۱۲ مرداد ۱۳۸۷، ۹:۴۲

موفقیت کشور در بهبود روش تصویربرداری برای تشخیص زود هنگام سرطان

موفقیت کشور در بهبود روش تصویربرداری برای تشخیص زود هنگام سرطان

محققان دانشگاه علوم پزشکی تهران با استفاده از نانو ذرات اکسید آهن موفق به تصویر برداری از سلولها به منظور تشخیص زودهنگام بیماری سرطان شدند. این روش همچنین قادر است از سلولهایی که در برخی بیماریهای مغزی دچار تغییر می‌شوند تصویر برداری کند.

به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر محمدعلی عقابیان عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران و مجری طرح گفت: روشهای تصویربرداری فعلی که برای تشخیص بیماریها به ویژه سرطان استفاده می‌شوند، توانایی تشخیص بیماری را در مراحل ابتدایی ندارند. از این رو با استفاده از نانوذرات مغناطیسی توانستیم با تصویربرداری از سلولهای سرطانی، زمینه تشخیص زودهنگام برخی بیماریها به ویژه سرطان را فراهم کنیم. این روش همچنین می‌تواند برای تصویربرداری سلولهایی که در برخی بیماریهای مغزی دچار تغییر می‌شوند مورد استفاده قرار گیرد.

وی افزود: در مراحل اولیه بیماری معمولاً در سلولها تغییرات مولکولی ایجاد می‌شود که در مواردی نیز با تغییرات ژنتیکی همراه است. این تغییرات با استفاده از نانوذرات مغناطیسی به ‌عنوان عوامل ایجاد کنتراست تصویربرداری، قابل تشخیص است. اگر این نانوذرات با مولکولهای حیاتی ترکیب شوند می‌توان آنها را به محل دقیق تومور یا بافت ضایعه دیده رساند. این امر موجب می‌شود که بتوان در مراحل ابتدایی بیماری از بافتهای هدف که درگیر بیماری هستند، تصویربرداری کرد.

عقابیان با بیان اینکه مرحله شناسایی با حساسیت بسیار بالا و با مقدار کم مواد تزریقی صورت می‌گیرد اظهار داشت: ذرات مورد استفاده در این پروژه، نانوذرات اکسید آهن با قطر زیر 10 نانومتر و با پوشش سازگار با بدن انسان هستند که در دستگاههای MRI مورد استفاده قرار می‌گیرند.

مجری طرح ادامه داد: این ذرات "سوپر پارامغناطیس" هستند و با مقادیر بسیار اندک می‌توانند تصاویر بسیار شفاف و مناسبی از تغییرات ایجاد کنند. با توجه به‌ اینکه این نانوذرات قابلیت اتصال به بیومولکول های اختصاصی برخی بیماریها (بویژه تومورها) را دارند، می‌توانند به صورت هدف دار به سلول‌های صدمه دیده برسند.

وی با بیان اینکه این نانوذرات بر روی حیوانات بدون سیستم ایمنی در حال بررسی و آزمایش است، خاطرنشان کرد: این پژوهش با همکاری 5 مرکز تحقیقاتی شامل مرکز تحقیقات علوم و فناوری در پزشکی، مرکز تحقیقات مونوکلونال آنتی‌ بادی پژوهشگران ابن سینا، مرکز تحقیقات سرطان، مرکز تحقیقات شیمی و مهندسی شیمی و دانشکده مواد دانشگاه علم و صنعت اجرا شده و جزء پروژه های اولویت دار ستاد در بخش دارورسانی و سرطان است.

جزئیات این تحقیق در مجله بین المللی Pakistan Biological Sciences در سال 2008 منتشر شده است.

کد خبر 725393

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha