به گزارش خبرنگار مهر، رضا عطارزاده امروز در مراسم اختتامیه پنجمین نمایشگاه صنعت آب و تاسیسات آب و فاضلاب در تهران به خبرنگاران گفت: قرن بیست و یکم در بردارنده تحولات چند سطحی است که بخش عظیمی از فضای زیست بشری را متاثر ساخته و فناوریهای دگرگون ساز نیز پرشدت و سرعت در عین فراهم آوردن رفاه جوامع را با چالشهای جدیدی مواجه می کند.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا افزود: در این میان و همزمان با افزونی تحولات و پیچیدگیهای زندگی امروز کسب آمادگی برای رویارویی با چالشهای راهبردی در مهار آبها و مدیریت موثر تقاضا، ارائه خدمات زیر بنایی تامین و توزیع آب سالم و نیز جمع آوری و تصفیه کارآمد فاضلابها مستلزم توجه به ابعاد و مولفه های گوناگون است.
وی تصریح کرد: روند رو به فزونی تقاضا برای آب از یک سو و کم آبی پهنه وسیعی از کره زمین از سوی دیگر همراه با روند رو به رشد تخریب و آلودگی منابع آب سبب شده تا قلمرو موضوع آب از یک دانش تخصصی محض فراتر رفته و گستره آن مرزهای حقوقی ، سیاسی ، اقتصادی و اجتماعی را در نوردد و به یکی از چالشهای مهم فراروی بشر در قرن بیست و یکم تبدیل شود.
به گفته عطار زاده دو دهه اخیر پدیده تغییر اقلیم از آن جهت که تمامی اجزای آن متاثر از تغییر در میزان تبادل و انرژی است در چرخه آب شناسی نمودی برجسته دارد و واضح است که با تغییرات اقلیمی نوسان در منابع آبی رخ خواهد داد که نمود آن تواتر کوتاهتر در بروز خشکسالیها و رخداد حاکمیت اقلیم خشک در برخی مناطق خواهد بود.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا اظهار داشت: اگر انطباق و تعادل میان تقاضا برای آب و توازن و موجودی منابع آبی وجود نداشته باشد بحران کم آبی و به تبع آن منازعات فنی ، حقوقی و حتی سیاسی برای تصاحب و بهره مندی هر چه بیشتر منابع آبی به تدریج بروز خواهد کرد.
به گفته این مقام مسئول در وزارت نیرو تعادل منابع طبیعی و از جمله آب و تقاضا برای آن به زیان کشورهای در حال توسعه روندی معکوس یافته است در حالی که کشورهای در حال توسعه بیش از سه چهارم جمعیت دنیا را در خود جای داده اند اما سهم آنها در تولید و استفاده از منابع طبیعی کمتر از یک چهارم است.
به گفته وی ایران به دلیل حاکمیت اقلیمهای خشک و نیمه خشک و منابع آبی محدود از گذشته های دور با خطر جدی کم آبی ، فقدان توازن در توزیع مکانی - زمانی ، مقدار آب تجدید شونده با پراکندگی جمعیت و نیازهای رو به رشد آن روبرو خواهد بود.
عطارزاده اظهار داشت: سرانه منابع آب تجدید پذیر کشور از 7 هزار متر مکعب در سال 1335 به حدود 1850 متر مکعب تقلیل یافته که مطابق آمارها پس از گذشت نیم قرن شمار جمعیت کشور 4 برابر و سرانه منابع آب تجدید پذیر به یک چهارم کاهش یافته است.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا گفت: نگاه تحول گرایانه به مدیریت کلان آب کشور و توسعه فرهنگ نوآوری و شکوفایی درمدیران دولتی ، کارفرمایان ، مشاوران ، پیمانکاران و سازندگان ضرورتی اجتناب ناپذیر است و بی گمان تحول در مدیریت آب کشور جز از طریق ایجاد تحول در دانش و مدیریت تمامی دست اندرکاران بخش آب کشور میسر نخواهد شد.
وی خاطر نشان کرد: هر چند ایران توانسته با سرمایه گذاریهای سنگین و احداث سد با مجموع توان ذخیره سازی 34 میلیارد متر مکعب واحداث 1.6 میلیون کیلومتر شبکه آبیاری و زهکشی، پوشش جمعیت شهری و 71 درصد جمعیت روستایی را فراهم آورد اما پاسخگویی به نیازهای رو به رشد حال و آینده ایجاب می کند تا مدیریت آب کشور در کنار مدیریت تامین، بر مدیریت تقاضا نیز متمرکز شود.
عطارزاده خاطر نشان کرد: بر این اساس توجه صاحبان صنایع به نیازمندیهای نرم افزاری و سخت افزاری مدیریت تقاضا و ورود گسترده به عرصه های سنجش و کاستن ازهدر رفتن آب در مراحل انتقال و توزیع آب باز چرخانی و کاربرد چند باره آب و بهره گیری از آبهای غیر متعارف مورد انتظار است.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا تاکید کرد: ایجاد توازن میان محدودیت منابع آبی و توسعه همه جانبه کشور نیازمند هوشمندی ، به روز رسانی و نوآوری در مدیریت آب کشور است.
به گفته وی نباید از یاد برد که خصوصی سازی تنها به عنوان یک فرآیند و ابزار با هدف افزایش نرخ بهره وری در تولید ، توزیع ، بازچرخانی و کارآمدی بیشتر در مصرف آب و تسهیل در امور مورد توجه است و هدف آن کارآمدی بیشتر سرمایه گذاریها است، این نگرش یک نگرش تحول گرایانه است و دولت با جدیت در پی تحقق بخشیدن به آن در بخش آب است.
عطار زاده گفت: صنعت آب کشور که از مرز خودکفایی نسبی عبور کرده باید بتواند با ارتقای مستمر کیفیت کالا و خدمات ضمن جلب اعتماد مشتریان داخلی و خارجی بازارهای منطقه ای آب را تسخیر و از آن خود سازد.
معاون وزیر نیرو در آمور آب و آبفا تاکید کرد: کیفیت برتر همراه با قیمت مناسب رمز برتری در بازار است و انتظار ما از سازندگان کالاها و صاحبان خدمات مرتبط با آب این است که در کنار نوآوری و ابتکار به موضوع ارتقاء مستمر کیفیت کالاها و خدمات خود نیز توجه داشته باشند.
نظر شما