به گزارش خبرگزاری مهر،؛ شورای روابط خارجی آمریکا نوشت: نزاع و کشمکش بر سر اقدامات نظامی روسیه در گرجستان یکی از بخشهای همکاری هسته ای واشنگتن و مسکو را به حاشیه کشانده است.
" گرگ برونو" نویسنده این مطلب خاطر نشان کرده است: هم اکنون این مسئله و سردی روابط دو طرف این گمانه زنی را ایجاد کرده که روند تلاشهای شورای امنیت سازمان ملل متحد برای متوقف کردن برنامه غنی سازی اورانیوم ایران نیز تحت تاثیر این کشمکش قرار خواهد گرفت.
در ادامه این مطلب آمده است: در فصل پاییز هر سه سال گذشته شورای امنیت از دور جدیدی از تحریمها علیه ایران خبر داده است. دولت بوش و کشورهای غربی این تحریمها را تحریک کرده اند. روسیه به عنوان یکی از اعضای دائم شورای امنیت با بی میلی با هر یک از قطعنامه های قبلی همراه شده است.
نویسنده افزوده است: اما در حالیکه واشنگتن برای دور چهارم تحریمها تلاش می کند، مسکو هشدار داده که این بار ممکن است فرق داشته باشد. " گری سیمور" کارشناس مسائل هسته ای بحران موجود در قفقاز را یک محرک دانست. وی گفت:" وضعیت در قفقاز هر گونه تلاش آمریکا برای ایجاد یک ائتلاف موثر علیه ایران را به شکلی مهیب پیچیده خواهد کرد."
شورای روابط خارجی آمریکا بدون توجه به ماهیت صلح آمیز برنامه هسته ای ایران ادعا کرده است: به نظر می رسد که مسکو با واشنگتن در جلوگیری از دستیابی ایران به بمب هسته ای هم عقیده است، اما به حمایت از برنامه هسته ای صلح آمیز ایران ادامه می دهد. در 8 سپتامبر روسیه اعلام کرد که نیروگاه بوشهر در حال کامل شدن است.
نویسنده خاطر نشان کرده است: همچنین گزارشهایی وجود دارد مبنی بر اینکه روسیه افزایش کمک هسته ای خود به ایران را مد نظر دارد. یک منبع نزدیک به ارتش روسیه گفت:" از زمان جنگ در گرجستان همه چیز تغییر کرده است."
در بخش دیگری از این مطلب آمده است: برای ایران منافع روابط با روسیه از موضع هسته ای فراتر می رود. روسیه علاوه بر ممانعت در راه تلاشهای سازمان ملل برای اعمال تحریمها علیه ایران و تسهیل در ساخت راکتور هسته ای آن یک تهیه کننده سخت افزار نظامی به شمار می رود.
نویسنده افزوده است: سطح تجارت بین روسیه و ایران نیز در حال افزایش است و در 9 ماه اول سال 2007 به 2.2 میلیارد دلار رسیده است. اما " رولا خلف" نویسنده روزنامه فایننشال تایمز گفت که ایران ازخطرات ایستادن در کنار روسیه آگاه است. وی افزود: اینکه روسیه در نهایت تلاش کند برای خروج از بحران اروپا کمک بیشتری را در مورد ایران پیشنهاد کند، غیرقابل تصور نیست.
شورای روابط خارجی آمریکا خاطر نشان کرده است: ایران همچنین روابلط دیپلماتیک خود با گرجستان به ویژه در زمینه انرژی را از سال 1992 حفظ کرده است. به این دلایل ایران در تقویت موضع خود در طرفداری از مسکو جانب احتیاط را نگاه داشته است.
به عقیده نویسنده، اینکه آمریکا به همکاری مسکو برای مقابله با موضوع هسته ای ایران نیاز داشته باشد، مشخص نیست، اما مسلما جنگ گرجستان لحن بحثها درباره این مو ضوع را تغییر داده است.
نظر شما