به گزارش خبرنگار مهر در بیرجند، سید احمد برآبادی ظهر امروز در جریان بازدید از بافت تاریخی روستای ماخونیک گفت: مرمت این بافت با اعتباری بالغ بر 200 میلیون ریال از محل اعتبارات ملی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی از ابتدای خرداد ماه جاری آغاز و تا پایان مرداد ماه ادامه خواهد داشت.
وی با اشاره به اینکه ماخونیک جزو هشت روستای شگفت انگیز ویژه مردم شناسی کشور محسوب می شود و به لحاظ مشخصه های فرهنگی، نمونه ای از بافت روستایی کم نظیر است، اظهار داشت: این روستا از نظر بافت کلی، روستایی مجتمع و توده ای است که در دامنه کوه ماخونیک شکل گرفته است.
مدیر پایگاه بافت تاریخی روستای ماخونیک عنوان کرد: سنگ لاخ بودن و ناهمواری زمین، مسائل امنیتی، رابطه خویشاوندی و شرایط اقلیمی عواملی هستند که باعث کوچک و مجتمع شدن روستای ماخونیک شده است.
وی عوامل طبیعی، اقتصادی و مذهبی را از جمله عوامل مهم شکل گیری مسکن روستا عنوان کرد و افزود: اگر چه نمی توان بین نشانه های فرهنگی یک روستا فرق قائل شد اما مسکن روستای ماخونیک از بسیاری از نشانه های فرهنگی دیگر روستا جالب تر است و احتیاج به تعمق بیشتری دارد.
برآبادی اظهار داشت: در این طرح ابتدا هسته اولیه روستا که در اطراف برج شکل گرفته شناسایی شده و چند نوع خاک جهت همخوانی با بافت، شناسایی و سپس مرمت قدیمی ترین محلات روستا آغاز شده است.
به گفته وی در این مرحله تنها جداره های دیوارها مرمت می شود و مرمت سایر بخشها در فصلهای بعد انجام خواهد شد.
برآبادی تصریح کرد: بافت تاریخی روستای ماخونیک یکی از ابتدایی ترین شیوه های معماری است که در استان بی نظیر و در کشور کم نظیر است به طوری که خانه های واقع شده در این بافت دارای شکل هندسی خاصی نبوده و بر اساس موقعیت طبیعی شکل گرفته اند.
وی با بیان اینکه طول درب خانه ها در این بافت تاریخی عموما کوتاه و کمتر از یک متر است و برخی از درها از تنه درخت و بدون استفاده از میخ و به صورت یک تکه ساخته شده اند، خاطرنشان کرد: کوچه های روستا نیز بسیار باریک و نامنظم و در جهت دسترسی به مسجد و مزرعه روستا امتداد یافته اند.
مدیر پایگاه بافت تاریخی روستای ماخونیک یادآور شد: بافت تاریخی روستای ماخونیک اولین بافت روستایی در استان است که مرمت می شود.
نظر شما