به گزارش خبرنگار مهر، سیدرضا کسائی زاده امروز در حاشیه دومین همایش صادرات گاز ایران در جمع خبرنگاران اظهار داشت: هدف کلی وزارت نفت این است که ساختار صادرات گاز را تغییر دهد و در این راستا باید نقشه راه بر اساس اهداف سند چشم انداز تدوین و همه پروژه ها بر همین اساس دنبال شود.
مدیرعامل شرکت ملی صادرات گاز ایران ادامه داد: برای رسیدن به اهداف تعریف شده باید نیروی انسانی مناسب جذب شود تا جوابگوی نیازها باشد.
وی با استناد به سخنان وزیر نفت که همه قراردادهای گازی باید از طریق شرکت صادرات گاز نهایی شود، افزود: اصول مورد نظر ما برای نهایی کردن هر قراردادی نرخ بین المللی و نظر کارشناسان است.
مدیرعامل شرکت ملی صادرات گاز ایران در ادامه یاد آور شد: در همین راستا برای ایران تفاوتی ندارد که با چه کشوری مذاکره کند و منافع ملی بر هر مسئله ای ارحج است.
وی در خصوص قیمت گاز صادراتی به ترکیه نیز اظهارداشت: نرخ صادرات گاز ایران به ترکیه شناور است، به این ترتیب که یک نرخ ثابت و یک قیمت متغیر در این قرارداد لحاظ شده است.
کسائی زاده با بیان اینکه این قیمت هر سه یا شش ماه تغییر می کند، اضافه کرد: قیمت گاز وارداتی از ترکمنستان نیز در حال حاضر ثابت است و از سال آینده با نرخ شناور محاسبه می شود.
مدیرعامل شرکت ملی صادرات گاز ایران خاطرنشان کرد: به دلیل شرایط خاص سال گذشته و با توجه به قوانین بین المللی، ترکیه غرامتی برای قطع گاز صادراتی ایران دریافت نکرد.
وی با اشاره به تمهیداتی که در سال جاری از سوی شرکت ملی گاز برای رفع مشکل صادرات گاز به ترکیه در نظر گرفته شده است، تصریح کرد: با توجه به بهره برداری از خط سوم آذربایجان، احداث خط لوله 36 اینچی از تبریز به میاندوآب و نصب ایستگاه تقویت فشار، تلاش می شود گاز صادراتی به ترکیه امسال قطع نشود.
کسائی زاده در خصوص قیمت گاز صادراتی ایران گفت: این موضوع بستگی به پارامترهای مختلفی دارد و هر چه مسافت دورتر باشد، قیمت نیز بالاتر می رود.
مدیرعامل شرکت ملی صادرات گاز ایران فرمول فروش گاز طبیعی در دنیا را بر اساس دو پارامتر اصلی یعنی ارزش حرارتی گاز و قیمت گاز طبیعی براساس نفت خام عنوان کرد و گفت: ممکن است عامل سومی هم مطرح شود که این عامل بستگی به شرایط بازار دارد، اما فرمولی که ایران برای صادرات گاز خود در نظر گرفته برد- برد است و باید منافع هر دو طرف را تامین کند.
وی همچنین در پاسخ به سئوالی مبنی بر به صرفه نبودن صادرات "ال ان جی"، اظهار داشت: در حال حاضر به دلیل بالا رفتن قیمت نفت خام هزینه خرید تجهیزات نیز افزایش پیدا کرده، اما زمانی که پروژه ها را امکان سنجی کنیم، می بینیم که بازگشت سرمایه زودتر انجام می شود.
به گفته کسائی زاده نباید اینگونه تصور شود که وقتی قیمت اجرایی کردن یک پروژه بالا رفته دیگر سودآور نیست و در حال حاضر امکان سنجی ها نشان می دهد که پروژه های "ال ان جی" ایران سود آورتر شده و بازگشت سرمایه را سریعتر محقق می کند.
مدیرعامل شرکت ملی صادرات گاز درباره پروژه های "ال ان جی" ایران اظهارداشت: پروژه ایران ال ان جی با ظرفیت 10.5 میلیون تن در سال با سرمایه گذاری شرکت ملی نفت و صندوق بازنشستگی نفت با 10 درصد پیشرفت فیزیکی در حال انجام است؛ ضمن اینکه همه پیمانکاران این طرح انتخاب شده و بخشی از تامین مالی پروژه نیز از صندوق ذخیره ارزی انجام شده است.
وی با اشاره به اینکه مذاکره با شرکتهای آسیایی و اروپایی برای توسعه این پروژه در حال انجام است، خاطر نشان کرد: اولین پالایشگاه ال ان جی ایران در سال 1391 به بهره برداری خواهد رسید و محصول آن به بازار عرضه می شود.
کسائی زاده پارس ال ان جی را دیگر پروژه ال ان جی ایران عنوان کرد و گفت: دراین طرح شرکتهای توتال فرانسه و پتروناس مالزی شریک خارجی ایران بودند و کار مهندسی پروژه به پایان رسیده و در حال حاضر شرکت مشترکی در این خصوص تشکیل شده و عضو چهارم که یک شرکت چینی است بخشی از سهام این پروژه را خریداری کرده است.
به گفته وی با اضافه شدن شریک چینی سهام شرکت ملی نفت در این طرح به 39 درصد کاهش یافته است.
به گفته مدیرعامل شرکت ملی صادرات گاز پروژه پرشین ال ان جی نیز با ظرفیت 16.2 میلیون تن با کنسرسیومی از شرکتهای ملی نفت ایران، شل و رپسول اجرایی و کارهای مهندسی آن در حال اتمام است و در سال 2014 نهایی خواهد شد.
وی با بیان اینکه عقب افتادگی ایران در خصوص صادرات گاز و ال ان جی از شریک قطری هنوز به طور دقیق بررسی نشده است، افزود: به نظر می رسد عقب افتادگی ایران در این خصوص هنوز جبران نشده است.
مدیرعامل شرکت ملی صادرات گاز ایران با بیان اینکه اخیرا تصمیم گرفته شده که خط لوله نهم گاز که با طول 1800 کیلومتر که از عسلویه به مرز بازرگان امتداد دارد به صادرات گاز اختصاص یابد، تصریح کرد: در صورت عملی شدن این تصمیم این خط لوله قادر خواهد بود سالانه 35 میلیارد متر مکعب گاز را تا مرز پاکستان حمل کند.
کسائی زاده با بیان اینکه هدف ما این است که گاز ایران را به اروپا برسانیم، تاکید کرد: این پروژه را پیگیری می کنیم تا به ثمر برسد.
وی در ادامه سخنانش در خصوص مذاکرات خط لوله صلح نیز یاد آور شد: در دور اخیر این مذاکرات با طرف پاکستانی در چهار بند توافق حاصل شد و یک مورد نیز به کار کارشناسی بیشتری نیاز دارد.
مدیرعامل شرکت ملی صادرات گاز ایران با تاکید بر اینکه ایران فروشنده گاز است و تحت هیچ شرایطی منت خریداران را نمی کشد، خاطرنشان کرد: این کشورها به انرژی ما نیاز دارند.
کسائی زاده با اشاره به اینکه مذاکرات اخیر با پاکستان در جهت نهایی شدن بحث قیمت بوده است، گفت: هدف اصلی ایران این است که قبل از تحویل گاز، نرخ گاز بر اساس قیمت روز تغییر کند.
وی با بیان اینکه نماینده ایران در مذاکرات خط لوله صلح حجت الله غنیمی فرد بوده است و خواهد بود، گفت: اما در نهایت این قرارداد باید از سوی شرکت ملی صادرات گاز نهایی شود.
مدیرعامل شرکت ملی صادرات گاز ایران ادامه داد: مسئولیت این خط لوله از نظر امنیتی بر عهده کشوری است که گاز از آن عبور می کند؛ ضمن اینکه در این قرارداد محلی برای عرضه گاز به یک کشور ثالث نیز درنظر گرفته شده است.
کسائی زاده در خصوص قرارداد واردات گاز از ترکمنستان نیز توضیح داد: مذاکراتی در سه نوبت با ترکمنستان انجام شده تا بحث قیمت نهایی شود.
وی همچنین درباره تولید گاز ایران توضیح داد: برای پیک زمستان تولید روزانه 532 میلیون متر مکعب گاز در نظر گرفته شده که با تحقق این امر شرایط مطلوبتری نسبت به زمستان سال گذشته خواهیم داشت.
وی همچنین با بیان اینکه تمام تنگناها برای رفع مشکل گاز در زمستان بررسی شده است، تصریح کرد: طرحی در شرکت ملی گاز تهیه شده که در صورت موافقت دولت دهک آخر مشترکان در صورت رعایت نکردن الگوی مصرف با جرایم سنگینی مواجه خواهند شد.
نظر شما