۲۸ مهر ۱۳۸۷، ۱۲:۱۸

گزارش خبری مهر/

تخریب بخش دیگری از حریم قلعه فلک الافلاک خرم آباد آغاز شد

تخریب بخش دیگری از حریم قلعه فلک الافلاک خرم آباد آغاز شد

خرم آباد - خبرگزاری مهر: سرپرست سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان لرستان گفت: به منظور آزادسازی حریم قلعه فلک الافلاک، تخریب بخش دیگری از بناهای واقع در حریم این بنای تاریخی در کنار در ورودی این اثر آغاز شد.

به گزارش خبرنگار مهر در خرم آباد، سید نبی الله موسوی صبح امروز در حاشیه آغاز عملیات تخریب در محل قلعه فلک الافلاک در گفتگو با خبرنگار مهر در خرم آباد، اظهار داشت: بخشی که امروز تخریب آن آغاز شده است در ضلع شمالی قلعه با زیربنای حدود دو هزار متر مربع بخشی از آن سینمای موجود در حریم قلعه بوده و بخش دیگری از آن مربوط به ارتش بوده است.

وی با بیان اینکه آزادسازی حریم قلعه فلک الافلاک از مصوبات سفر اول هیئت دولت به لرستان است، تصریح کرد: این محل با اعتباری بالغ بر یک میلیارد و 750 میلیون ریال از محل اعتبارات سفر رئیس جمهور به استان خریداری و عملیات تخریب آن آغاز شده است.

این مسئول ابراز امیدواری کرد: با دادن 214 میلیون تومان باقی مانده از پول ارتش ضلع شمالی قلعه فلک الافلاک به طور کامل آزادسازی شود.

سرپرست سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان لرستان یادآور شد: تخریب این بخش از بناهای حریم قلعه فلک الافلاک، با توجه به طرح پیش بینی شده می تواند جلوه ای بدیع و زیبا به اطراف این بنای تاریخی دهد.

موسوی با اشاره به فعالیتهای این سازمان برای آزادسازی کامل حریم قلعه فلک الافلاک، خاطر نشان کرد: آزادسازی حریم این اثر تاریخی یکی از اولویت های کاری این سازمان است که در صورت همکاری بیشتر مسئولان می توان در آینده ای نزدیک شاهد آزادسازی این بنای باستانی بود.

وی افزود: آزادسازی حریم قلعه فلک الافلاک به منظور حفظ این اثر ارزشمند تاریخی، ایجاد سایت گردشگری و تفریحی بی نظیر در منطقه و برپایی موزه های مختلف باستان شناسی، مردم شناسی و سکه های تاریخی لرستان انجام خواهد گرفت.

این مسئول همچنین با اشاره به اختصاص دو قطعه زمین به سپاه برای تخلیه پادگان امام حسین(ع) در حریم قلعه، خاطر نشان کرد: تاکنون دو میلیارد و 700 میلیون تومان برای خرید اعیانی دانشگاه لرستان داده شده است که با دادن مابقی پول این دانشگاه، این نهاد نیز حریم قلعه را تخلیه خواهد کرد.

پیش از این نیز 39 باب مغازه اطراف این قلعه با اعتباری بالغ بر سه میلیارد تومان و همچنین کانون اصلاح و تربیت خرم آباد با اعتباری بیش از 500 میلیون تومان از اداره کل زندانهای استان خریداری و تخریب شده بود.

استاندار لرستان پیش از این همچنین در سخنانی در این زمینه اظهار داشت: برای آزادسازی کامل حریم قلعه فلک الافلاک اعتباری بالغ بر 70 میلیارد تومان نیاز است.

سید حسین صابری با تاکید بر ضرورت آزادسازی حریم قلعه فلک الافلاک و ایجاد سایت گردشگری در این قلعه افزود: در بخشی از حریم قلعه موزه شهدا راه اندازی خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه آزادسازی حریم قلعه نیازمند همکاری سایر دستگاه های ذیربط است، ابراز امیدواری کرد: با تامین اعتبارات مورد نیاز، آزادسازی این بنای ارزشمند تاریخی تسریع یابد.

قلعه فلک الافلاک بر بلندای تپه ای باستانی و طبیعی در مرکز شهر خرم آباد واقع شده است و این اثر ارزشمند دارای هشت برج و دو حیاط مستطیل شکل بوده و ارتفاع بلندترین دیوار تا سطح تپه پنج متر و 22 سانتی متر و مساحت کلی آن پنج هزار و 300 متر مربع و پلان بنا به صورت هشت ضلعی نامنظم است.

ورودی آن در جبهه شمالی و در برج جنوب غربی به عرض 10 متر و 20 سانتی متر و ارتفاع سه متر ساخته شده است و در ساخت این بنا از مصالحی چون خشت، آجر (قرمز و بزرگ)، ‌سنگ و ملات استفاده شده است.

از نکات قابل تامل در این بنای سترگ وجود چاه قلعه به عمق 42 متر در حیاط اول و گریزگاه اضطراری در حیاط دوم می توان اشاره کرد.

از زمان برپایی بنا در عهد ساسانی تا دوره های متاخر الحاقاتی به آن اضافه شده است (به خصوص در دوره صفوی و قاجار) و این اثر همان دژمعروف شاپورخواست است که در تاریخ ذکر شده است.

به لحاظ موقعیت استراتژیکی خود در قرن چهارم هجری قمری به عنوان مقر حکومت آل حسنویه و گنجور این سلسله در زمان آل بویه در آمد و از قرن ششم هجری پس از ساخته شدن شهر جدید خرم آباد این قلعه نیز بنام خرم آباد معروف شد و احتمالا نام فلک الافلاک در دوره قاجار به آن اطلاق شده است.

از بدو شکل گیری این بنای عظیم و دیدنی تا به حال دارای کاربری های سیاسی، نظامی، خزانه سلطنتی، مقر حکومتی، پادگان نظامی، زندان سیاسی داشته است و اکنون نیز به عنوان موزه باستانشناسی، مردم شناسی و آزمایشگاه مرمت اشیا و چایخانه سنتی از آن استفاده می شود.

این بنای کم نظیر مربوط به دوره ساسانی است و به شماره 883 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

کد خبر 767805

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha