۸ آبان ۱۳۸۷، ۹:۵۸

گزارش خبری - تحلیلی مهر/

به نام خوزستان به کام غیربومیها

به نام خوزستان به کام غیربومیها

اهواز - خبرگزاری مهر: استان خوزستان همواره در محاسبه نرخ بیکاری جزو استانهای دارای بالاترین نرخ بیکاری در کشور بوده است و این موضوع در چند سال اخیر باعث شده خانواده های خوزستانی با معضلی به نام بیکاری فرزندان تحصیلکرده و نکرده خود دست به گریبان باشند.

 به گزارش خبرنگار مهر در اهواز، چندی پیش استاندار خوزستان اعلام کرد نرخ بیکاری در استان به طور متوسط 8/11 است که عمده دلیل بالا بودن نرخ بیکاری در استان به اشتغال فراوان نیروهای غیربومی در استان و محدود شدن فرصتهای شغلی برای نیروهای بومی است.

سید محمدجعفر حجاری در مورد آمار نیروهای غیربومی شاغل در استان به رقم نگران کننده ای اشاره کرد و این تعداد را 73 هزار نفر اعلام کرد.

حجازی اضافه کرد: اطلاعات مربوط به نیاز تمامی واحدهای تولیدی، صنعتی و پیمانکاری به تخصصهای خاص و مورد نیاز جمع آوری شده است همچنین با امضای توافقنامه ای با سازمان فنی و حرفه ای کشور مقرر شد تمامی نیروهای تخصصی مورد نیاز صنایع و کارخانجات با هزینه دولت توسط فنی و حرفه ای جذب و مورد آموزش قرار گیرند.

همچنین در شورای راهبردی توسعه استان مقرر شد، دانشگاه ها به سوی گسترش فارغ التحصیلی در رشته هایی بروند که مورد نیاز واحدهای صنعتی در طرح آمایش صنعت چهار سال آینده باشند. همچنین استانداری، اداره کار را موظف کرده است در صنایعی مانند پتروشیمی، نفت و گاز و صنایع بالادستی نفت که در برخی موارد از پیمانکاران غیربومی استفاده می کنند را کنترل کند تا نیروی خوزستانی مورد استفاده قرار گیرد. در نهایت این فشارها موجب شد در برخی از مشاغل تا 40 درصد کاهش نیروی غیربومی و افزایش نیروی بومی داشته باشیم.

وی شهرهای مسجد سلیمان و آبادان را دارای بیشترین آمار بیکاری در استان دانست و افزود: این موضوع با توجه به اینکه این دو شهر از اولین شهرهای ایران و حتی خاورمیانه در احداث تاسیسات عظیم نفتی به حساب می آیند، غیرقابل باور است.

 اما با نگاهی به تاریخ پیداش نفت در مسجدسلیمان به این موضوع  دست پیدا خواهیم کرد که به دنبال کشف نفت در سال 1287 در مسجدسلیمان سیل عظیم بیکاران از سراسر کشور به دو شهر مسجد سلیمان و آبادان هجوم آوردند و این مهاجرت تا قبل از انقلاب با شدت ادامه داشت ولی جنگ این روند را متوقف کرد. این افراد غیربومی تا سال ها پس از کشف نفت پایه گذار حضور بستگان خود از سایر شهرها در این استان بودند و بدین ترتیب معادله نیروهای شاغل به نفع غیربومی ها تغییر کرد و نیروهای بومی اغلب مشاغل نه چندان مطرح مثل نگهبانی، باغبانی و این قبیل مشاغل را به دست آورند.

امضای قطعنامه آتش بس بین ایران و عراق پس از هشت سال جنگ که باعث تخریب شهرهای آبادان و خرمشهر به طور کلی و سایر شهرهای استان به صورت جزئی شد این نیاز را به وجود آورد که  شهرهای استان و تاسیسات موجود در آن بازسازی شود و این هدف به صورت ناخواسته دوباره باعث حضور نیروهای خارج از استان برای تصدی مدیریت ها و مشاغل جهت احیای شهرهای استان و افزایش سیل مهاجرت نیروهای بیکار از سایر نقاط کشور به استان و اشغال فرصت های شغلی جوانان خوزستان شد.

حضور فراوان نیروهای بومی تا هم اکنون در استان ادامه دارد و این افراد همچنان علاقه دارند از بستگان بیکار و یا غیر بیکار خود در سایر استان ها در مشاغل مختلف استان استفاده کنند که در این بین میزان قابل ملاحظه ای از مناقصه به پیمانکاران غیر بومی می رسد و آنان نیروهای کار خود را از شهرهای خود می آورند.

متاسفانه یکی از عواملی که باعث تشدید ورود نیروهای غیربومی به استان در بعد و قبل از انقلاب شده آمار بسیار پایین افراد تحصیلکرده در استان بوده است که شرکت های مستقر در خوزستان در مواری مجبور بوده اند نیروهای متخصص خود را از سایر استان ها تامین کنند ولی اکنون این وضعیت مطلوب تر شده و آمار تحصیلکردگان در استان حتی در بین روستائیان به شدت در حال افزایش است.

با این وجود استان خوزستان در میانگین نفوذ تحصیلات عالیه در مقایسه با سایر استان ها در رتبه بیست و هشتم قرار دارد و از افراد متخصص کمتری برخوردار است.

البته اگر زاویه دید خود به این آمار را کمی تغییر دهیم بازهم با یک ابهام بزرگ مواجه می شویم که اگر این آمار صحیح باشد و نیروهای تحصیلکرده استان کم هستند چرا این افراد کم با وجود سکونت در یکی از صنعتی ترین استان های کشور یعنی خوزستان هنوزعده زیادی از آنان با معضل بیکاری مواجه هستند؟

در سال های اخیر مسئولان استان همواره قصد مقابله با ورود نیروهای غیربومی را داشتند ولی به این علت که نمی توانند به پیمانکاران یا برخی از مدیران برای عدم استفاده از نیروهای غیر بومی فشار لازم را وارد کنند، از اجرای مطلوب کار خود عاجز مانده اند به طوری که حضور نیروهای غیر بومی به رقم نگران کننده 73 هزار رسیده است.

سالم عبادی، رئیس شورای شهر ماهشهر در این زمینه گفت: هم اکنون در منطقه ویژه پتروشمی ماهشهر که بزرگترین قطب صنعتی کشور است، نیروهای بومی منطقه در تنگنا قراردارند ولی هر روز شاهد حضور نیروهای غیربومی برای تصدی جزئی ترین مشاغل هستیم، از آبدارچی و نگهبان و باغبان گرفته تا مهندسان مختلف همه از خارج از استان وارد می شوند و ما جوانان زیادی در شهرهای ماهشهر و اطراف داریم که به شدت با معضل بیکاری مواجه هستند.

خلیل حیات مقدم، نماینده مردم ماهشهر، هندیجان و امیدیه در مجلس شورای اسلامی نیز عنوان کرد: رئیس جمهور در زمان حضورش در ماهشهر تاکید کرد که شرکت های پتروشیمی منطقه باید اولویت استخدام خود را به نیروهای بومی منطقه اختصاص دهند ولی این دستور شخص اول اجرایی مملکت با عدم توجه این شرکت ها روبرو شده است و نرخ بالای بیکاری همچنان در شهرهای اطراف منطقه ویژه پتروشیمی که محل نتیجه ای جز گرانی سرسام آور برای مردم منطقه نداشته، وجود دارد.

اما در این مدت همواره شاهد بهره برداری از طرح های فراوانی در استان برای کاهش نرخ بیکاری بوده ایم و به گفته مدیرکل کار و امور اجتماعی استان خورستان از ابتدای آغاز به کار دولت نهم 23 هزار طرح زودبازده در استان یا به بهره برداری رسیده  یا در شرف بهره برداری هستند و این طرح ها برای بیش از 50 هزار نفر فرصت شغلی ایجاد می کند.

سید منوچهر سید جلالی اضافه کرد: اگر بانک های استان در پرداخت تسهیلات به متقاضیان اجرای طرح های زودبازده همکاری بیشتری داشته باشند اجرای این طرح ها سرعت بیشتری می گیرد ولی با این وجود استان در اجرای طرح های زودبازده یکی از استان های پیش رو در کشور است.

وی عنوان کرد: نرخ بیکاری استان در فصل بهار سال جاری 4/12 است که احتمالا در فصل تابستان بیشتر هم شده است چون ما هنوز آمار بیکاری فصل تابستان را محاسبه نکرده ایم و این رقم را در مهرماه می توان اعلام کرد، ضمن اینکه در فصل تابستان سال 1386 نرخ بیکاری در استان 7/12بوده است.

با وجود آمار شاغلینی که مدیرکل کار و امور اجتماعی استان در مورد بنگاه های زودبازده همچنین با اضافه کردن طرح های عظیمی که یا به بهره برداری رسیده اند یا اینکه نیروهای زیادی هم اکنون برای احداث و تکمیل این طرح ها مشغول به کارهستند ولی مشاهده می شود نرخ بیکاری با سال های گذشته تفاوت چندانی نداشته است.

این عدم تفاوت همان بحث اولیه است که اینگونه فرصت ها به نام خوزستان و به کام نیروهای غیربومی است.

سید جلالی در این زمینه اظهار داشت: یکی از معضلاتی که باعث افزایش نرخ بیکاری در استان شده است مهاجرپذیر بودن استان است و ما هم اکنون در حال تفکیک نیروهای بومی از غیربومی هستیم تا با یک طرح همه جانبه در استان از اینگونه اقدامات جلوگیری کنیم و نرخ بیکاری در استان را کاهش دهیم.

بدون شک خوزستانیها حالا با مشاهده این وضعیت بیشتر به مضرات کشف نفت در این استان پی می بردند که تنها باید اینگونه معضلات همچنین مشکلات زیست محیطی ناشی از فعالیت های آن را تحمل کنند که باعث هجوم نیروهای بیکار سراسر کشور به استان شده ولی جوانان استان که حالا اکثر آنها افرادی تحصیلکرده و دارای تخصص هستند، باید پشت خط بمانند.

کد خبر 772899

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha