این تولید کننده در گفتگو با خبرنگار مهر در ساری اظهار داشت: کمیته ملی معرفی رقم در هفتمین جلسه خود، نام وارش را بر این رقم نهاده که مورد تقدیر معاون وزیر و رئیس سازمان ترویج، آموزش و تحقیقات کشاورزی قرار گرفته است.
وی در ادامه سخنانش در رابطه با رقم جدید کاهو وارش که مناسب کشت در شمال کشور و اقلیم مشابه است اظهار داشت: توده محلی کاهو پیچ بابل مخلوطی از فنوتیپ ها و ژنوتیپ های مختلف از نظرفرم هد، اندازه و رنگ است و این اختلاط از بازار پسندی آن می کاهد.
وی افزود: کاهو پیچ بابل رقم بومی در مازندران است و از معایب آن غیریکنواختی و ناخالص بودن آن است و جهت خالص سازی آن از سال 1377 طی طرح های تحقیقاتی در بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران اقدام به سلکسیون (انتخاب) انفرادی شد.
دکتر سیدوحید علوی، رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران در این باره گفت: رقم وارش حاصل خالص سازی توده محلی کاهو پیچ بابل است که دارای عملکرد بالا و کیفیت خوارکی مطلوب، بازارپسندی مناسب، مقاوم به بیماری سفیدک داخلی با طول زراعی کوتاه (بین چهار تا پنج ماه ) و سازگار به شرایط آب و هوایی مازندران است.
وی اراضی خشکه زاری و شالیزاری پس از برداشت برنج در شمال کشور و مناطق مشابه را از مناطق مناسب کاشت این رقم دانست.
علوی گفت: این رقم نسبت به بیماری سفیدک داخلی کاهو که در شرایط مرطوب و خنک مازندران در فصل زراعی از بیماریهای مهم کاهو محسوب می شود، مقاوم است.
وی خاطرنشان کرد: این رقم به عنوان یک رقم برتر و سازگار به منطقه با میانگین عملکرد 40 تن در هکتار در مناطق مختلف مازندران انتخاب شده است.
علوی مهمترین ویژگی های این رقم را صفت هد بسته و کشیده، فرم مطلوب و بازارپسندی آن عنوان کرد و افزود: عملکرد بالاتر نسبت به رقم شاهد و مقاومت نسبت به بیماری سفیدک داخلی کاهو از جمله صفات مهم این رقم است.
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران یادآور شد: اقلیم معتدل و مرطوب از مناطق مورد توصیه کشت این رقم بوده و حداقل سطح پیش بینی شده آن در سه سال آینده در استان پنج هزار هکتار خواهد بود.
وی افزود: میانگین رقم وارش در هکتار 40 تن است این در حالیست که میانگین عملکرد رقم شاهد 24 تن در هکتار بوده که استفاده از این رقم، افزایش تولید هشت هزار تن را به همراه خواهد داشت.
علوی در خصوص مشخصات رقم جدید وارش در مقایسه با رقم شاهد گفت: تیپ رشد هر دو رقم زمستانه و طول دوره رشد تا برداشت 130 روز است، طعم مطلوب و میزان بذر مورد نیاز در هکتار 500 گرم است اما ارتفاع بوته رقم وارش 37 سانتیمتر و رقم شاهد 31 سانتیمتر است، وزن تک بوته رقم وارش 400 گرم و رقم شاهد 220 گرم است همچنین تعداد برگ رقم وارش 37 و رقم شاهد 31، رنگ و شادابی رقم وارش سبز شفاف و براق و رقم شاهد تیره و کمی زبر است علاوه بر آن فرم بوته وارش دارای هد کاملا بسته و رقم شاهد نیمه بسته است و مهمتر از همه اینکه واکنش به بیماری سفیدک داخلی رقم وارش متحمل و رقم شاهد حساس است.
مازندران با سطح زیر کشت حدود پنج هکتار کاهوکاری ( هم به عنوان کشت دوم پس از برداشت برنج در اراضی شالیزاری و هم اراضی خشکه زاری) یکی از مناطق اصلی کشت این محصول به شمار می رود.
نظر شما