به گزارش خبرگزاری مهر، شبکه بی بی سی در مطلبی درباره انتظارات جهانی از رئیس جمهور جدید آمریکا نوشت : اگرچه باراک اوباما سه شنبه به عنوان چهل و چهارمین رئیس جمهور آمریکا و اولین رئیس جمهور سیاهپوست این کشور انتخاب شد ولی مراسم تحلیف و شروع رسمی کار وی در سمت ریاست جمهوری دو ماه و نیم دیگر یعنی در بیستم ژانویه سال 2009 میلادی آغاز خواهد شد.
اوباما طی مبارزات انتخاباتی و نیز درسخنرانی خود پس از پیروزی درانتخابات ریاست جمهوری در آمریکا گفت زمان تغییر برای آمریکا فرارسیده است. وی همچنین اشاره کرد ایجاد تغییرات مورد نظر وی به مدتی طولانی حتی بیش از یک دوره ریاست جمهوری نیاز دارد.
10 سال است که اخبار مربوط به هیچ انتخاباتی در آمریکا با چنین شور و اشتیاقی در سراسر جهان دنبال نشده بود. اوباما درکشورهای مختلف جهان از آلمان تا آفریقا طرفداران فراوانی دارد که گرچه قادر نبودند به او رای دهند لکن به سیاست ها و اصلاحات پیشنهادی او به عنوان رئیس جمهور بعدی آمریکا امید بسته اند.
مردم آفریقا امیدوارند اوباما ریشه های کنیایی خود را که زادگاه پدرش بوده فراموش نکند. اما آیا جهان از باراک اوباما انتظار بیش از حد ندارد. اوباما به عنوان رئیس جمهور آمریکا وارث مشکلات عدیده ای خواهد شد که در اغلب موارد ایجاد تغییرات اساسی و رادیکال در آنها برای اوباما ممکن نخواهد بود. بعلاوه اوباما باید در زمانی کار کند که صرفه جویی اقتصادی و کم کردن هزینه ها باید در دستور کار قرار بگیرد.
اظهار نظرهای اوباما درخصوص عراق مانند محکوم نمودن اشغال عراق و درخواست برگرداندن نیروهای نظامی آمریکا به وطن خود در اسرع وقت مورد استقبال محافل بسیاری در جهان قرار گرفت. این در حالی است که عملا تعیین ضرب الاجل خاص برای بیرون کشیدن نیروهای آمریکایی از عراق بستگی به وقایعی دارد که دردرون عراق رخ خواهد داد که از دایره کنترل اوباما خارج است .
از سوی دیگر اوباما خواهان افزایش شمار نظامیان آمریکایی در افغانستان است تا بدین وسیله جلوی تبدیل شدن این کشور را به مـأمنی جدید برای گروههای تروریستی بگیرد. این درحالی است که خون ریزی بیش از پیش در افغانستان و کشور همسایه آن پاکستان باعث خواهد شد که به احتمال زیاد آمریکا در این منطقه به عنوان اشغالگر خارجی که مورد مخالفت مردم این کشورها است قلمداد شود. چنانچه هم اکنون در عراق نیز چنین دیدگاهی نسبت به آمریکا وجود دارد.
در ورای این مناطق جنگی نیز مشکلاتی وجود دارد که یافتن راه حل آنها برای اوباما بسیار دشوار خواهد بود. از جمله وی گفته است که با رهبر ایران بدون پیش شرط ملاقات خواهد کرد ولی بعد از آن چه اتفاقی خواهد افتاد، مشخص نیست.
چگونگی برخورد مناسب با روسیه نیز معضل دیگری برای اوباما است. در پی ورود تانک های ارتش روسیه به گرجستان اوباما رفتار روسیه را شرارت آمیز خواند و خواهان تغییر اساسی درنحوه برخورد با روسیه شد به نحوی که برخورد آمریکا با روسیه از یکسو قاطع باشد و ازسوی دیگر فضای کافی برای همکاری دو کشور باقی بگذارد.
درپشت سیاست خارجی آمریکا امیدی واهی برای دستیابی به صلح در خاورمیانه وجود داشته و شمار زیادی از روسای جمهور آمریکا دراین زمینه تلاش کردند اما به نتیجه نرسیدند.
گرچه اوباما حمایت قوی خود را از اسرائیل اعلام کرده است اما معلوم نیست درزمان ریاست جمهوری وی سیاست جدیدی از طرف آمریکا دراین خصوص پدیدار شود. در عین حال ممکن است دراین برهه سخت اقتصادی در درون آمریکا توجه اوباما برمقابله با مشکلات داخلی اقتصادی آمریکا متمرکز شود. به عنوان مثال ممکن است وی تلاش کند وابستگی تامین انرژی آمریکا را به واردات نفت خام کاهش دهد یا خواهان تصویب قوانین جدید سرمایه گذاری و مالی بین المللی شود. وی ادامه داد که درعین حال این امکان وجود دارد که نبرد با رکود اقتصادی درآمریکا کلا" توجه اوباما را به خود معطوف دارد.
انتظارات متعدد و همزمان از باراک اوباما باعث شده که وی با این مشکل بسیار بزرگ مواجه شود که چگونه او قادر خواهد بود انتظارات همگان را درسراسر جهان از رئیس جمهور جدید آمریکا برآورده کند؟
نظر شما