دکتر صادق زیبا کلام که با خبرنگار مهر گفتگو میکرد، افزود: دلیل استقبال از کتاب "ما چگونه ما شدیم"این است که این کتاب میخواهد حرف سادهای بزند و آن این است که ما نمیتوانیم عقب ماندگی خودمان را فقط به استعمار، انگلستان، روسیه، فراماسونری، حمله اعراب و غیره نسبت دهیم.
وی ادامه داد: واقعیت آن است که ریشههای عقب ماندگی تاریخی ما ایرانیان که اوج آن را در قرن نوزدهم و در عصر حاکمیت قاجارها میبینیم نه ارتباطی به حمله اعراب دارد و نه ارتباطی به توسعههای استعمار ونفوذ انگلستان و آمریکا وغیره پیدا میکند. بلکه ریشههای اصلی عقبماندگی ما به عوامل جغرافیایی، تاریخی و فرهنگی خود جامعه ایران باز میگردد.
این نویسنده و محقق در ادامه تصریح کرد : "ما چگونه ما شدیم " در یک کلام میخواهد بگوید کسی از بیرون نیامد که ما را عقب مانده کند و جلوی پیشرفت ما ایرانیها را بگیرد بلکه ریشههای عقب ماندگی را باید در درون خودمان جستجو کنیم. این حرف اگر چه ساده و بدیهی ولی هنوزهم که هنوزاست و با اینکه بیش از200 سال ازآگاهی ما ایرانیان از اینکه عقبمانده هستیم میگذرد اما هنوزهم تفکر غالب است. ما ایرانیان علیالدوام برای هوش وذکاوت ودانایی خود تاج گل میفرستیم و حتی امروزه که در نخستین دهه قرن بیست و یکم هستیم هنوزهم حاضر نیستیم بپذیریم که اولاً کشوری عقبمانده هستیم ثانیاً اینکه ریشههای این عقب ماندگی در خودمان است.
ادامه مصاحبه "هاشمی بدون رتوش"
این استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران در خصوص کتاب "هاشمی بدون رتوش" گفت: در حال حاضر سرگرم ادامه مصاحبه با آقای هاشمی رفسنجانی هستم. ادامه کتاب "هاشمی بدون رتوش" مربوط میشود به بخشهای ویژه ای از تاریخ سیاسی تحولات سیاسی و اجتماعی ایران، قبل و بعد از پیروزی انقلاب، بخصوص برخی مسائل که مربوط به بعد از انقلاب میشود.مسائلی نظیر مسئله مک فارلین، مسئله چگونگی و چرایی ادامه جنگ بعد از فتح خرمشهر و سایر تحولات مهم بعد از انقلاب.
فضای کتاب هاشمی بدون رتوش چالشی و بحث انگیز است
زیبا کلام درادامه توضیحات خود از این کتاب خاطرنشان کرد: آثار و کتابهای زیادی از آقای هاشمی رفسنجانی در دو دهه گذشته بیرون آمده است. چه در قالب خاطرات ایشان و چه در قالب مصاحبههایی که خبرنگاران و افراد مختلف با ایشان انجام دادهاند و بعداً به صورت کتاب در آمده است. اما هیچکدام آنها با استقبال و توجهی که کتاب "هاشمی بدون رتوش " با آن مواجه شد مواجه نشدند. به نظر من علتش بر میگردد به نحوه گفتمان و دیالوگی که در این کتاب اتفاق افتاده است. در آثار دیگر آقای هاشمی بیشتر متکلم وحده هستند در حالی که در این کتاب فضای کتاب درقالب پرسش وپاسخ نیست بلکه فضای کتاب بیشتر درقالب یک گفتگوی چالشی و بحث برانگیز است. در عین حال هیچگاه کتاب لحنی گزنده و موهن به خود نگرفته بلکه همواره در نهایت احترام و بزرگواری با آقای هاشمی صحبت شده است. دلیلش هم این است که بنده با همه وجود آقای هاشمی را قبول دارم واحترام فوقالعاده زیادی برای ایشان قائلم. فیالواقع میخواهم ادعا کنم که در جریان مجموعه این صحبتها با آقای هاشمی که قریب به 6 سال طول کشید من واقعاً ارادتم و احترامم به آقای هاشمی چند برابر شد.
خاطرات دوره کردستان را منتشر می کنم
این محقق در حوزه سیاسی در ادامه تصریح کرد : کتاب دیگری که روی آن کار میکنم خاطرات دوران کردستان است. من نماینده نخست وزیر ( مرحوم بازرگان ) در آن زمان در کردستان بودم. در ماههای نخست انقلاب و در جریان یکی از نشستها با رهبران کرد در مهاآباد در مهر ماه 1358 توسط اعضای کوموله ربوده شدم و مرا به طرف عراق میبردند که در راه با یک گشتی سازمان نظامی حزب از دست کوموله خارج بکنند. بعد از چند روزی مرا به مهاباد برگرداندند من به بخشهایی از اقداماتم در 6 ماهی که در کردستان بودم در بعضی از مصاحبهها اشاره کرده بودم. اما بنا بر دلایلی تصمیم گرفتم که همه خاطراتم را به صورت یک کتاب در بیاورم و در حال حاضر قریب به یکصد صفحه از خاطرات سال 58 را تنظیم کردهام و مابقیاش را هم دارم تنظیم میکنم .
نظر شما