۱۳ مهر ۱۳۸۷، ۱۴:۵۹

شاهوردی به مهر خبر داد:

جزئیات تولد بز حاصل ازلقاح آزمایشگاهی/ گام مهم ایران در اصلاح نژاد دام

جزئیات تولد بز حاصل ازلقاح آزمایشگاهی/ گام مهم ایران در اصلاح نژاد دام

معاون پژوهشی پژوهشکده رویان با بیان جزئیات تولد نخستین بز حاصل از لقاح آزمایشگاهی گفت: تولید این حیوانات، توانایی ایران را در تکنولوژی اصلاح نژاد به کمک روشهای بلوغ تخمک و لقاح خارج از رحم اثبات کرد.

دکتر عبدالحسین شاهوردی در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: بزی که در این تحقیق از آن استفاده شده از نژاد "نجدی" یکی از نژادهای اصیل در جنوب ایران است. بره های دوقلوی این بز در روز جمعه 12 مهرماه جاری در تهران به دنیا آمدند.

وی یادآور شد: در این روش، محققان پژوهشکده رویان توانستند تخمکهایی را که بالغ نشده بودند را در آزمایشگاه و در مرحله اول به بلوغ برسانند و سپس توسط اختلاط با اسپرم جنین تشکیل دهند. این مرحله به عنوان راست آزمایی برای مرحله بعدی که تعویض هسته و ایجاد بز شبیه سازی شده است بکار رفت.

شاهوردی اضافه کرد: گروه کنترل در این پروژه گروهی بود که تخمک در آن بالغ شد و عمل لقاح خارج از رحمی انجام گرفت و پس از آن جنین حاصل از این عمل لقاح به میزبان انتقال یافت و در این مسیر روش انتقال و طی دوره حاملگی مورد بررسی قرار گرفت.

وی با اشاره به تفاوت تولید حیوانات از روشهای لقاح آزمایشگاهی خارج از رحمی با روش همانند سازی به مهر گفت: در روش بلوغ تخمک و لقاح خارج از رحمی، تخمک بالغ می شود و با یک اسپرم تلقیح می شود و جنین حاصل از این تلقیح به حیوان میزبان منتقل می شود اما در همانندسازی پس از بلوغ تخمک، هسته تخمک خارج می شود و هسته یک سلول سوماتیک که حاوی ژن های مورد نظر یک حیوان است به تخمک بدون هسته وارد می شود و جنین حاصل از آن یک جنین همانندسازی شده است که به حیوان میزبان منتقل می شود.

معاون پژوهشی پژوهشکده رویان همچنین با اشاره به تجربیات استفاده از تکنولوژی لقاح خارج از رحمی در سایر کشورها گفت: این تجربه در کشور چین به انجام رسیده و به صورت کاملاً محسوسی فرآیند دامپروری در این کشور اصلاح شده و تولید دامهایی با توانایی فیزیکی بیشتر نتیجه این اصلاح نژاد بوده است که با کمک تلقیح مصنوعی بدست آمد.

وی اضافه کرد: گونه ها و نژادهای مورد یا خاص را با استفاده از تکنولوژی امکان تکثیر می یابند و با کمک گونه های خوب می توان دامهای بهتری را بدست آورد که گوشت، شیر و یا پشم بیشتر و مرغوبتری داشته و مقرون به صرفه تر نیز باشند. این فناوری هم اکنون موجود بوده و در آینده نزدیک در اختیار دامپروران عزیز قرار خواهد گرفت. 

شاهوردی با اشاره به تجربیاتی که در پژوهشکده رویان در زمینه کشت سلولی بدست آورده به مهر گفت: این پژوهشکده محورهای کاری خود را در سه موضوع سلولهای بنیادی، تولید حیوانات همانند سازی شده و تولید حیوانات تراریخته متمرکز کرده است.

وی گفت: در ابتدا مشکلات بررسی و پس از تعیین اولویتها، تحقیقات به سمت مطالعات در این حوزه ها سوق پیدا کرد و تجربیات مهمی در کار با سلولها بدست آمد که پروژه های متعددی در سه محور اعلام شده در پژوهشکده رویان تعریف شد.

کد خبر 759289

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha