به گزارش خبرگزاري مهر،خوزه لوئيز رودريگرز زاپاترو براي بهبود روابط ميان مادريد و رباط كه سالهاي سختي را شاهد بوده است تا ساعاتي ديگر وارد شهر دارالبيضا در 100 كيلومتري رباط مي شود تا با محمد ششم پادشاه مغرب ديدار و گفتگو كند.
به گفته يك منبع اسپانيايي ، تمايل دو كشور به مبارزه با تروريسم در پي انفجارهاي خونين در دارالبيضاء و مادريد افزايش يافته است.
قرار است در اين سفر از لوح يابود قربانيان انفجارهاي ماه مي (ارديبهشت82) سال 2003 ميلادي دارالبيضاء كه منجر به كشته شدن 45 تن از جمله 4 اسپانيايي شد، پرده برداري شود.
زاپاترو در گفتگو با روزنامه الموندو اسپانيا خواستار اتخاذ اصل احترام و گفتگو در روابط با مغرب شد.
وي گفت : تحول اقتصادي و دمكراتيك در مغرب به نفع ما است لذا ضرورت دارد كه اسپانيا كمك هاي اقتصادي و تجاري را دراختيار اين كشور قرار دهد و همكاري سياسي خود را با اين همسايه خود در شمال آفريقا گسترش دهد.
زاپاترو نقش روابط اسپانيا و مغرب را در مورد مسائل فوق العاده مهمي مانند مهاجرت و تروريسم بويژه پس از انفجارهاي 11 مارس مادريد مورد تاكيد قرار داد.
به گفته يك منبع اسپانيايي، زاپاترو مي خواهد صفحه دشوار دوران خوزه ماريا ازنار نخست وزير سابق اسپانيا را درهم پيچد.
به گزارش خبرگزاري فرانسه ، زاپاترو از هنگامي كه در دسامبر 2001 ميلادي در جريان بحران خطرناك ميان دو كشور در مورد جزيره ليلي(بيريخيل) روبرو سواحل مغرب به اين كشور سفر كرد از حسن شهرت در اين كشور برخوردار است.
روزنامه هاي مغربي نيز تصميم زاپاترو به بيرون كشيدن نيروهاي اسپانيايي از عراق را مورد تمجيد قرار داده بودند.
طرفين ديدگاه جديد در مورد روابط مبتني بر اساس مشاركت راهبردي را بررسي خواهند كرد.
منابع آگاه به روزنامه الشرق الاوسط گفتند تقويت وگسترش روابط دوجانبه يكي از اهداف سفر زاپاترو به مغرب است.
زاپاترو پيش از سفر به مغرب گفت: اسپانيا خواهان روابط خوب با مغرب براي تضمين ثبات و حسن همجواري در غرب درياي مديترانه و بدون نياز به واسطه است.
وي گفت : تصور نمي كند حوادثي مشابه بحران جزيره ليلي در ژولاي 2002 ميلادي پيش آيد و بر روابط دو كشور تاثير منفي بگذارد.
به گفته منابع مطلع، بررسي راه هاي همكاري مشترك ، تحولات خاورميانه و عراق از محورهاي گفتگوهاي نخست وزير جديد اسپانيا با سران مغرب خواهد بود.
مغرب تلاش مي كند تا مشاركت راهبردي با همسايه شمالي خود يعني اسپانيا را عملي سازد، طرفين نتايج گروه هاي كاري مشترك را كه از يك سال و نيم پيش همراه با آغاز عادي سازي روابط در پي بحران ناشي از اختلافات بر سر جزيره ليلي را بررسي خواهند كرد.
امنيت تنگه جبل طارق پرونده همكاري مشترك دو كشور است به ويژه در سايه چالش هاي جديدي كه جنگ بر ضد تروريسم بر دو كشورايجاد كرد و اين دو كشور بهاي سنگيني در دارالبيضا و مادريد به دليل نبود هماهنگي امنيتي محكم ميان دو كشور پرداخت كردند.
بررسي پديده مهاجرت ، همكاري امنيتي براي مبارزه با مهاجرت پنهاني ومواد مخدر از ديگر محورهاي مذاكران سران اسپانيا و مغرب خواهد بود.
به اعتقاد كارشناسان مغربي، توافقنامه دوستي و حسن همجواري كه از 12 سال پيش دو كشور را به هم مرتبط كرده نياز به حمايت دارد به ويژه پس از آنكه در سالهاي گذشته اين روابط دچار لرزش هاي متعددي شده است .
مسوولين دو كشور نحوه پايه ريزي و تحكيم مشاركت راهبردي ميان دو كشور را بررسي مي كنند كه مضمون آن حمايت از اصلاحات سياسي واقتصادي به رهبري محمد ششم پادشاه مغرب است.
بحث ترسيم مرزهاي آبي و موضوع پرونده صحراي غربي از جمله مسائلي است كه رباط انتظار دارد مادريد موضع بي طرفي مثبت در قبال اين مساله اتخاذ كند و به حل سياسي و توافقي در مناقشه بر سر صحرا مستعمره سابق اسپانيا دست يابد.
اين در حالي است كه وزير امور خارجه جديد اسپانيا در خلال ديداراز آمريكا تاكيد كرد مادريد از تلاش هاي سازمان ملل و شيوه هاي گفتگوي دوجانبه براي حل بحران صحرا حمايت مي كند.
زاپاترو نخست وزير جديد اسپانيا در اولين سفر خارجي خود پس از انتخاب خود به اين سمت امروز شنبه به مغرب سفر مي كند.
کد خبر 72754
نظر شما