به گزارش خبرنگار مهر، گلچین بازیگری را از سال 65 با فیلم سینمایی "قصه زندگی" آغاز کرد؛ در سالهایی که ستارهسازی در سینما و تلویزیون ممنوع بود و هرگز بازیگری این فرصت را به دست نمیآورد که موقعیت ستارهگون بیابد. مرجانه گلچین با مجموعه پربیننده "آئینه" به چهرهای شناخته شده تبدیل شد.
در آن سالها که شبکههای تلویزیونی محدود بود و تعداد برنامههای سرگرمکننده به انگشتان یک دست هم نمیرسید، مجموعه "آئینه" بازیگرانش را به شهرت رساند. البته جز گلچین جوان که هنوز 20 ساله نشده بود، دیگر بازیگران مجموعه در سینما موفقیتی به دست نیاوردند.
اسماعیل محرابی، مهین شهابی و رویا افشار هرگز بازیگرانی پرکار نشدند و برای معرفی استعداد و قابلیتهای گوهر خیراندیش که در سری دوم "آئینه" بازی میکرد، بیش از یک دهه زمان نیاز بود. از بین بازیگران این مجموعه پربیننده که هنوز میتوان نام آن را از زبان مخاطبان تلویزیون آن سالها با حسی نوستالژیک شنید، تنها گلچین موقعیتی حرفهای و ویژه به دست آورد.
این اتفاق تا حدودی با پرکار شدن او در سینما و فاصله گرفتنش از تلویزیون افتاد. در آن سالها افسانه بایگان بازیگری بود که در غیبت ستارههای زن حضوری پررنگ در سینما داشت. اما نقشهایی که گلچین جوان انتخاب میکرد نشاندهنده توانایی یا قابلیتی خاص در او نبود.
گلچین گرچه در آن سالها نقش اول فیلمهای زیادی را بازی کرد، اما صاحب شخصیتی نبود که او را از دیگر بازیگران زن متمایز کند. اتفاقی که کم و بیش برای بایگان افتاده و او توانسته بود خود را به عنوان بازیگر نقشهایی خاص مطرح کند و در سینمای تجاری به موفقیت برسد.
غفلت گلچین در پذیرفتن نقشهای متنوع وهمکاری با کارگردانهای شاخص یا شاید بد اقبالی در بازیگری بود که باعث شد چند سال بعد و با تغییر سیاستهای سینمایی، فرهنگی این بازیگر جای خود را به نسل تازه ای از بازیگران بدهد.
در کارنامه بازیگری گلچین در آن سالها جای نقشی ویژه خالی است. اگرچه در آن مقطع حضور زنان در حاشیه بود ونقش ویژه کمتر برایشان نوشته می شد اما به نظر می رسد گلچین به اینکه بازیگر فیلمهای تجاری و پر مخاطب باشد راضی بوده ونیازی به تغییر مشی حرفه ای اش نمی دیده است.
نگاهی به فهرست فیلمهای او برای پیدا کردن یک نقطه روشن ناامیدمان میکند. تنها نقشآفرینی متفاوت این بازیگر در آن مقطع را میشود در "شب بیست و نهم" دید. گلچین در فیلم حمید رخشانی گرچه مانند اغلب فیلمها و مجموعههایش در نقش تازه عروس بازی کرده، اما فضای فیلم و ویژگیهای نقش نشاندهنده قابلیتهای او است.
او در سکانسهایی که اندوه و ترس زن را نشان میدهد از بازی همیشگی فاصله میگیرد و وجوه مختلف شخصیت جوانی را به تصویر میکشد که سرنوشتی شوم برایش رقم خورده است. اما متاسفانه تعداد چنین تجربههایی در کارنامه گلچین محدود است. در دهه 70 فیلمهای کارنامه او بیشتر شد، اما "بیقرار"، "سلام به انتظار"، "چشمهایم برای تو" و... اعتباری برایش به همراه نیاورد.
پس از چند سال دوری از بازیگری، گلچین در یک اپیزود مجموعه "کلانتر" بازی کرد که رویکرد تازه او را نشان میداد. به همین دلیل بازی در مجموعه رضا عطاران به نقطه عطف کارنامه او تبدیل میشود. گلچین در "بزنگاه" این فرصت را یافته تا بازی بیرونی را تجربه کند. این نقش به خاطر ویژگیهایش دیده میشد، اما او هوشمندانه از امتیازهای نقش بهره برده است.
بهجت نقشی بود که گلچین نیاز داشت تا به واسطه آن از قالبهای قبلی فاصله بگیرد. بازی رئالیستی او در فضای واقعگرایانه مجموعه بیش از نقشهای دیگرش که وجوه نمایشی در آنها پررنگ بود، به چشم میآید. ریتم و شکل حرکتهای این بازیگر تند و با شتابی خاص همراه است که موقعیتهای کمیک مجموعه را تقویت میکند.
پیش از این گلچین را در فضای طنز ندیده بودیم. اما هماهنگی او با این فضا و استفاده درست از میمیک و حرکت برای به وجود آوردن فضای کمیک نشان میدهد به خوبی از تجربههایش استفاده کرده است. گلچین خوشاقبال بود که توانست در دومین قدم با بازی در "بزنگاه" نقشی با این ویژگیها را تجربه کند که در همه این سالها از او دریغ شده بود.
اما تداوم این مسیر بستگی به آن دارد که گلچین در انتخابهای بعدی انگیزه خود را برای انجام کار متفاوت حفظ کند. بازیگران زیادی در میانسالی احیا شده و به کارنامهشان تنوع و اعتباری تازه دادهاند. گلچین هم میتواند یکی از آنها باشد، اگر از بستری که "بزنگاه" فراهم کرده درست استفاده کند.
نظر شما