۱۸ مهر ۱۳۸۷، ۱۰:۳۴

توان تحقیقات در کشور نصف شده است/ دیگر نمی توان تحقیقی را پیش برد

توان تحقیقات در کشور نصف شده است/ دیگر نمی توان تحقیقی را پیش برد

نماینده فرهنگستان علوم پزشکی در شورای عتف با بیان اینکه دیگر نمی توان تحقیقی را پیش برد، گفت: شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری باید استراتژی حوزه پژوهش را مشخص کند اما نکته مهمتر این است که باید یک اراده سیاسی قوی برای پژوهش کشور وجود داشته باشد که این امر در شورا محقق نشد.

دکتر رضا ملک زاده - نماینده فرهنگستان علوم پزشکی در شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری در خصوص ابقای این شورا گفت: این شورا از اهمیت بسیاری در بخش پژوهش برخوردار است و علی الاصول باید همه مسائل حوزه تحقیقات، پژوهش و فناوری را در کشور ساماندهی کند.

وی اضافه کرد: این شورا باید مسائل حوزه پژوهش را برنامه ریزی کرده و با مشخص کردن نحوه هزینه کرد بودجه های پژوهشی بتواند بودجه های تحقیقاتی بخش صنعت را هم ساماندهی کند اما نکته مهمتر این است که باید یک اراده سیاسی قوی برای پژوهش کشور وجود داشته باشد که این امر در شورا محقق نشد.

ملک زاده گفت: آنچه که در کشور وجود ندارد وجود این اراده قوی سیاسی در حوزه پژوهش است در حالیکه توجه به پژوهش بسیار قوی بیان می شود اما در مقابل به همان شدت به آن عمل نمی شود.

وی با اشاره به کاهش پی در پی بودجه های تحقیقاتی کشور اظهار داشت: مثال روشن در این مسئله، کاهش سالیانه بودجه پژوهش است. زمانی در برنامه چهارم توسعه تاکید شد که باید 2 درصد از تولید ناخالص داخلی به پژوهش اختصاص یابد اما در عمل این اتفاق رخ نداد و در پایان برنامه چهارم توسعه می بینیم که بودجه های سالیانه پژوهشی نیز 20 درصد کاهش یافته اند.

معاون پژوهشی فرهنگستان علوم پزشکی تاکید کرد: بودجه های پژوهشی که تعیین می شود بر اساس مدل چهار سال گذشته است اما مواد اولیه و مواد مصرفی آزمایشگاه چند برابر آن سالها افزایش قیمت داشته اند. اگر تحقیقاتی نتیجه بخش و مطلوب هم ثمر داده است نتیجه برنامه ریزی و بودجه بندی دو سال اول اجرای برنامه چهارم توسعه در دولت های گذشته است در حالی که در حال حاضر توان تحقیقات نصف شده و دیگر نمی توان تحقیقی را پیش برد.

وی افزود: کاهش بودجه سالیانه پژوهشی و اختصاص نیافتن کامل بودجه هایی که حتی در قانون بودجه به آنها استناد می شود و همچنین نبود سرمایه گذاری جدید و قابل توجه در حوزه پژوهش در مقابل سرمایه گذاری کشورهای همسایه در حوزه پژوهش با اعتباراتی میلیاردی نشان می دهد که تنها در بخش تدوین قانونها خوب کرده ایم نه در اجرای آن.

ملک زاده تاکید کرد: شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری آیین نامه ای را به تصویب رساند که در آن صنعت مکلف شد که یک درصد از بودجه خود را به پژوهش اختصاص دهد این در حالی است که صنعت نیازی به پژوهشهای دانشگاهی حس نمی کند و ذهنیت پژوهش در آنها وجود ندارد.

وی گفت: هدف این آیین نامه کمک به تحقیقات در داخل کشور بود اما این موضوع تحقق نیافت و انتظار می رود که این موضوع پیگیری شود که چه میزان از این بودجه در تحقیقات صرف شده است.

نماینده فرهنگستان علوم پزشکی در شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری یادآور شد: از سوی دیگر بخش های صنعتی و دولتی نیز اعلام می کنند که بودجه های آن کاهش یافته و طبعاً نمی توانند در حوزه پژوهش گام مهمی بردارند.

وی گفت: تصویب قانون گام اول در نهادینه کردن پژوهش در سایر حوزه های غیردانشگاهی است که شورا به آن عمل کرده است اما اجرایی شدن این قانون هم باید پیگیری شود و می توان دید که بودجه پژوهش هیچگاه در عمل تحقق نیافته است.

کد خبر 762246

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha