به گزارش خبرگزاری مهر، "ایوان اورلیخ" در گفتگو با پرس تی وی گفت فدراسیون دانشمندان آمریکا با همکاری هسته ای این کشور با هند به شدت مخالف است.
"جرج بوش" رئیس جمهوری آمریکا در 2 مارس سال 2006 (11 اسفند سال 1385) در سفر خود به دهلی نو توافقی را با سینگ امضا کرد که بر اساس این توافق که پایه های آن در 18 جولای سال 2005(27 تیر 1384) صورت گرفت آمریکا متعهد شد تا به هند فناوری هسته ای صلح آمیز بدهد.
توافقنامه آمریکا-هند به دهلی نو اجازه می دهد که راکتورهای هسته ای و سوخت آنها را از خارج تهیه نماید، اما گروههای مخالف از جمله احزاب چپ و کمونیست و همچنین ناسیونالیستهای هند بر این اعتقادند که این توافق استقلال و آزادی عمل هند را در فعالیتهای هسته ای سلب می کند و به چهره این کشور بعنوان عضو جنبش عدم تعهد نیز لطمه وارد می کند.
اظهارات اخیر در پی آن صورت می گیرد که شورای حکام آژانس نیز در نشست روز جمعه خود توافقنامه ای را با هند درباره ضمانتهای مربوط به تاسیسات هسته ای غیر نظامی این کشور تائید کرد که این مصوبه در واقع مقدمه ای برای اجرای توافقنامه هسته ای جنجال برانگیز میان هند و آمریکا (مارس سال 2006 ) است، روندی که همگان آن را مغایر با ان پی تی و تهدید برای آن می دانند.
اورلیخ افزود: امروزه پیمان ان پی تی با تهدیدی جدی روبرو است که این تهدید بیشتر از سوی کشورهایی مانند آمریکا است که خود سلاح هسته ای دارند و این روند لگام گسیخته و تبعیض آمیز هسته ای شدن جهان را نا امن کرده است.
اورلیخ نیز بر این باور است که گفتگوی آمریکا با هند برای همکاری هسته ای خلاف قانون است، چرا که کنگره آمریکا با وجود تاکید بر گسترش همکاری با هند در تمامی زمینه ها، با همکاری هسته ای میان واشنگنتن و دهلی نو مخالفت جدی دارد.
وی به نقل از نمایندگان کنگره گفت به دلیل نزدیک شدن به زمان انتخابات ریاست جمهوری و مشغله زیاد نمایندگان، این قرارداد تا پیش از انتخابات در کنگره تصویب نخواهد شد.
در مطلبی دیگر در ارتباط با این موضوع علی اصغر سلطانیه نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی در گفتگو با همین شبکه، همکاری هسته ای هند و آمریکا را مغایر با پیمان منع گسترش سلاح هسته ای و نمونه ای از برخورد دو گانه این کشور دانست و افزود: ایران با هند مشکلی ندارد چراکه حق این کشور است که از انرژی هسته ای استفاده کند یا ان پی تی را نپذیرد.
وی گفت : هند همواره ان پی تی را تبعیض آمیز دانسته که این دیدگاه تا حدودی درست است چرا که این پیمان کشورها را به دو گروه کشورهای مجاز به داشتن سلاح هسته ای و کشورهای غیرمجاز به بهره مندی از این سلاح تقسیم می کند و از این گذشته کشورهایی مانند آمریکا هیچ گاه اصل ششم مقررات NPT را نپذیرفته اند.
سلطانیه با انتقاد از برخورد دوگانه با مسئله هسته ای ایران تصریح کرد: توافق هند و آمریکا در حالی در مسیر اجراست که ایران که امضا کننده ان پی تی است و برنامه های هسته ای این کشور تحت نظارت آژانس است همچنان از دستیابی به حقوق خود محروم نگاه داشته شده است.
این مقام ایرانی تاکید کرد کشورهای زیادی همچون اعضای جنبش غیر متعهدها با این همکاری هسته ای مخالف هستند و در نشستهای آتی آژانس نیز این مخالفتها را به طور جدی تری ادامه می دهند.
وی افزود همکاری هسته ای هند و آمریکا تهدیدی برای منطقه محسوب می شود چرا که مقصود آمریکا از همکاری هسته ای با این کشور آن هم به این شکل فقط این است که راه را برای رژیم اسرائیل باز بگذارد تا برنامه مخفی تولید سلاح هسته ای خود را گسترش دهد.
نظر شما