۷ مرداد ۱۳۸۷، ۱۴:۰۸

فتحعلی‌بیگی:

سنگلج پاتوق هنرمندان تئاتر سنتی / شرایط امروز تئاتر آئینی سنتی شکننده است

سنگلج پاتوق هنرمندان تئاتر سنتی / شرایط امروز تئاتر آئینی سنتی شکننده است

رئیس دفتر نمایش آئینی سنتی اداره کل هنرهای نمایشی وضعیت و شرایط امروز این گونه نمایشی را به خاطر از بین رفتن استادان مجرب گونه‌های مختلف نمایش آئینی سنتی، حساس و شکننده دانست.

به گزارش خبرنگار مهر، فتحعلی‌بیگی در نشست امروز دوشنبه هفتم مردادماه در سالن اجتماعات تئاتر شهر با اشاره به شرایط حساس این حوزه نمایشی گفت: اغلب استادان مجری این گونه‌های نمایشی از بین رفته و شاگرد هم آموزش نداده‌اند. اگر دیر وارد عمل شویم نسل باقیمانده استادان نمایش‌های آئینی سنتی از بین می‌روند و تنها در یادداشت‌های خاطره‌گونه اسمی از بقال‌بازی و کچلک‌بازی باقی خواهد ماند.

وی در ادامه افزود: در همین راستا ضرورت برگزاری کارگاهها و آموزش این گونه‌های نمایشی احساس شد. با بدعت‌هایی که به تازگی درباره تعزیه گذاشته می‌شود به نوعی نسبت به از بین رفتن برخی اصالت‌های تعزیه احساس خطر کردیم. به همین جهت دفتر از دو سال قبل پیشنهاد برگزاری کارگاهها و کلاس‌های آموزشی را ارائه داد؛ زیرا در دانشگاهها آموزش نمایش‌های آئینی سنتی داده نمی‌شود.

رئیس دفتر نمایش آیینی سنتی اداره کل هنرهای نمایشی در ادامه یادآور شد: هفته گذشته جلسه‌ای با حسین پارسایی مدیر ‌کل هنرهای نمایشی داشتیم که در آن اعلام شد شرایط برای برگزاری کارگاههای آموزشی فراهم شده است. به همین منظور امسال دفتر نمایش آئینی سنتی بیشترین تمرکز را بر فعالیت‌های آموزشی دارد.

فتحعلی‌بیگی ثبت و ضبط 100 دقیقه‌ای از نقالی مرشد ترابی، برگزاری کارگاه آموزشی نقالی برای جوانان علاقمند در فصل زمستان،‌ کلاس‌های آموزش آواز و همچنین شیوه‌های اجرایی تعزیه و برگزاری کارگاه آموزش نمایش تخته حوضی بر مبنای قصص هزار و یکشب را به عنوان اصلی‌ترین برنامه‌های آموزشی دفتر در سال جاری ذکر کرد.

وی همچنین حمایت‌های مادی و معنوی از پایان‌ نامه‌های دانشجویی مربوط به نمایش‌های آئینی سنتی و تهیه کاتالوگ جامع نمایش‌های آئینی سنتی را از جمله فعالیت‌های دفتر نمایش آئینی سنتی اداره کل هنرهای نمایشی در زمینه پژوهش و تقویت این بخش آموزشی اعلام کرد.

وی درباره اجرای برنامه‌های قهوه‌خانه‌ای جشنواره سیزدهم در ایام سال خاطرنشان ساخت: قرار است در ماه مبارک رمضان مراسم ترنابازی را در تماشاخانه سنگلج برگزار کنیم که از حدود سه هفته دیگر این برنامه‌ها آغاز خواهد شد. هر دو هفته یکبار نیز برخی پیشکسوتان نمایش‌های آئینی سنتی از نقاط مختلف کشور در این مکان حاضر خواهند شد و تلاش می‌شود تا تماشاخانه سنگلج به پاتوق هنرمندان تئاتر سنتی تبدیل شود.

فتحعلی‌بیگی درباره اختصاص مکانی ثابت برای اجرای تعزیه در طول سال و اقدام‌های انجام شده در ‌این زمینه گفت: خوشبختانه امروز به اتفاق هیئت مدیره انجمن تعزیه ایرانیان که به همت دفتر نمایش آئینی سنتی و تعزیه‌خوانان برجسته کشور تشکیل شده، جلسه‌ای با دکتر مجید سرسنگی خواهیم داشت. رایزنی‌ها در حال انجام است تا تکیه یا تماشاخانه‌ای برای تعزیه داشته باشیم و در طول سال 365 مجلس تعزیه را به همت تعزیه‌خوانان پیشکسوت اجرا کنیم.

محمدحسین ناصربخت عضو هیئت مدیره دفتر نمایش آئینی سنتی در این نشست درباره وضعیت تکیه تالار محراب و اختصاص آن به اجرای تعزیه گفت: ما از اختصاص هر مکانی به نمایش‌های آئینی سنتی و تعزیه استقبال می‌کنیم. تالار محراب در اختیار اداره کل ارشاد تهران و تشکیلاتی جدا از اداره کل هنرهای نمایشی است. اگر مدیران این دو مجموعه رایزنی کنند تالار محراب به خاطر فعالیت در زمینه تعزیه در دهه 60 می‌تواند جایگاهی خوب برای اختصاص به نمایش‌های سنتی و تعزیه داشته باشد.

عضو شورای سیاستگذاری جشنواره تئاتر آئینی سنتی درباره وضعیت ثبت جهانی تعزیه اظهار داشت: بعد از تشکیل پرونده تعزیه ایران و ارسال به یونسکو کارشناسان امر در آن سازمان اصلاحیه‌هایی نظیر شناسنامه‌های گروههای تعزیه ایران و همچنین کوتاه کردن فیلم‌های تعزیه نظیر اثر ناصر تقوایی پیشنهاد دادند و ما نیز آنها را انجام دادیم.

وی با اشاره به وجود ضوابط جدید برای ثبت جهانی میراث معنوی و انتظار دفتر نمایش آئینی سنتی برای دریافت این مصوبه‌ها گفت: ثبت ملی تعزیه نیز برای ما مطرح است. به همین منظور پارسال از طرف معاون هنری وزیر ارشاد مکاتبه‌ای با رئیس سازمان میراث فرهنگی انجام دادیم. در جواب به ما گفته شد بعد از ثبت ملی نوروز به این امر رسیدگی خواهد شد. خردادماه امسال نامه‌ای برای پیگیری موضوع به سازمان میراث فرهنگی ارسال کردیم که هنوز جوابی به ما داده نشده است.

ناصربخت در بخش پایانی سخنان خود از برگزاری همایش پژوهشی نمایش‌های آئینی سنتی مناطق مختلف کشور همزمان با برگزاری جشنواره‌های تئاتر منطقه‌ای در پنج منطقه کشور در آذر و دی امسال به عنوان فعالیت‌های مد نظر در راستای جشنواره چهاردهم تئاتر آئینی سنتی خبر داد.

کد خبر 723606

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha