به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه خبرگزاري "مهر" وي گفت: هر چند كه استاد مطهري نخستين فرد در دوران ما نيست كه به مقايسه فلسفه اسلامي با فلسفه جديد غربي دست يازيده باشد، اما بي ترديد يكي از برجسته ترين كساني است كه در اين راه قدم نهاده است.
استاد فلسفه دانشگاه تهران افزود: مقدمه هاي عالمانه و پا نوشت هاي مفصل و دقيق استاد مطهري بر كتاب "اصول فلسفه و روش رئاليسم " علامه طباطبايي (ره) گواه روش اين مدعاست.
وي اضافه كرد: از آن جا كه مخاطبان اصلي كتاب "اصول فلسفه و روش رئاليسم" كه نيم قرن پيش منتشر شده است - كساني بودند كه تحت تاثير تبليغات ماركيسستي و كمونيستي ، ماترياليسم ديالكتيك را "فلسفه علمي " و يگانه فلسفه معتبر جهان مي شناختند، مباحث آن عمدتا به نقد افكار فلسفي ماركس و انگلس اختصاص دارد. با اين حال ، استاد مطهري در ضمن توضيحات عالمانه خود ، دامنه بحث را گسترده تر ساخته و به آرا ديگر فيلسوفان غربي نيز اشارات فراواني كرده است.
دكتر حداد عادل كه تحت عنوان "مطهري و فلسفه تطبيقي درايران معاصر سخن مي گفت، ادامه داد: طي 25 سال پس از تاليف "اصول فلسفه و روش رئاليسم" ، مطهري با احاطه و تسلط عميق بر فلسفه اسلامي و دلبستگي به حكمت متعاليه ملاصدرا و با حضور در محافل دانشگاهي و تدريس و مباحثه در جمع دانشجويان و استادان آشنا با فلسفه غربي ، در عرصه هاي ديگري غير از مباحث مرتبط با ماترياليسم و يا كلتيك نيز انديشه ورزي كرد. در اين ميان آثار متعلق به اين دوران ، بخش هايي از آن چه در ضمن مجموعه چهار جلدي " شرح مبسوط منظومه" به فلسفه تطبيقي تعلق دارد ، مباحثي اصيل و اساسي است.
وي در پايان سخنان خود گفت: با آن كه استاد مطهري به منابع اصلي افكار فيلسوفان غربي دسترسي بي واسطه نداشته و تعداد كتابهاي اصلي و مهم فلسفه كه در عصر وي به فارسي ترجمه شده بود نيز اندك بوده است، توانسته با قدرت انديشه در موضوعات متعددي در فلسفه فيلسوفاني مانند هيوم ، كانت ، وهگل راهگشاي فلسفه تطبيقي باشد.
دكتر غلامعلي حداد عادل رييس فرهنگستان زبان و ادب فارسي درهمايش جهاني حكمت مطهر مقدمه هاي عالمانه استاد مطهري بر كتاب "اصول فلسفه و روش رئاليسم" را نمونه اي از فلسفه تطبيقي در ايران معاصر دانست.
کد خبر 73335
نظر شما