۲۷ شهریور ۱۳۸۷، ۹:۲۲

تنها راه تحقق همگرایی؛ لزوم وحدت ملی درباره مقاومت

تنها راه تحقق همگرایی؛ لزوم وحدت ملی درباره مقاومت

خبرگزاری مهر - گروه بین الملل : تحلیلگران داخلی و خارجی گفتگوهای ملی لبنان را تنها راه برای پایان دادن به تنشهای سیاسی و مناقشات رسانه ای و بازگشت ثبات و آرامش به لبنان و خنثی کردن طرحهای فتنه افکنانه قلمداد کردند.

به گزارش خبرگزاری مهر، این گفتگوها در حالی لحظاتی پیش به ریاست میشل سیلمان رئیس جمهوری لبنان در کاخ بعبدا آغاز شد که ترور یک شخصیت سیاسی در هفته گذشته و شش انفجار اخیر، فضایی از اضطراب و نگرانی به وجود آورده است؛ از سوی دیگر، موضع منفی برخی سران جریان غربگرای 14 مارس در برابر سلاح مقاومت و مخالفت آنها با چنین عامل بازدارنده مهم و قدرتمندی در برابر رژیم صهیونیستی سبب شد تا نبیه بری رئیس پارلمان لبنان بر ناکارآمدی استراتژی دفاعی بدون مقاومت و سلاح آن تاکید کند.

نبیه بری با اشاره به تهدیدهای مستمر رژیم صهیونیستی و مواضع منفی برخی شخصیتها علیه مقاومت اعلام کرد:چگونه می توان بدون مقاومت لبنان را در برابر خطرات و تهدیدها محافظت کرد.

از سوی دیگر، نوار الساحلی نماینده پارلمان لبنان تصریح کرده است که سلاح مقاومت در گفتگوهای ملی لبنان مطرح نمی شود، بلکه آنچه بررسی می شود چگونگی استفاده از تجارب مقاومت و معادله توازن بازدارندگی و وحشت آن است.

شخصیتهای سیاسی و مردم لبنان امید زیادی دارند تا این گفتگوها، آغازی برای پایان دادن به بحران و تنشهای سیاسی در این کشور و بازگشت آرامش و ثبات سیاسی و اقتصادی و امنیتی به لبنان باشد.

گروه بین الملل مهر درباره گفتگوهای ملی لبنان و تاثیرات آن با چند تن از کارشناسان خارجی و داخلی به گفتگو نشسته است.

"انیس النقاش" تحلیلگر لبنانی مسائل خاورمیانه و هماهنگ کننده مرکز تحقیقات استراتژیک الامان درباره اینکه آیا به اعتقاد شما گفتگوهای ملی با وجود حوادث اخیر به ویژه پس از ترور شیخ صالح العریضی و انفجارهای اخیر، سودمند و نتیجه بخش خواهد بود؟ گفت : ترور نه تنها بر گفتگو تاثیر نمی گذارد، بلکه بر ضرورت گفتگو تاکید می کند و این گفتگو باید در داخل جلسات میان طرفهای متخاصم باشد نه در خیابان که در برخی مناطق رخ داد.

وی افزود : این گفتگو قرار بود در جلسات گذشته گفتگو در پارلمان انجام شود، جلسه امروز تکمیل آن گفتگوها یا اجرای مفاد توافقنامه دوحه است، نکته مهمتر این است که لبنان باید از این مناقشه فکری درباره ضرورت مقاومت و یا بیهوده بودن مقاومت به اینکه موضع یکپارچه و واحدی بگیرند تا لبنانی ها درباره مقاومت به وحدت دست یابند .

 

نقاش گفت : من معتقد نیستم که این مسئله می تواند خارج از میز گفتگوها حل شود، زیرا بحث و جدلهای رسانه ای به نتیجه منجر نمی شود،اما ممکن است در گفتگو، بیانیه و توافق به دست آید که حتما بر ضرورت مقاومت تاکید می کند همانگونه که در بیانیه دولت لبنان بر ضرورت مقاومت تاکید شد و این مسئله مناقشه رسانه ای و گفتگوهای سیاسی بحران آفرین را پایان می دهد .

