۱۸ مرداد ۱۳۸۷، ۹:۵۱

گزارش خبری مهر/

سرزمین صحرا در گرداب کودتاهای نظامی / واکنش جهانی به کودتای موریتانی

سرزمین صحرا در گرداب کودتاهای نظامی / واکنش جهانی به کودتای موریتانی

خبرگزاری مهر - گروه بین الملل: در حالی که رئیس جمهوری و نخست وزیر موریتانی توسط نیروهای نظامی دستگیر شده اند، مردم این کشور برای چهارمین بار شاهد کودتای دیگر از زمان استقلال در سال 1960 میلادی تاکنون هستند که مقامات جهانی از این کودتا ابراز نگرانی کردند.

این مستعمره سابق فرانسه که حدود پنج دهه پیش استقلال خود را بدست آورد تاکنون با چهار کودتا دست و پنجه نرم کرده است. "ولد شیخ عبدالله رئیس جمهوری موریتانی" صبح چهارشنبه در حکمی روسای ستاد مشترک ارتش و گارد ریاست جمهوری را تغییر و" سرهنگ عبدالرحمن ولد بوباکار" و" سرهنگ احمد ولد اسماعیل" را در این پست ها منصوب کرد، اما هنوز چند ساعت از این انتصاب ها نگذشته بود که نظامیان به منزل رئیس جمهوری آمدند و وی را به نقطه نامعلومی بردند.

در این هنگام مردم موریتانی از وقوع چهارمین کودتای نظامی در کشورشان آگاهی یافتند.

ژنرال محمد ولد عبدالعزیز رئیس گارد ریاست جمهوری موریتانی با تشکیل یک شورای حکومتی تمامی حکم های ریاست جمهوری ازجمله تغییر در سمت خود را لغو و فاقد ارزش دانست. در همین حال، دستور بسته شدن رادیو و تلویزیون و همچنین فرودگاه این کشور را صادر کرد.

کودتای نظامی توسط ژنرال ها به صورتی در موریتانی تحقق یافت که حتی یک قطره خون بر زمین ریخته نشد. رئیس جمهور به نقطه ای نامعلوم برده شده و نخست وزیر نیز در بازداشتگاه بسر می برد. تانک ها، زره پوش های ارتش و سربازان سر تا پا مسلح در خیابان های نواکشوت مشغول نگهبانی هستند.

دولت پاریس نیز در واکنش به تحولات دیروز موریتانی که 90 درصد زمین آن را صحرا پوشانده و زمانی جزو مستعمرات فرانسه بود، ابراز نگرانی کرد. سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه گفت: ما علاقه زیادی به ثبات و صلح در موریتانی داریم.

به گزارش مهر، سرزمین موریتانی در قدیم به نام "شنقیط" شناخته می شد و در دوره استعمار فرانسه که در سال 1920 آغاز گردید، به موریتانی مشهور شد. اما با قیام" سید ولد مولای الزین" و" احمد العیده" در 28 نوامبر سال 1960، استقلال این کشور بازگشت.

در ژوییه 1978 میلادی سرهنگ مصطفی ولد محمد صالح در اولین اقدام دست به کودتا زد و قدرت را در موریتانی در دست گرفت. وی در سال 1980 یک دولت نظامی تشکیل داد و طرح قانون اساسی دموکراتیک را رد کرد.

اما در دسامبر سال 1984 کودتای دوم نیز به وقوع پیوست. در فوریه 1989 ، دولت نظامی موریتانی تحت فشارهای بین المللی مجبور به تدوین قانون اساسی و موافقت با برقراری نظام چندحزبی شد.

استقرار ارتش در خیابان های نواکشوت

در اواسط سال 2003 نیز کودتای دیگری به وقوع پیوست که با شکست مواجه شد. اما در اوت سال 2005 میلادی" سرهنگ علی" در کودتایی برای یک دوره انتقالی دو ساله به ریاست جمهوری برگزیده شد و در سال 2007 ،" سیدی ولد شیخ عبداللهی" در اولین انتخابات دموکراتیک در موریتانی به عنوان رئیس جمهوری این کشور شناخته و برگزیده گردید، اما دولت وی نیز دوامی نداشت و پس از گذشت یکسال، با کودتای نظامی دیگری از قدرت به زیر کشیده شد.

این درحالی است که برطبق گفته های سخنگوی پارلمان موریتانی، در ماههای اخیر تصمیمات نادرستی ازسوی رئیس جمهوری اتخاذ می شده و حتی از تشکیل نشست های فوق العاده نمایندگان برای تصمیم گیری درباره مسائل مهم مملکتی نیز جلوگیری به عمل آورده است.

در این راستا، 25 نماینده و 23 سناتور در اقدامی دسته جمعی از پست های خود کناره گیری کردند. همچنین شماری از نمایندگان روز سه شنبه رئیس جمهور را تهدید کردند که در صورت ادامه بی اعتنایی به مواضع آنان، به حزب مخالفت خواهند پیوست.

ازجمله مواردی که اعتراض نمایندگان موریتانی را برانگیخت فساد مالی همسر رئیس جمهور بود که مرتبا با تشکیل کمیسیونی برای رسیدگی به اقدامات وی مخالفت می شده است.

 اکنون سرزمین موریتانی باردیگر بدست نظامیان افتاده و امیدها برای برقراری دوباره دموکراسی در این کشور آفریقایی از صحنه در آستانه محو شدن است. در همین راستا بان کی مون دبیرکل سازمان ملل متحد،عمروموسی دبیرکل اتحادیه عرب ،اکمل الدین احسان اوغلو دبیر کل سازمان کنفرانس اسلای واتحادیه اروپا از کودتای نظامی در موریتانی ابراز نگرانی نکردند.

نهادهای فوق خواستارحل بحران موریتانی ازطریق نهادهای دموکراتیک شدند.

کد خبر 729033

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha