۱۳ آبان ۱۳۸۷، ۱۰:۳۸

وجوه کارکردگرایی فلسفی( 12)

نظریه بازنمایی ذهن؛ بدیلی برای کارکردگرایی

نظریه بازنمایی ذهن؛ بدیلی برای کارکردگرایی

خبرگزاری مهر - گروه دین و اندیشه: فودر و طرفدارانش توان قابل ملاحظه­ای را خرج کرده‌اند و از این بحث کرده­اند که نظریۀ بازنمایی ذهن (و با آن فرضیۀ زبان تفکر) "تنها بازی موجود در این حوزه" است. نظریۀ بازنمایی ذهن روشی برای فهم این‌که چگونه اذهان و ماهیات سطح بالاتر می­توانند بر پدیده‌های مربوط به جسم از جهت معنایی تأثیر بگذارند و متأثر شوند به شمار می­آیند.

به روش بدیلی برای تعیّن یک نظام کارکردی کلی توجه کنید و این روشی است که از جهاتی بیشتر برای مرتب کردن  جهت تعریف برنامه­های رایانه­ای به کار می­رود. مجدداً برای راحتی اجازه بدهید بر باورها و خواست­ها تأکید کنیم. فراتر از فهم باورها و خواست­ها به صورت فردی به ذهن به عنوان امری که شامل "جعبه باور" و "جعبه خواست" است توجه کنید.

 این ایده این است که شکل­گیری باوری چون این باور که پنجره باز است مستلزم بیان نمادین این گزاره است که این پنجره باز است و این در جعبۀ باور شما قرار دارد. در حالت مشابه خواست­تان مبنی بر این­که پنجره باز باشد داشتن چنین نمادی در جعبه خواست است. جعبۀ باور شما و جعبۀ خواست شما به روش­های متمایزی در بقیۀ نظامی که ذهن شما را می­سازد به هم مرتبط می­شوند.

به طور مثال اگر نمادی که نشان­دهندۀ قضیه­ای است که این پنجره بسته است در جعبۀ خواست شما باشد این در ارتباط با حضور نمادهای مناسب در جعبه­های باور و خواست شما - ممکن است شما را به قدم زدن در اتاق و بستن پنجره بکشاند. حضور نماد مشابهی در جعبۀ باور شما (فرض این­که آن از جعبه خواست­تان غایت است)  ممکن است - مجدداً در ارتباط با حضور نمادهای دیگر در جعبه­های باور و خواست شما - شما را به رفتاری کاملاً متفاوت بکشاند.

این مشی تفکر در باب نظام­های کارکردی کلی ما را قادر می­سازد صریح­تر دریابیم که چگونه موجودات علی­­رغم باورها و خواست­های بسیار متفاوت ممکن است روی هم رفته به صورت کارکردگرایانه مشاهده شوند. با این همه ما افرادی هستیم که از جنبۀ نمادهایی که مناسب بروز در جعبه­های باور و خواست مربوطه هستیم متفاوت به شمار می­رویم.

این تصور از ذهن  - نظریۀ بازنمایی ذهن - برای مدت­ها از سوی جری فودر (gerry fodor) دفاع می­شود. این نظریه از ذهن مستلزم فرض نظامی از نمادهاست که به عنوان "بازنمایی­های ذهنی" عمل می­کند. این نمادها آن­چه را فودور زبانی از تفکر می­نامد به وجود می آورد و این "زبان" زبانی است که رمز ثابت زیست­شناسانه که شبیه "رمز ماشین" (maehine code) است و برای یک ماشین محاسباتی رایج در نظر گرفته است به حساب می­آید.

شکل­گیری این باور شما که پنجره باز است مستلزم جمله­ای در زبان تفکر است که این جمله با جملۀ فارسی "پنجره باز است" سازگار است و این یک نقش کارکردی مناسب به وجود می­آورد و این همان طور که پیش­تر گفتیم مستلزم انداختن این جمله در جعبۀ باور شماست.

فودر و طرفدارانش توان قابل ملاحظه­ای را خرج کرده‌اند و از این بحث کرده­اند که نظریۀ بازنمایی ذهن (و با آن فرضیۀ زبان تفکر) "تنها بازی موجود در این حوزه" است. نظریۀ بازنمایی ذهن روشی برای فهم این‌که چگونه اذهان و ماهیات سطح بالاتر می­توانند بر پدیده‌های مربوط به جسم از جهت معنایی تأثیر بگذارند و متأثر شوند به شمار می­آیند.

کد خبر 776343

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha