متاسفانه روند تخصیص اعتبار به حوزه سلامت همواره با فراز و نشیب های فراونی همراه بوده است به طوری که در طول این سالها هیچ گاه بودجه کافی برای تامین هزینه های سلامت از سوی دولت تخصیص داده نشده و در نتیجه وزارت بهداشت با مشکلات عدیده ای در پایان هر سال مواجه شده است.
این قصه امسال نیز همچون سالهای گذشته در شرف تکرار شدن است ولی با این تفاوت که هیچ عکس العملی از سوی مسئولان امر در وزارت بهداشت برای تامین کسری بودجه مشاهده نمی شود و گویی قرار نیست که چالش های سال گذشته امسال گریبانگیر این وزارتخانه بشود!! که اگر اینگونه باشد، باید آن را به فال نیک گرفت و به مدیریت وزارت بهداشت "آفرین" گفت.
اما واقعیت چیز دیگری است و از هم اکنون ناله های مراکز درمانی و بهداشتی تحت پوشش وزارت بهداشت به جهت کسری بودجه و اعتبار برای تامین خواسته های مراجعان و همچنین وظایف محول شده بر دوش آنها، به صدا برخاسته و لب به اعتراض گشوده اند.
دکتر حسن امین لو به عنوان معاون امور مجلس وزارت بهداشت که نقش او در تعامل با دولت و مجلس برای تامین کسری بودجه وزارتخانه کاملا مشهود است ، تنها به این مسئله اشاره می کند که موضوع کسری بودجه وزارت بهداشت در هیئت دولت در حال بررسی است و هنوز هیچ چیز مشخص نیست. این در حالی است که سال از نیمه گذشته و وزارتخانه ها می بایست به دنبال بودجه مورد نیاز خود برای سال آینده باشند.
امین لو با اشاره به طرح کسری بودجه وزارت بهداشت در دولت ، از تلاش این وزارتخانه برای متقاعد ساختن دولت در جهت تامین کسری بودجه این وزارتخانه در قالب ارائه یک لایحه به مجلس خبر می دهد و می افزاید: وزارت بهداشت به یک هزار میلیارد تومان اعتبار جدید برای تامین کسری بودجه خود نیاز دارد.
از سوی دیگر ، دکتر حسینعلی شهریاری به عنوان نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با تاکید بر مشکلات عدیده ای که بیمارستانهای دولتی و دانشگاهی با آنها مواجه اند ، نسبت به بخش بهداشت و درمان کشور اظهار تاسف می کند و معتقد است که وضع حوزه سلامت امسال بدتر از سال قبل می شود.
وی در ارتباط با حل مشکل کسری بودجه وزارت بهداشت از سوی مجلس، به اصل 75 قانون اساسی مجلس اشاره می کند و می گوید: مجلس نمی تواند مصوباتی که بار مالی دارند تهیه کند، بنابراین دولت باید لایحه بیاورد و مجلس نیز حتما کمک خواهد کرد.
شهریاری در عین حال با تاکید بر اینکه دولت عمدا بودجه را غیرواقعی می بندد، می افزاید: سال گذشته هم به دولت گفتیم بودجه را درست ببندید اما آنها می خواهند با غیر واقعی بستن بودجه بگویند که نسبت به سالهای گذشته بودجه کمتری داریم و سپس از طریق متمم برای تامین کسری اقدام کنند که نتیجه اش همین می شود که وزارتخانه ها با مشکل کسری بودجه مواجه می شوند.
همچنین دکتر علیرضا مرندی که خود زمانی وزیر بهداشت بوده است و امروز یکی از نمایندگان مردم تهران در مجلس است، در ارتباط با کسری بودجه وزارت بهداشت و عدم عکس العمل مدیران این مجموعه برای رفع مشکلات مذکور، تنها به ذکر این جمله بسنده می کند که معترض نشدن مدیران ارشد وزارت بهداشت نسبت به کسری بودجه این وزارتخانه جای تعجب دارد.
وی با تاکید بر اینکه وزیر بهداشت باید موضوع کسری بودجه وزارتخانه اش را به دولت اعلام کند، می گوید: مثل اینکه پرداختن به مشکلات در این دولت متفاوت با دولتهای قبلی است.
مرندی به دوره ای که خود وزیر بهداشت بوده است ، اشاره می کند و می افزاید: در گذشته همیشه در ارتباط با کمبود و کسری بودجه در دولت بحث و جدل می کردیم تا موضوع به سرانجام برسد. شاید رفتار در این دولت به گونه ای است که نباید به موضوعی معترض بود اما نمی توان مشکلات حوزه سلامت را نادیده گرفت.
در هر حال سکوت و آرامشی بر مجموعه مدیریتی وزارت بهداشت حاکم است که می تواند نشانه آرامش قبل از طوفان باشد ولی شاید با نشستن در سایه این آرامش ، مجال برای گذر از بحران کسری بودجه در این وزارتخانه قدری سخت باشد.
----------------
حبیب احسنی پوراصل
نظر شما