۳۱ مرداد ۱۳۸۷، ۱۴:۲۱

ادب در گذر روزگاران /

تولد خالق فارنهایت 451 / درگذشت یان نرودا

تولد خالق فارنهایت 451 / درگذشت یان نرودا

فردا اول شهریور سال 1387 خورشیدی و 22 ماه آگوست سال 2008 میلادی است.

تولد ماجرا

"ری برادبری" چهره ای است که ادبیات و سینمای مدرن به یک میزان وامدار او هستند. از سال 1953 که رمان "فارنهایت 451" منتشر شد و بعدتر با فیلم تحسین برانگیزی که فرانسوا تروفو براساس آن ساخت، نام ری برادبری به عنوان خالق فضاهای بدیع و فانتزی قدرتمند در آثارش بر سر زبانها افتاد و این سرآغاز جنبش جدیدی در ادبیات فانتزی شد.

"ری داگلاس برادبری" در چنین روزی به سال 1920 در ایالت ایلینویز آمریکا متولد شد. او بخش اعظم دوران جوانی خود را به خواندن و نوشتن در کتابخانه ها و به خصوص کتابخانه بزرگ کارنگی گذراند و بعدها از فضاهای کتابخانه ها و قفسه های عظیم که تخیل و حتی ترس او را در تنهایی برمی انگیختند در آثار خود استفاده فراوان برد.

او با چنین مشغولیت ثابتی پس از اتمام دبیرستان دیگر تحصیلات خود را ادامه نداد و از سال 1938 بی وقفه به نوشتن پرداخت و برای گذران زندگی و تامین مخارج محدودش در خیابان روزنامه می فروخت.

ورود او به محفل ادبی کوچکی در کافه کلیفتون به تفکر و نگاهش به مقوله قصه و یادداشتهای پراکنده اش نظامی مشخص داد و باعث شد او آثار اولیه اش را برای مجلات و جراید بفرستد. اولین دفتر قصه های کوتاه برادبری در سال 1947 با نام "کارناوال تاریک" چاپ شد و در نهایت انتشار "ماجراهای مریخی" به سال 1950 برادبری را در جهان ادبیات به همه شناساند.

شعر در تبعید

"ژرژ دو اسکودری" نمایشنامه نویس، شاعر و نویسنده فرانسوی در این روز به سال 1601 در نورماندی و در خانواده ای نظامی به دنیا آمد.

او مدتی را در اوایل جوانی به روال معمول خانواده اش در خدمت نظام گذراند و استعداد غریب ادبی و ناکامی محض در امور نظامی به سرعت او را از محیط ارتش بیرون کشید و به پاریس پرتاب کرد.

شوق بی پایان و نوشتن مداوم آثار ادبی، اسکودری را بدون مکث به سوی موفقیت پیش برد و کار او را به جایی رسانید که تا 30 سالگی اش در تمامی محافل ادبی پاریس نامش را به بزرگی می بردند. این روند اوج گرفتن یکباره، در ادامه به عضویت اسکودری در آکادمی فرانسه منجر شد و اگر چه در میانه این سالها او یک دوره تبعید را در زمان جنگهای داخلی فرانسه در وطن خود نورماندی گذراند، همچنان نامش در اوج می درخشید و اتفاقا شماری از آثار ماندگارش را هم در این دوران تبعید خلق کرد. اسکودری در 14 ماه می سال 1667 در نورماندی درگذشت.

نویسنده ای در مکتب ادبیات مدرن چک

درگذشت "یان نرودا" شاعر و روزنامه نگار بزرگ اهل چک در چنین روزی به سال 1891 در حالی رخ داد که تلاشهای او برای رسمیت بخشیدن به جنبش واقعگرایی و نگاه رئالیستی به شعر به مرور به نتیایج درخشانی می رسید و شعر مدرن در ادبیات چک نطفه بسته بود.

نرودا متولد نهم جولای 1834 در خانواده فقیری بود که با فروش خوار و بار در حومه پراگ روزگار می گذراندند. نرودا در چنین شرایطی خود را به سختی از بطن طبقه اجتماعی فرودستش بالا کشیده و پس از اتمام تحصیلات عالی در رشته فلسفه تا سال 1860 خود را وقف تدریس در دانشگاه کرد.

نرودا از این سال به بعد و تا آخر عمرش را به سرودن شعر و چاپ مقالات مختلف در جراید گذراند. او در این سالها با احیای درونمایه وطن پرستی در اشعار و مقالات خود توانست سردمدار حرکتی نوین در ادبیات و جامعه چک باشد و با هجویه ها و طنزهایی که در آنها بی رحمانه به جامعه نوکیسه و بورژوای اواخر قرن 19 می تاخت، مکتب جدیدی را در هنر آن دوره پایه گذاری کند.

نرودا و دوتن رفقای نزدیکش با نام های "ویتسلاو هالک" و "کارولینا اسولتا" راهی را در ادبیات چک باز کردند که بعدها در قرن بیستم به شکوفایی ادبیات مدرن این کشور رسید و نام این سه تن را در کنار هم به عنوان نوآوران ادبیات چک در تاریخ ثبت کرد.

کد خبر 736028

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha