شاعر شهیر با کمی تاخیر
زمانی که ارنست لارنس تایر، طنزپرداز آمریکایی برای اولین بار شعرهای طنز خودرا در روزنامه "سانفرانسیسکو اگزماینر" به چاپ رساند کسی فکر نمی کرد نویسنده این ستون، فارغ التحصیل فلسفه از هاروارد و این شعرهای به ظاهر ساده و خنده دار، شاهکارهای زندگی او باشند.
تایر پس از فراغت از تحصیل در رشته و دانشگاه یاد شده مدتی را به دنبال کاری مناسب گشته بود و در این زمان سابقه آشنایی او با ویلیام راندولف هرست (شرح در همین صفحه) باعث شد او سر از ستون طنز روزنامه اگزماینر درآورد.
او در سال 1888در این ستون سرود طنزآمیزی را با نام "کیسی" چاپ کرد که تا 20سال بعد هیچ کس متوجه عمق معنای نهفته در کلمات ساده آن نشد.
تایر متولد چنین روزی به سال 1863 و درگذشته به تاریخ 21آگوست در سال 1940 است. او نوشتن برای مطبوعات را تا زمان مرگ ادامه داد اما هیچ کدام از آثارش شهرت سرود "کیسی" را به دست نیاوردند و تنها همین یک اثر که او در سن 25 سالگی سروده بود موجب شد که نامش به عنوان یک طنزپرداز مطبوعاتی بی نظیر در تاریخ بماند.
ماجراهای نیکولای بزرگ
سال هاست که در چنین روزی کودکان فرانسوی به خانه رنه گوسینی، در پاریس می روند تا تولد مردی را جشن بگیرند که خالق بخشی از رویاها و قصه های کودکی میلیون ها نفر در سراسر جهان بود.
رنه گوسینی متولد سال 1926 در پاریس، اولین تجربیات خود را در نوشتن قصه های مصور در نیویورک و در سال های 1948 تا 1955 انجام داد. بازگشت او به وطن همزمان با ریاستش بر دفتر خبرگزاری ورلد بود که به وی امکان داد تا با بهره گیری از ارتباطات جدید و شرایط مالی خوب یکسره به کار نوشتن برای مصورهای معروفی چون "لوک خوش شانس" و نسخه های هفتگی "تن تن" بپردازد. او در سال 1959 موفق به خلق معروف ترین شخصیت مصور زمان خود و شاخص ترین اثر زندگی اش "آستریکس" شد و از آن پس در میان شهرت و محبوبیت فراوان تا زمان مرگ تنها به زندگی در میان مخلوقات دوست داشتنی خود پرداخت.
در کنار این گوسینی شخصیت دوست داشتنی دیگری را با نام "نیکولا کوچولو" آفریده که اگرچه شهرت "آستریکس" را ندارد اما به نسبت آن، به گواه بسیاری از منتقدین قوت و قریحه ادبی بیشتری در این شخصیت و ماجراهای مربوط به او وجود دارد.
گوسینی در 5 نوامبر سال 1977 در سن 51 سالگی به علت سکته قلبی در زادگاهش درگذشت.
رمانس قرن 21
دانیله فرنانده دومینیک شوه لین استیل، نام کامل نویسنده رمانتیک قرن بیستم و بانوی ادیبی است که امروزه با نام کوتاه شده دانیل استیل محبوب قلوب میلیون ها خواننده در جهان است. آثار او تا سال 2005 مجموعا 550 میلیون نسخه در سراسر جهان فروخته اند.
دانیل استیل متولد چنین روزی به سال 1947 است و از نوزده سالگی که کارش را با نوشتن اولین رمانش آغاز کرده تا به حال به طور متوسط هر دو سال سه رمان مفصل و کوتاه به چاپ رسانده و باعث شگفتی است که در کنار این همه، حداقل 10 کتاب قصه برای کودکان، 15 فیلمنامه برای فیلم های سینمایی و تلویزیونی و سه دفتر شعر هم منتشر کرده است. استیل متولد نیویورک است و همیشه با تغییر فصول نیمی از سال را در فرانسه و مابقی را در نیویورک می گذراند. آخرین رمان او با نام "فرش" دو ماه پیش به انتشار جهانی رسید و با استقبال خوب علاقمندان این دست آثار مواجه شد.
برشت و استاد
جالب ترین تقارن امروز، همزمانی سالروز مرگ برتولت برشت اسطوره تئاتر قرن بیستم و کلاباند، نمایشنامه نویس آلمانی و منبع الهام و استاد غیرمستقیم برشت در نمایشنامه نویسی است.
کلاباند متولد چهارم نوامبر 1890 دقیقا نسخه آلمانی زندگی آنتوان چخوف را داشت. او هم در ابتدای جوانی و در 18 سالگی متوجه سایه سنگین بیماری سل در وجود خود شد و مابقی عمر کوتاهش را همچون چخوف، غنیمت شمرده و در طول کمتر از 20 سال موفق به نگارش 25نمایشنامه موفق و تحسین برانگیز و 14 رمان مفصل شد. این به غیر از قصه های کوتاه و مطالعات تاریخی اوست که اغلب پس از مرگش انتشار یافتند. اما تاثیر او بر برتولت برشت به سال های آخر حیاتش برمی گردد. زمانی که او نمایشنامه ای را با نام "دایره گچی" براساس یک قصه کهن چینی نوشت و اجرای موفق آن در برلین، برتولت برشت را تا حدی متاثر کرد که سال بعد از آن او هم با برداشت از کار کلاباند، نمایشنامه معروف "دایره گچی قفقازی" را نوشت و روی صحنه برد. کلاباند در چنین روزی به سال 1928 در ایتالیا درگذشت.
اما اوژن برتولت فریدریش برشت، شاعر، نویسنده و کارگردان آلمانی و مبدع گونه تئاتر حماسی، در چنین روزی به سال 1956در برلین شرقی وفات کرد و به نوشته روزنامه کارگری چاپ برلین شرقی، تمامی آلمان را وادار به سکوت کرد.
برشت متولد دهم فوریه 1898 در شهر کوچک آگزبورگ آلمان است. او نوشتن را از 18سالگی در جراید محلی شروع کرد و از همان سال ها به کار تئاتر علاقمند شد.
تعلقی که از بیست سالگی نسبت به آرای کارل مارکس در او پدید آمد و تا آخر عمر در او ماند انگیزه ای دوچندان برای خلق آثار ادبی و نمایشنامه ها و تلاش برای تاثیر در جامعه در او پدید آورد. آتشفشان خلاقیت او در این سال ها ضمن خلق چندین اثر جاویدان در دنیای درام، برشت را به ابداع یکی از برجسته ترین گونه های تجربی تئاتر راهبری کرد که امروزه به عنوان میراث فکری و هنری او برای جهان نمایش به یادگار مانده است.
برشت در فراز و نشیب های قرن بیستم با تلاش و نیرویی فناناپذیر در کوران حوادث به نوشتن و کار تئاتر ادامه داد و ثمره این حیات پربار، نگارش ده ها مقاله و اثر نظری و نمایشنامه های کوتاه و بلند است.
نظر شما