزامی مهر به مشهد مقدس ، پروفسور حمید مولانا در دهمین هم اندیشی اساتید بسیجی کشور با موضوع انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و تاثیر آن در وضع خاورمیانه به سخنرانی پرداخت.
این تحلیلگر مسائل سیاسی در ابتدا با بیان اینکه برای تحلیل وضعیت آمریکا باید به سه سئوال اصلی جواب دهیم گفت : اولین سئوال این است که آمریکا به کجا می رود و وضع داخلی وخارجی آن به چه صورت است، دوم اینکه در دنیای امروز قدرت در دست چه کسانی است و جابجایی قدرت چگونه شکل می گیرد و سوم اینکه ما کجا هستیم و به کجا می رویم .
این استاد دانشگاه وضعیت آمریکا در سالهای اخیر را متفاوت از ده سال گذشته عنوان کرد و گفت : 5 روند و تحول بسیار مهم در این چند سال در آمریکا اتفاق افتاده است که اولین و مهمترین آن افزایش قدرت نهاد ریاست جمهوری و شخص رئیس جمهور در آمریکا است.
مولانا با اشاره به کتاب ریاست جمهوری امپراتوری که یکی از تاریخ نویسان معرف آمریکا چند سال پیش به نگرش در آورده بود گفت : تزی که در این کتاب مطرح شده بود امروز کاملا به واقعیت مبدل شده است هر چند که آنها ادعا می کنند یک جمهوری هستند اما رئیس جمهور آن به واقع یک امپراتور است که روند تحولات بعد از 11 سپامبر دلیل خوبی بر این مدعاست.
وی افزود : رئیس جمهور آمریکا فرمانده کل قوا در این کشور محسوب می شود اما رئیس جمهور بوش در این سالها گاهی از خط قرمزهای تعریف شده گذشته و از مقام و قدرت خود استفاده نامشروع کرده است و در سوی دیگر کنگره آمریکا با فساد اخلاقی و تخلفات زیادی مواجه شد که به افول مشروعیت و مقبولیت این نهاد بسیار کمک کرد.
مولانا با بیان اینکه در شرایط کنونی هر کس رئیس جمهور آمریکا شود قدرتی کمتر از بوش نخواهد داشت، تصریح کرد: رئیس جمهور آینده حتی می تواند قدرتمند تر هم شود به دلیل اینکه آمریکا در یک بحران فوق العاده به سر می برد.
این تحلیل مسائل سیاسی و بین الملل یکی از تحولات رخداده در سالهای اخیر در این کشور را تضعیف مردمسالاری دانست و گفت: هر چند که آمریکا یک دموکراسی الیگارشی کنترل شده است اما وضعیت به گونه ای در این 8 سال اخیر به پیش رفته است که خود آمریکایی ها هم ازعملکرد و جایگاه مردمسالاری در کشورشان نگران شده اند.
وی تحول دیگر را تنگ تر شدن حلقه تصمیمگیری بر آمریکا عنوان کرد و افزود : هر چند که هیئت حاکمه آمریکا متشکل از دو حزب است اما در دوران بوش ضمن اینکه تفرقه در بین مسئولان به اوج خود رسیده است شاهد هر چه تنگ تر شدن حلقه تصمیم گیری در این کشور هستیم .
مولانا چهارمین روند طی شده در ایالات متحده آمریکا را افول چشمگیر قدرت معنوی و اعتقاد بر اینکه آمریکا می تواند یک الگوی اقتصادی، سیاسی و دیپلماسی در جهان باشد ، گفت : به واقع این بزرگترین شکست آمریکا بعد از جنگ ویتنام است چرا که قدرت نرم آمریکا افول قابل ملاحظه ای پیدا کرده است.
وی در بخش دیگری از سخنانش به جایگاه خاورمیانه در دیپلماسی آمریکا اشاره کرد و گفت : ما نباید بگوییم خاورمیانه بلکه باید بگوییم جهان اسلام، به دلیل اینکه این منطقه شامل اکثر کشورهای اسلامی است و آمریکا هم درست از همین قضیه نگران و هراسان است ما باید واژه ها را درست به کار ببریم و در به کار بردن آنها ابتکار به خرج دهیم چرا که برای انقلابمان بسیار مهم است.
این استاد دانشگاه خاورمیانه را محل تقابل قشون و نظام دنیای مسیحیت سیاسی در مقابله با دنیای اسلام دانست و گفت : امروز در هر کجای خاورمیانه که قدم بزنیم آمریکا و مسیحیان را در جای جای این منطقه اسلامی می بینیم مگر اینکه بازی را از طریق دیگری انجام داده باشند یعنی از طریق فرهنگی .
مولانا در ادامه به بحث انتخابات ریاست جمهوری آمریکا پرداخت و گفت: به نظر من اگر اتفاق غیر مترقبه ای نیافتد بارک اوباما پیروز انتخابات آمریکا خواهد شد.
وی به بیان نقشی که اوباما می تواند در آمریکا و در دنیا ایفا کند اشاره کرد و گفت : اومی تواند یگانه منجی آمریکا در شرایط فعلی باشد چرا که شرایط فعلی آمریکا درست مطابق با 30 سال پیش است یعنی زمانی که کارتر رئیس جمهور آمریکا شد و انقلاب اسلامی ایران به پیروزی رسید. در آن زمان آمریکا در ویتنام شکست خورده بود از اعراب تحریم نفتی شده بود و مردم در صفهای بنزین صف کشیده بودند. آنها کارتر را که بیشتر به بادام زمینی فروشی مشهور بود تا یک رجل سیاسی نامزد کردند تا بتواند مشروعیت در خطر نظام آمریکا را نجات دهد.
این تحلیلگر مسائل سیاسی و بین الملل افزود : امروز هم اوبامای جوان ناشناخته، دورگه و تحصیلکرده برای این ماموریت انتخاب شده است تا آمریکا را نجات دهد و مطمئنا بعد از انتخاب اوبامای ریاست جمهوری شاهد تبلیغات بسیار گسترده تری از سوی آمریکایی ها خواهیم بود که ببیند چقدر دموکراسی ما قوی است که یک رنگین پوست را رئیس جمهور کرده ایم و در سوی دیگر از هم اکنون شروع کرده اند تمامی مشکلات و اشتباهات آمریکا در سالهای اخیر را به گردن شخص بوش انداختن و هیئت حاکمه آمریکا را از این اشتباهات مبرا کردن.
وی با بیان اینکه اگر اوباما و حزب دموکرات بخواهد می تواند اوباما تصمیمات بزرگی بگیرید گفت : مشخص نیست که او می تواند آمریکا را از بحران نجات بدهد یا خیر؟ اما بسیاری به او به عنوان منجی نگاه می کنند و امیدوارند که وضعیت آمریکا به قبل از دوران بوش بازگردد.
مولانا گزینه دیگر پیش روی اوباما را نماینده خوبی بودن برای هیئت حاکمه آمریکا عنوان کرد و اظهار داشت : در این صورت او شاهد بتواند امپراتوری در حال افول آمریکا را به سیر صعودی خود باز گرداند و البته می تواند در عین حال مثل کارتر یک رئیس جمهور معمولی باشد.
این استاد دانشگاه تصریح کرد : اوباما به همراه گروهی از نخبگان سیاسی اگر اراده داشته باشند می تواند دست به تغییرات اساسی و بنیادین در آمریکا بزند اما از کجا معلوم که اوباما مثل گورباچف قهرمان نشود و آمریکا هم مثل شوروی تاب این تغییرات را نیاورد.
وی در ادامه 4 موضوع را شرط موفقیت اوباما در طول دوران ریاست جمهوری اش دانست و گفت : مسئله اول خروج قوای آمریکا از عراق است. البته این شبهه نباید بوجود آید که تمامی قوای آمریکا از عراق خارج می شود. مورد دوم این است که اوباما در شش ماه یا یک سال اول بتواند سر و سامانی به اقتصاد آمریکا دهد.
این استاد دانشگاه با اشاره به اقامت 50 ساله خود در ایالات متحده آمریکا تاکید کرد : از سال 1930 به این سو تا کنون وضع آمریکا بدین سان بحران و بغرنج نبوده است. ارزش دلار آمریکا نسبت به 50 سال قبل کاهش فاحشی پیدا کرده است. طی ماههای اخیر قیمت بنزین تقریبا دو برابر شده است. مقروض بودن و ورشکستکی دولت و افراد آمریکایی به اوج خود رسیده است، به گونه ای که 30 میلیون آمریکایی ورشکسته آمریکایی شده اند و از سوی دیگر آمریکاییهای معمولی دنیا را با قیمت بنزین می سنجند و با توجه به این مسائل می تواند گفت اگر این شرایط ادامه پیدا کند امپراتوری آمریکا نمی تواند روی پای خود بیایستد.
وی مورد دیگر را کنار آمدن اوباما با ایران عنوان کرد و گفت : ما شاهد هستیم که از هم اکنون اوباما استراتژیهای مختلفی را در قبال ایران تهیه و تدارک دیده است از تحریم گرفته تا امتیاز اما همه اینها بستگی به رفتار و واکنش ایران دارد . مورد چهارم هم حل و فصل مسئله فلسطین است.
این تحلیلگر مسائل سیاسی و بین الملل تصریح کرد: از این 4 مورد شانس اوباما در عراق و ایران بیش از بقیه است چون مسئله فلسطین به این سادگی قابل حل و فصل نیست و اقتصاددان هم نسبت به رفع بحرانهای اقتصادی آمریکا در کوتاه مدت دید خوبی ندارند و این مسئله عراق و ایران است که می تواند نتیجه ای فوری برای اوباما به ارمغان بیاورد.
مولانا به بحث مذاکرات ایران و آمریکا اشاره کرد و گفت : مهمترین موردی این که برای موفقیت این مذاکرات باید مد نظر قرار گرفت زاویه و بعد روانی و سیاسی رابطه بین این دو کشور است چرا که در این 30 سال اخیر این دو کشور با یکدیگر جنگ روانی شدیدی داشتند و برداشتهای این دو کشوراز یکدیگر تحت تاثیر این تبلیغات قرار گرفته است. بنابراین در مرحله اول هر دو طرف باید حرفهایشان را بزنند،افکارشان را بگویند و افکارعمومی قانع شوند و آن تصاویر مغشوش ایجاد شده در طی این سالها ریخته شود و وضعیت برای مذاکره آماده شود.
وی با تاکید بر اینکه سه گروه روسیه، اعراب و صهیونیستها نگران مذاکرات ایران و آمریکا هستند، گفت : آنها سعی خواهند کرد که این مذاکرات به نتیجه نرسد و اگر هم صورت بگیرد نتیجه مطلوبی نداشته باشد.
این استاد دانشگاه یادآوری کردن ظلمهای روا شده از سوی آمریکا به ایران طی دهه های اخیر را مسئله ای مهم عنوان کرد و گفت : موضوعاتی که می تواند مورد توافق طرفین قرار بگیرد مسائل امنیتی، هسته ای و صلح و آرامش منطقه است اما مسئله این است که آمریکاییها می خواهند در خاورمیانه صلح و آرامش برقرار شود یا خیر؟
مولانا به رسمیت شناختن همه جانبه جمهوری اسلامی ایران توسط آمریکا را یکی از ارکان اصلی موفقیت در مذاکرات دانست و گفت : آمریکا همچنین باید نسبت به رفع تحریمها اقدام کند و آزاد شدن داراییهای بلوکه شده ایران را در دستور کار خود قرار دهد.
وی در پایان بر شناخت دقیق و همه جانبه ایران از آمریکا بدون استناد به رسانه ها و کتب ناقص موجود در این زمینه تاکید کرد و گفت : بدون شناخت دقیق و واقعی از آمریکا و همچنین آمریکاییها از ما نمی توان به موفقیت مذاکرات چندان امیدوار بود.
نظر شما