این تحلیلگر مسائل خاورمیانه درباره اینکه آیا عناصر و طرفهایی برای متنشج کردن اوضاع و ضربه زدن به گفتگوهای ملی لبنان تلاش می کنند؟ اظهار داشت : یک استراتژی آمریکایی و اسرائیلی با همکاری برخی کشورهای عربی وجود دارد که برای متنشج کردن اوضاع لبنان و در تنگنا قرار دادن مقاومت و جلوگیری از وحدت ملی درباره مقاومت تلاش کرده و همچنان تلاش می کند،اما در هفته های اخیر برخی کشورهای اروپایی و برخی کشورهای عربی متوجه شدند که متنشج کردن اوضاع توسط نیروهای افراطی ممکن است از کنترل خارج شود و نه تنها به لبنان بلکه به منطقه نیز آسیب برساند و بنابراین این کشورها از این بازی شوم ترسیدند و بر برخی نیروهای منطقه ای و بین المللی برای متوقف کردن این استراتژی فشار آوردند و سعدالحریری(رئیس فراکسیون المستقبل و از سران جریان 14 مارس) برای انجام مصالحه ها بر اساس این دستور وارد عمل شد.

"حسن هانی زاده" تحلیلگر مسائل خاورمیانه درباره این سؤال که آیا به اعتقاد شما گفتگوهای ملی با وجود حوادث اخیر به ویژه پس از ترور شیخ صالح العریضی و انفجارهای اخیر، سودمند و نتیجه بخش خواهد بود؟ گفت : فراخوان میشل سلیمان رئیس جمهوری لبنان برای برگزاری گفتمان ملی میان رهبران احزاب سیاسی وطوایف مختلف لبنان با ترور" صالح فرحان العریضی "یکی از رهبران حزب دموکرات لبنان در روستای بیصور این کشوروارد مرحله جدیدی شد.

وی افزود : صالح العریضی فرزند شیخ فرحان العریضی یکی از رهبران با نفوذ طایفه "درزی " لبنان بود که اخیرا توسط عده ای نا شناس ترور شد.العریضی یکی از رهبران احزاب معتدل وهوادار مقاومت اسلامی لبنان بود که ترور وی نشان داد عناصر آشوب طلب همچنان تلاش می کنند تا فراخوان میشل سلیمان را برای ایجاد وفاق ملی با بن بست روبرو کنند.

 

هانی زاده خاطر نشان کرد : این عناصر بدون شک جریان فکری خود را از برخی کشورهای عرب منطقه که مایل نیستند وحدت و آرامش به لبنان باز گردد، دریافت می کنند.این عناصر نخست درگیری های شهر طرابلس در شمال لبنان میان علوی ها و سنی ها را سازماندهی کردند، اما دخالت رهبران سیاسی احزاب از جمله حزب الله برای مهار این درگیری ها نقشه آنان را نقش بر آب کرد.

وی گفت : این گروه از آشوب طلبان لبنانی با هدف کشاندن مقاومت اسلامی به جنگهای خیابانی و جریان سازی علیه حزب الله دست به توطئه های گوناگونی زدند که آخرین آن ترور صالح العریضی چهره مورد احترام طوایف مختلف لبنان بود.

این تحلیلگر مسائل خاورمیانه تصریح کرد : این ترور صرفا برای خنثی کردن تلاشهای رئیس جمهوری لبنان برای ایجاد همگرایی میان رهبران طوایف مختلف لبنان صورت گرفت تا زمینه لازم برای بروز درگیری های خیابانی بار دیگر فراهم شود.

به گفته هانی زاده، این گروه تحت تاثیر برخی کشورهای عربی منطقه که از توافقنامه اجلاس سران احزاب سیاسی لبنان در دوحه ناخرسند هستند، تلاش می کنند تا گفتمان ملی لبنان را با بن بست روبرو نمایند.

وی افزود : از سوی دیگر با توجه به نزدیک شدن زمان انتخابات پارلمانی لبنان که قرار است در اردیبهشت ماه آینده برگزارشود از هم اکنون برخی احزاب سیاسی تندرو لبنان که خود را بازنده این انتخابات می دانند؛ درصدد به تعویق انداختن این انتخابات هستند.

این تحلیلگر مسائل خاورمیانه درباره اینکه آیا عناصر و طرفهایی برای متنشج کردن اوضاع و ضربه زدن به گفتگوهای ملی لبنان تلاش می کنند؟ به مهر گفت :  قطعا چنین فضایی یعنی ترور و ایجاد نا امنی نمی تواند مانع برگزاری گفتمان ملی در لبنان شود، زیرا تجربه تلخ درگیری های گذشته لبنان ثابت کرد که احزاب سیاسی بدون بهره گیری از فضای دلپذیر گفتمان،نخواهند توانست به اهداف خود دست یابند.

وی خاطر نشان کرد : ترور شخصیتهای سیاسی لبنان که برخاسته از دخالت برخی کشورهای عربی منطقه است در گذشته هر چند آسیبهای سیاسی برای این کشور به همراه داشت، اما سرانجام رهبران احزاب سیاسی غیروابسته لبنان توانسته اند  از راه گفتمان ملی مانع گسترش تنشهای داخلی شوند.

هانی زاده گفت : اکنون که رئیس جمهوری لبنان رهبران همه احزاب سیاسی  را به شرکت در یک کنگره بزرگ گفتمان ملی و ریشه یابی حوادث اخیر لبنان دعوت کرده، به نظر می رسد هر تلاشی که صرفا برای به بن بست کشاندن این گفتمان صورت گیرد، با عکس العمل رهبران احزاب مستقل روبرو خواهد شد و چنین تلاشهایی نیز محکوم به شکست است.
 
"طلال العتریسی" استاد دانشگاههای لبنان و تحلیلگر مسائل خاورمیانه نیز در گفتگو با مهر درباره گفتگوهای ملی لبنان با توجه به حوادث اخیر از جمله ترور شیخ العریضی گفت : اصولا اصل ایده گفتگو و دیدار رهبران سیاسی،می تواند سبب تغییر فضاهای تنش و بحران در لبنان و انتقال به مرحله جدیدی از ثبات نسبی شود،اما نشست امروز آغاز گفتگو و یک نشست تشریفاتی است که طرفهای مختلف در آن حضور می یابند، اما نتیجه، مهم است، اینکه آیا درباره موضوع گفتگو که استراتژی دفاعی است، تفاهم به دست خواهد آمد و موضوع در این گفتگو پایان می یابد، یا اینکه گفتگو به کمیته های تخصصی در امور نظامی، اقتصادی و دفاعی منتقل خواهد شد، در هر حال، گفتگو مطلوب و مفید است و می تواند به نوعی ثبات سیاسی منجر شود.

 

عتریسی درباره اینکه آیا عناصر و طرفهایی برای متنشج کردن اوضاع و ضربه زدن به گفتگوهای ملی لبنان تلاش می کنند؟ اظهار داشت : بله صحیح است؛ اگر به ترور شیخ صالح العریضی در الجبل نگاه کنیم، می بینیم که این ترور، اشاره قوی به این دارد که برخی مخالف گفتگو و تفاهم و همسویی هستند، زیرا این فرد(العریضی) در راه نزدیک کردن دیدگاهها در الجبل به ویژه میان حزب الله و حزب سوسیالیست ترقیخواه(به رهبری ولید جنبلاط) تلاش می کرد و نقش مهمی در این زمینه ایفا کرد و ترور وی این پیام را داشت که برخی از این آشتی و گفتگو زیان می بینند و خواهان باقی ماندن لبنان در دایره اختلافات و فتنه های داخلی هستند و تنها عاملی که این تلاشها را خنثی خواهد کرد، تسریع در دستیابی به تفاهم سیاسی از طریق گفتگو است.

 

کد خبر 751140

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha