به گزارش خبرنگار مهر، نشست خبری پانزدهمین جشنواره تئاتر کودک و نوجوان با حضور مصطفی رحماندوست دبیر جشنواره، سیدعلیرضا حسینی مدیر کل ارشاد اصفهان، سیدفرهاد عریضی دبیر اجرایی جشنواره و سیدصادق موسوی مدیر دفتر تئاتر کودک و نوجوان اداره کل هنرهای نمایشی امروز دوشنبه 28 مردادماه در سالن کنفرانس تئاتر شهر برگزار شد.
رحماندوست در ابتدای این نشست با اشاره به شروع اقدامهای جشنواره پانزدهم بلافاصله بعد از به پایان جشنواره چهاردهم تئاتر کودک گفت: تلاش من و همکارانم این بود که جشنواره تئاتر کودک و نوجوان از حالتی که تا دوره دوازدهم داشته خارج و بتواند در حد کودک ایرانی برگزار شود.
وی ادامه داد: در جشنواره سیزدهم انرژی زیادی صرف برطرف کردن لختی چند ساله حاکم بر جشنواره شد و با رشد کمی و کیفی خوبی مواجه بودیم. سعی داریم در دوره پانزدهم بیشتر به رشد کیفی و محتوایی جشنواره برسیم. سال گذشته برای تشویق هنرمندان آماتور از گروههای حرفهای این حوزه دعوت شد. اما این دوره هنرمندان حرفهای بدون دعوت در جشنواره حاضرند.
دبیر جشنواره تئاتر کودک درباره فقدان تئاتر نوجوانان در جشنواره اظهار داشت: این درد تنها درد تئاتر نیست بلکه در ادبیات و سینمای کودک و نوجوان هم وجود دارد. حتی وقتی وارد کتابخانه کانون پرورش فکری میشویم فقط کودکان را میبینیم. سال گذشته که داور جشنواره فیلم کودک و نوجوان بودم فیلمی برای گروه سنی نوجوان در آن نبود و در ادبیات نیز این کمبود هست.
رحماندوست یادآور شد: این مشکل تنها برای کشور ما نیست و در سایر کشورها و جشنوارهها هم به چشم میخورد. متعقدم تئوری حذف نوجوانان از حیطه سنی کودکان درست است و بچههای بالای 10 سال را نباید کودک در نظر گرفت. متأسفانه در جامعه به گونهای رفتار شده که نوجوانان با آثاری بیش از سن خود در ارتباط هستند و از دوران نوجوانی خود لذت نمیبرند.
وی در ادامه سخنان خود درباره حمایت از گروههای تولیدکننده آثار نمایشی مختص نوجوانان گفت: در دو سال گذشته همواره فریاد من این بوده که اهل هنر منتظر حمایت نباشند و تلاش کنند روی پای خود بایستند. هنرمندی که در انتظار حمایت باشد هنرمند نیست، زیرا در صورت نبود حمایتهای گلخانهای توانایی انجام کار را نخواهد داشت.
دبیر جشنواره تئاتر کودک درباره آمار کمی و کیفی جشنواره گفت: آمار دقیق آثار جشنواره تا 31 مردادماه مشخص میشود. به طور حتم بخش تئاتر کودک و نوجوان برای کودکان رقابتی است و بخش بینالملل نیز در صورت ایجاد شرایط مناسب به صورت رقابتی برگزار خواهد شد. تقاضاهایی از روسیه، هلند، کانادا، کره، آلمان، تاجیکستان و هند داشتهایم که در حال بررسی است.
رحماندوست محدودیتهای موجود برای حضور و اجرای آثار خارجی در داخل کشور و همچنین روابط سیاسی کشورهای مختلف با ایران را به عنوان عوامل تأثیرگذار در انتخاب و حضور آثار خارجی در پانزدهمین جشنواره تئاتر کودکان و نوجوانان ذکر کرد و از حضور بخشی ویژه به مناسبت سیامین سالگرد پیروزی انقلاب در جشنواره خبر داد.
وی افزود: در جشنواره پانزدهم بخش تئاتر دانشآموزی به صورت رقابتی برگزار میشود. یکی از مشکلات عمده ما در تئاتر کودک فقدان متن خوب است. قصد داشتیم بخش اقتباس از ادبیات کودک را راهاندازی کنیم که میسر نشد و مسابقه نمایشنامهنویسی را در جشنواره گنجاندیم. این بخش رقابتی است و از آثار حاضر در این بخش حمایتهایی جهت تولید و چاپ به عمل میآید.
این فعال عرصه ادبیات کودک و نوجوان درباره بخش انتشارات جشنواره پانزدهم گفت: سعی کردیم در این دوره در بخش انتشار و چاپ کتابهای تئوری تئاتر کودک و نوجوان نیز فعال باشیم. سه کتاب "تئاتر نوجوان" ترجمه سیدحسین فدایی حسین، "فلسفه و روش در تئاتر کودک" نوشته گلدبرگ و "مجموعه مقالات" داود کیانیان به چاپ رسیده و در ایام جشنواره رونمایی میشود.
مدیر کل ارشاد اصفهان نیز درباره برگزاری جشنواره پانزدهم گفت: امسال سومین سالی است که جشنواره تئاتر کودک و نوجوان در اصفهان برگزار میشود و شاهد استقبال بیشتر خانوادهها و کودکان خواهیم بود. زیرا اجرای مستمر آثار نمایشی در محل برگزاری جشنواره از ماههای گذشته به صورت جدی آغاز شده و این اجراها باعث گرمی جشنواره خواهد شد.
حسینی درباره هدف از برگزاری جشنواره اظهار داشت: هدف جشنواره باید ایجاد و تقویت بستری مناسب برای تئاتر کودک و نوجوان باشد و در ایام برگزاری جشنواره باید شاهد وقوع این امر باشیم. با تلاشی که صورت گرفته امسال به اهداف مد نظرمان نزدیکتر شدهایم.
وی درباره تغییر زمان برگزاری جشنواره نسبت به دورههای گذشته گفت: تجربه برگزاری چند دوره جشنواره فیلم کودک و نوجوان ما را به این نتیجه رساند که بهترین ماه برای برگزار جشنواره مهرماه است. زیرا در این ماه مدارس فعالیت خود را آغاز کرده و در عین حال دانشآموزان درگیر امتحان نیستند. ضمن اینکه 17 مهرماه هم مصادف با روز جهانی کودک است.
عریضی مدیر اجرایی جشنواره نیز در این نشست درباره مراسم افتتاحیه و اختتامیه جشنواره پانزدهم گفت: سعی میکنیم به دلیل آب و هوای مناسب اصفهان در مهرماه از فضاهای باز برای برگزاری مراسم افتتاح و اختتام جشنواره استفاده کنیم. همچنین رایزنیهایی با برنامه کودک شبکههای یک و دو داشتهایم تا به صورت گسترده جشنواره را پوشش دهند.
وی افزود: در طول ایام جشنواره بیش از 50 مدرسه در شهرستانهای مختلف استان اصفهان میزبان گروههای نمایشی خیابانی خواهند بود. همچنین گروههایی نظیر فیتیله نیز در شهرستانهای مختلف اجرا خواهند داشت. امسال قصد داریم جشنواره را در بیش از 15 شهرستان در سطح استان اصفهان برگزار کنیم.
موسوی مدیر تالار هنر نیز در بخش دیگر نشست درباره حمایت و تولید نمایشهای مربوط به گروه سنی نوجوان اظهار داشت: تالار هنر تنها تالار ویژه نمایشهای کودک و نوجوان اداره کل هنرهای نمایشی است. ولی آنچه در این تالار رخ میدهد اجرای آثاری با ذائقه گروه سنی کودک است.
وی تأکید کرد: کمتر شاهد پیشنهاد آثار مختص گروه سنی نوجوانان هستیم. متأسفانه سالنی مختص تئاتر نوجوان در تهران و کشور نداریم. با همچنین با کمبود بخشهایی نظیر تئاتر درباره کودکان یا نوجوانان در جشنوارهها با مخاطبان بزرگسال هستیم که اکثر آنها را خانوادهها تشکل میدهند. در صورتی که در طول سال به نمایشهای ویژه کودک یا نوجوان بیشتر توجه میشود.
مدیر دفتر تئاتر کودک و نوجوان اظهار داشت: امسال برای اولین بار جشنواره تئاتر کودک و نوجوان فراخوان بینالمللی منتشر کرد و نام آن را در تقویم جهانی ثبت شد. مثل دوره گذشته اثر برگزیده به یک جشنواره بینالمللی میرود. شرط حضور نمایشها در جشنواره داشتن اجرای عمومی است و به همین دلیل تنها بخش جنبی و آثار بدون اجرای عمومی از این حمایت برخوردارند.
پانزدهمین جشنواره بینالمللی تئاتر کودک و نوجوان اصفهان از 16 تا 20 مهرماه در اصفهان برگزار میشود.
نظر شما