به گزارش خبرنگار مهر در کرج، آیت الله علی اکبر هاشمی رفسنجانی ظهر امروز در دهمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران در موسسه تهیه اصلاح و نهال بذر کرج اظهار داشت: دولتهای پیشین در راستای اجرای این طرح، سیاستها را ابلاغ کرده اندو شاید در برنامه پنجم توسعه سریعتر و دقیقتر این امر انجام شود.
وی افزود: یکی از محورهای اساسی در برنامه های دولت مردمی شدن کارهاست به نحوی که اموری مانند مرغداری، دامداری، کشاورزی و طیور مردمی است و خود کشاورزان باید به میدان بیایند و با استفاده از امکانات سرمایه گذاران در بخش کشاورزی این بخش را تقویت کنند.
آیت الله هاشمی رفسنجانی خاطرنشان کرد: باید در اموری مانند دامداری از نیروی متخصص دامدار و پزشکی که امروز بسیار ضروری است استفاده شود.
سیستم کشاورزی و باغداری در کشور ما عالمانه نیست
رئیس مجلس خبرگان رهبری در بخش دیگری از سخنان خود بیان داشت: در کشور ما سیستم کشاورزی، باغداری، اصلاح نهال، تهیه بذر، کود، سم، برداشت و نگه داشت و حتی توزیع و معرفی محصولات عالمانه نیست و تمامی اینها نیازمند مدیریت است و کارها باید به دست کاردان سپرده شوند.
هاشمی رفسنجانی با اشاره به برخی عوامل خشکسالی افزود: کشاورزان آمریکایی در کشاورزی با چهار برابر مصرف آب کشاورزان ایران دچار خشکسالی نمی شوند و اما در ایران خشکسالی به کشاورزان نسبت داده شده در حالیکه علت اصلی خشکسالی کشور ما به عوامل انسانی بازمی گردد نه عوامل طبیعی و در این زمینه باید کار عالمانه صورت گیرد.
وی تصریح کرد: باید با استفاده از اصل 44 قانون اساسی در برنامه های آینده مدیران بسیاری از کارها را به مردم بسپارند و بدانند که مردم می توانند کارهای بزرگی را انجام دهند.
رفسنجانی عنوان کرد: اگر امکان انتقال آب از مکانهای پرآب به مناطق کم آب میسر بود دیگر در هیچ کجای کشور مشکل کم آبی و خشکسالی وجود نداشت.
وی بیان داشت: در مجموع باید در بخش کشاورزی و بخشهای زیربنایی تمامی این تجربه ها در حفظ آب، خاک و استفاده صحیح لحاظ شود تا بتوان در ذخیره آب برای دوره های کم آبی کشور از آن بهره لازم را برد.
مهمترین رکن اشتغال در ایران کشاورزی است
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنین اظهار داشت: مهترین رکن اشتغال در کشور ایران کشاورزی است به نحوی که این حرفه عمری به درازای عمر بشریت دارد و از روزی که بشر زندگی را آغاز کرده تاکنون وابسته به آب، خاک و دیگر عوامل کشاورزی بوده است.
هاشمی رفسنجانی یادآور شد: انسانهایی که در بخش کشاورزی کشور کار می کنند، سالمترین، موثرترین و قانع ترین انسانها هستند که بیشتر از دیگر مردم در ارتباط با خدا و نعمتهای خدادای مانند آب و خاک قرار دارند.
وی خاطرنشان کرد: در سند چشم انداز 20 ساله در بخش کشاورزی دانایی محوری و بهره وری با استفاده از منابع در اختیار، اساس توسعه قرار داده شده است.
رئیس مجلس خبرگان رهبری تاکید کرد: در این بخش باید از متخصصان، دانشمندان، مدیران و نیروهای مجرب و کارآزموده استفاده و از سرمایه ها و ظرفیتهای موجود بهره لازم را برد.
در بخش تحقیقات کشاورزی و انجمنها کوتاهی کرده ایم
وی گفت: ما اعتراف می کنیم که در بخش کشاورزی و تحقیقات و انجمنهای علمی کوتاهی کردیم، در دولت اول پایه انجمنهای علمی ریخته شد که یکی از آنها همین انجمنها بود و امروز این نهاد کوچک با دو هزار عضو و ارائه هزار و 500 مقاله در این کنگره به میدان آمدند.
هاشمی رفسنجانی افزود: یکی از عوامل کمبود اعتبارات است که این خود بخشی از مشکلات اصلی در امر پژوهش کشور محسوب می شود. اما طی تصمیمی که طی دو سه هفته گذشته در مجمع تشخیص مصلحت نظام گرفته شد در برنامه پنجم می تواند مبنای خوبی برای آینده باشد تا سهم مناسبی در همین برنامه به آن اختصاص یابد.
وی خاطرنشان کرد: این توقع شخصی و صنفی نیست بلکه راهکاری برای توسعه تحقیقات و جبران نقاط ضعف کشاورزی در کشور است و امسال کمتر از نیم درصد از بودجه صرف تحقیقات می شود که بخش عمده همین بودجه صرف خرید ابزار می شود و مقدمه تحقیقات را آماده می کند.
کشور نیازمند توسعه پایدار است نه توسعه موجی و زودگذر
هاشمی رفسنجانی اذعان داشت: مجمع تشخیص مصلحت نظام در سیاستهای کلان، سیاستی در مورد توسعه کشاورزی کشور نوشت و بر اساس آن توسعه پایدار پایه قرار گرفت زیرا کشور نیازمند توسعه پایدار است نه توسعه موجی، زودگذر و گاهی مخرب.
رئیس مجلس خبرگان رهبری ادامه داد: تعریفی از توسعه پایدار توسط سازمان ملل ارائه شده است که از ملزومات مهم توسعه پایدار در بخش کشاورزی اقتصادی بودن، ایجاد تعادل اجتماعی، حفظ محیط زیست و توجه به نسلهای آینده است.
وی اظهار داشت: در بخش اقتصادی بودن، باید هزینه و درآمد کشاورزان همخوانی داشته باشد و اگر سودی وجود نداشته باشد سرمایه در این بخش کمتر جذب می شود.
آیت الله رفسنجانی یادآور شد: سودهای کلان در بخش کشاورزی مد نظر نیست بلکه باید با تعادل در هزینه و سود زمینه جذب افراد مجرب و سرمایه گذاران فراهم شود.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: در بخش ایجاد تعادل اجتماعی، باید تعادل حفظ شود و در بخش دیگر باید به محیط زیست آسیبی نرسد چون اگر محیط زیست دچار مشکل شود، خانه و زیستگاه خراب می شود و باید فضایی ایجاد شود که زیستن در آنجا وجدآور باشد.
هاشمی رفسنجانی افزود: در بخش دیگر باید به نسلهای آینده توجه شود و اگر بنا باشد که توسعه را به گونه ای انجام دهیم که نسلهای آینده خاکستر شوند فایده ای ندارد به طور مثال در منابع هر چقدر در توسعه ناپایدار خرج کنیم هیچ حاصلی ندارد.
وی اشاره کرد: تحقیقات یکی از مهم ترین پایه های تامین حیات مطلوب نسلهای آینده است و ما مسئولیت آموزش آنها را برعهده داریم و نباید از این مقوله غفلت ورزیم.
نظر شما