به گزارش خبرگزاری مهر، در بیانیه عدم تعهد درباره کاربرد پادمان آژانس در خاورمیانه (بند 20 دستور کار) آمده است:
1ـ عدم تعهد مایل است از مدیرکل برای گزارش حاوی سند GC(52)/10/Rev.1 در مورد کاربرد پادمان در خاورمیانه تشکر نماید.
2ـ با توجه به این موضوع عدم تعهد مایل است به بند 117 سند نهایی پانزدهمین کنفرانس وزرای عدم تعهد که از 27 تا 30 ژوئیه 2008 در تهران برگزار شد اشاره نماید. در این بیانیه با اشاره به بخش هایی از بند 117 نشست فوق آمده است:
"وزرا حمایت خود را از تاسیس منطقه عاری از همه سلاح های کشتار جمعی در خاورمیانه مورد تاکید قرار دادند. آنها به عنوان یک اقدام ارجح در نیل به این هدف، ضرورت ایجاد سریع منطقه عاری از سلاح های هسته ای در خاورمیانه مطابـــق قطعنامــه (1981) 487 شورای امنیت و بند 14 قطعنامه (1991) 687 شورای امنیت و قطعنامه های مربوطه مجمع عمومی که به اجماع تصویب شده است را مورد تائید مجدد قرار دادند.
آنها از همه اعضا خواستند تا اقدامات فوری و عملی نسبت به اجرای پیشنهادی که ایران در سال 1974 برای ایجاد چنین منطقه ای ارائه داد به عمل آورند و تا ایجاد چنین منطقه ای از اسرائیل که به معاهده منع اشاعه سلاحهای هسته ای (NPT) نپیوسته و قصد خود را نیز برای این کار اعلان نکرده است خواستند که از داشتن سلاح های هسته ای صرف نظر و بدون تاخیر به NPT ملحق گردد و مطابق قطعنامه (1981) 487 شورای امنیت بی درنگ تمام تاسیسات اتمی خود را زیر نظر بازرسیهای کامل آژانس بین المللی انرژی اتمی قرار دهد و فعالیتهای مربوطه هسته ای خود را در هماهنگی با رژیم عدم اشاعه قرار دهد.
آنها خواستار اجرای قطعنامههای مربوطه آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره «کاربرد بازرسی های آژانس بینالمللی انرژی اتمی در خاورمیانه» در اسرع وقت شدند. آنها نگرانی شدید خود را از دستیابی اسرائیل به توان هسته ای که موجب تهدید جدی و دائمی برای امنیت کشورهای همسایه و سایر کشورها می باشد بیان و اسرائیل را برای ادامه توسعه و ذخیره زرادخانه های هسته ای محکوم کردند.
در این زمینه آنها بیانیه نخست وزیر اسرائیل مورخ 11 دسامبر 2006 را نیز در ارتباط با برخورداری اسرائیل از سلاح های هسته ای محکوم کردند. آنها موکداً تصریح کردند که مسأله توانمندی های هسته ای اسرائیل در چارچوب آژانس بین المللی انرژی اتمی از جمله در کنفرانس عمومی پنجاه و دومین نشست آن بطور دائم مورد توجه قرار گیرد. آنها بر این نظر بودند که ثبات در منطقه ای که عدم توازن گسترده در توانمندی های نظامی وجود داشته باشد بویژه با داشتن سلاح های هستهای که اجازه می دهد یک طرف همسایگان خود و منطقه را تهدید نماید بدست نمیآید.
آنها از ابتکار مصر در مورد ایجاد منطقه عاری از سلاح های کشتار جمعی در خاورمیانه استقبال کردند و در این زمینه پیش نویس قطعنامه ای را که جمهوری عربی سوریه از طرف گروه کشورهای عربی در 29 دسامبر 2003 در شورای امنیت درباره ایجاد منطقه عاری از سلاح های کشتار جمعی در خاورمیانه ارائه نمود مد نظر قرار دادند. آنها تاکید نمودند که برای ایجاد چنین منطقه ای اقدامات ضروری باید در محافل مختلف بین المللی انجام پذیرد. آنها همچنین خواستار منع مطلق و کامل انتقال هر گونه تجهیزات، اطلاعات، مواد، تاسیسات، منابع یا دستگاههای مربوط به امور هسته ای به اسرائیل و تداوم کمک رسانی به آن در زمینه های علمی یا فنآوری هسته ای شدند. در این زمینه آنها نگرانی جدی خود را از تداوم تحولی که به موجب آن دانشمندان اسرائیلی به تاسیسات هسته ای یکی از کشورهای دارای سلاح های هسته ای دست می یابند بیان کردند. این تحول بطور بالقوه عواقب جدی منفی را برای امنیت منطقه و قابلیت اعتماد به رژیم جهانی عدم اشاعه خواهد داشت."
3ـ عدم تعهد با اظهار تاسف یافته های مدیر کل را خاطر نشان می سازد مبنی بر اینکه هنوز وی نتوانسته در انجام وظیفه خود پیرو قطعنامه GC(51)/RES/17 درباره کاربرد پادمان جامع آژانس در خاورمیانه پیشرفت بیشتری حاصل نماید. عدم تعهد نیز از اصرار مداوم اسرائیل بر اینکه پیشرفت در این زمینه به سایر تحولات مربوط به دستیابی صلح در خاورمیانه موکول گردد، بجای اینکه به چنین تحولاتی کمک نماید متاسف است. در عین حال عدم تعهد از یافته های مدیرکل مبنی بر اینکه در این زمینه که رژیم جهانی عدم اشاعه هسته ای از طریق تشکیل منطقه عاری از سلاحهای هسته ای تقویت می گردد اجماع وجود دارد استقبال می نماید و معتقد است که هر گونه تلاشی باید با این نظر انجام پذیرد که اجماع به گامهای مهم و عملی در این زمینه منتقل می گردد.
4ـ بعلاوه عدم تعهد از تلاش های اخیر مدیرکل با هدف توسعه دستور کار و مدالیته های گرد همایی مربوط به ارتباط تجربه مناطق موجود عاری از سلاحهای هسته ای برای ایجاد یک منطقه عاری از سلاحهای هسته ای در خاورمیانه استقبال می کند. در این رابطه عدم تعهد تاکید دارد که برای اینکه این گردهمایی موفق باشد دستور کار آن باید منعکس کننده اجماع در داخل جامعه بین الملل در زمینه اهمیت تشکیل یک منطقه عاری از سلاحهای هسته ای در خاورمیانه باشد.
5ـ در این زمینه عدم تعهد استقبال می کند که این گزارش همگرایی محتملی را از نظرات مربوط به برگزاری گردهمایی نشان می دهد و از مدیر کل درخواست می کند که به مشورت با کشورهای عضو از خاورمیانه ادامه دهد تا بر اساس این تلاشها دستیابی به همگرایی نظرات درباره دستور کار و مدالیته ها حاصل گردد با این نظر که گردهمایی پربار و ثمر بخشی برگزار شود.
6ـ عدم تعهد انتظار دارد که قطعنامه 6652/L.1 که طبق این بند از دستور کار ارائه گردیده است از طریق اجماع تصویب گردد.
نظر شما