به گزارش خبرنگار مهر، موسی رحیمی صبح چهارشنبه در جمع خبرنگاران رسانه های گروهی استان در ساری از نهادهای خدماتی ذیربط خواست تا در اجرای چهار بانده کردن طرح های راه و ترابری همکاری و مساعدت کنند.
وی تاکید کرد: از نظر قانون می توانیم جلوی طرح های توسعه این دستگاههای اجرایی را که تجهیزات خود را از حریم راهها عبور می دهند بگیریم اما برای کمک به ارائه خدمات دولتی به مردم در این خصوص با دیگر دستگاهها همکاری کرده ایم.
وی با بیان اینکه اکنون تعریض و چهاربانده کردن محورهای استان از اولویت طرح های راهسازی مازندران است، گفت: راه و ترابری نیاز به همکاری این نهادها دارد تا بخشی از جابجایی تجهیزات را با هزینه خود انجام دهد.
وی هزینه راهسازی در مازندران را نسبت به دیگر استان ها چندین برابر دانست و اظهار داشت: تعریض محور نور به چمستان، آمل به بابل، بابل به بابل قدیم و آمل به فریدون کنار، قائم شهر، ساری، جویبار و خزرآباد از جمله طرح های در دست اجرای تعریض و چهاربانده شدن این استان است.
رحیمی به بورس گذاشته شدن قیر را از مشکلات خواند و گفت: این حرکت سبب شد تا در مدت زمانی از سال جاری همه کارخانجات تولید آسفالت مازندران تعطیل شوند.
وی گفت: با هماهنگی وزارت راه و ترابری به دستور رئیس جمهور، 14 تن قیر برای تولید آسفالت به مازندران اختصاص یافت و این امر سبب شد تا حدودی این مشکل رفع شود.
به گفته مدیرکل راه و ترابری استان، از هفت هزار و 500 کیلومتر راه روستایی استان فقط سه هزار و 500 کیلومتر آسفالت شده است.
وی بر نوسازی تجهیزات و ماشین آلات راه و ترابری استان تاکید کرد و گفت: اکنون راهداری استان نیاز به چندین خودروی برف روب دارد که با توجه به اینکه این خودروها وارداتی است نیاز به اعتبار ملی است.
مازندران دارای نه هزار و 800 کیلومتر راه اصلی، فرعی و روستایی است.
نظر شما