به گزارش خبرنگار مهر، مراسم اختتامیه پنجمین دوره جایزه کتاب فصل صبح امروز با حضور معاون فرهنگی وزیر ارشاد، تعدادی از نویسندگان و ناشران و برگزیدگان این جایزه در محل تالار علامه امینی دانشگاه تهران برگزار شد.
در ابتدای این مراسم علی شجاعی صائدین مدیرعامل خانه کتاب ضمن خوشامدگویی به حاضران و تبریک به برگزیدگان ابراز امیدواری کرد جوایز آتی با کتابهایی بیشتر و به لحاظ کیفی مناسب تر برگزار شود.
در ادامه چهار تن از برگزیدگان این جایزه نصرالله پورجوادی، حسن ناجی نصرآبادی، محمد کاویانی و معصومه ایمانی پور به معرفی مختصری از آثارشان پرداختند.
قیاس جایزه کتاب فصل با جایزه یونانی "برگ زیتون"
عبدالله انوار فهرست نگار، نویسنده و نماینده هیئت داوران جایزه کتاب فصل نیز با قیاس این مراسم با مجلسی که 2000 سال پیش در آتن یونان و برای جایزه "برگ زیتون" که به یک فیلسوف برجسته اهدا می شد گفت: تمدن بزرگ اسلامی به دست سلاطین بزرگ علم ساخته شده است. ایرانیان کلمات قرآنی را گرفتند و آن را پروراندند طوری که حتی بزرگترین جامعه شناس عرب ابن خلدون به تقدیر از آنها پرداخته است.
وی از تلاشهای خانه کتاب در تقدیر از کتاب پژوهان قدردانی کرد.
در ادامه مصطفی رحماندوست نویسنده کودک و نوجوان و نماینده داوران این بخش از جایزه کتاب فصل هم با اشاره به جایگاه مناسب ایران در منطقه به لحاظ کتابخوانی در عین حال گفت: اما بخواهیم گفته پیامبر را که "اگر دانش در ثریا هم باشد مردانی از ایران زمین به آن دست خواهند یافت" مد نظر بگیریم باید اعتراف کنیم در وضعیتی نیستیم که پیامبرمان فرموده اند. ما تا رسیدن به جایگاه و برنامه 20 ساله سند چشم انداز خیلی فاصله داریم.
برای هر کودک ایرانی در ماه یک کتاب و یک مجله منتشر می شود
این نویسنده با اشاره به مطالعه ای که وی در سال 85 بر روی شمارگان کتاب و مجلات انجام داده، افزود: من در این تحقیق به این نتیجه رسیدم که بریا هر کودک و نوجوان یک شماره نشریه در ماه منتشر می شود. اگر آمار خانه کتاب را درباره خواندن کتاب های درسی هم اضافه کنیم، برای هر کودک و نوجوان ایرانی یک نسخه کتاب منتشر می شود. نکته دیگر این است که وقتی کتاب یک نویسنده به زبان های دیگر ترجمه می شود، مقدار حق التالیفی که نصیب نویسنده می شود قابل قیاس با مبلغی نیست که در ایران نصیب وی می شود.
رحماندوست با انتقاد از شرایط نویسندگان برای نگارش کتاب اضافه کرد: وضع مولفین ما در جامعه وضعی نیست که شایسته کشوری مانند ایران و یا گفته پیامبرمان باشد. مگر مولف در زندگیش چند جلد کتاب افتخارآمیز می تواند تولید کند؟ باید تلاشمان این باشد که از بدو تولد تا 70 سالگی عادت به مطالعه را در جامعه ایجاد کنیم. کشور ما نیازمند برنامه ای ملی و بزرگ برای کتابخوانی است.
در تبلیغ کتاب مناسب ناموفق عمل کرده ایم
در ادامه محسن پرویز معاون فرهنگی وزیر ارشاد سخنانش را با یادی از زنده یادان قیصر امین پور و سلمان هراتی و آرزوی بهبودی برای شاعران احمد عزیری و طاهره صفازاده آغاز کرد و با انتقاد از وضعیت تبلیغ برای کتاب در ایران گفت: ما در طراحی و تبلیغ کتاب مناسب همچنان ناموفقیم و یکی از مواردی که من را آزار داده و می دهد این نکته است که وقتی مراسمی از این قبیل (جایزه کتاب فصل) برگزار و تمام می شود، در بخشهای مختلف خبری گاهی حتی اسمی از کتابهای برگزیده برده نمی شود و به همین دلایل این کتابها شناخته هم نمی شود.
اهل قلم کاستی هایی مالی از قبیل حق مولف را تحمل می کنند
وی افزود: ما در این زمینه ضعف داریم چرا که اساس برگزاری جوایزی مانند کتاب فصل و کتاب سال معرفی آنهاست و اینکه بگوئیم مولف و مترجم کار شایسته ای کرده است و باید همکاران من این موضوع را پیگیری کنند که بعد از اهدای یک جایزه به یک کتاب، سرنوشت آن کتاب چه می شود و آیا به جامعه معرفی می شود یا نه؟ به خاطر اینکه اهل قلم کاستیهای مالی از قبیل حق مولف را تحمل می کنند و این خیلی برایشان دردناک نیست و دردناک برایشان این است که آثارشان در جامعه مورد استقبال قرار نگیرد.
در ادامه رمضانی دبیر پنجمین دوره جایزه کتاب فصل گزارشی از روند برگزاری آن ارائه کرد و گفت: در فرآیند داوری این دوره از جایزه اندکی بازنگری صورت گرفت و سعی شد کتابها به لحاظ کیفی از معیارهای کیفی بالاتری برخوردار باشند به هین خاطر کتابهای کمتری به عنوان برگزیده یا شایسته تقدیر شناخته شدند که این به خاطر سختگیری بود که انجام گرفت.
وی افزود: بریا این دوره از جایزه 2402 عنوان کتاب که در فصل بهار منتشر شده بودند، ارسال شد که از این میان 178 کتاب به مرحله داوری راه یافت و از میان انها هم 35 اثر به عنوان آثار برتر و شایسته تقدیر معرفی شدند.
نظر شما